• Pregleda: 3788

"Šetanje psa" - pobednička ideja takmičenja u izradi aplikacija

U prostorijama Poslovnog inkubatora Subotica, održano je takmičenje srednjoškolaca i studenata koji su se, samostalno ili u grupama, nadmetali u izradi aplikacija iz oblasti inovacija, tehnologija, automatizacije, mehatronike, programiranja i robotike. Predstavljeno je ukupno 13 različitih ideja, a za najbolju među njima proglašena je "Šetanje psa" studenata Visoke tehniče škole strukovnih studija, Luke Patarčića i Stefana Gašparića.
"Šetanje psa" - pobednička ideja takmičenja u izradi aplikacija

"Pametna lampa", "Ultrazvučni radar", "Pametna korpa", "Automatsko navodnjavanje", "Pneumatski auto", "Robot ruka" samo su neke od aplikacija koje su činile listu izvanrednih ideja mladih učesnika takmičenja, koje je imalo za cilj da okupi srednjoškolce i studente koji bi putem svojih projekta pokušali da prikažu značaj i doprinos koji bi bio ostvaren njihovom upotrebom i realizacijom.

Nakon dvočasovnog izlaganja takmičara, članovi stručne komisije, koju su činili Zlatko Čović, predstavnik Visoke tehničke škole strukovnih studija, Petar Jerkan, predstavnik "ATB Sever", i Marina Kos, predstavnica Poslovnog inkubatora Subotica, doneli su odluku da je aplikacija "Šetanje psa" najbolja ideja, koju su predstavili studenti Visoke tehniče škole strukovnih studija, Luka Patarčić i Stefan Gašparić.

- U pitanju je aplikacija koja obezbeđuje usluge za šetanje pasa i to je zapravo poslovna ideja koja promoviše zdrav život pasa i obezbeđuje uslugu korisnicima našeg sajta. Sajt je osmišljen tako da sadrži opciju za registraciju korisnika, za zakazivanje termina za šetanje psa, kao i za plaćanje usluge, što korisnici mogu izvršiti putem onlajn transakcije. Pobeda nam mnogo znači, pogotovo ukoliko bude bilo mogućnosti da se ova ideja realizuje, jer mislimo da ima veliki potencijal na tržištu, a uz to bitno utiče i na podizanje svesti o fizičkoj aktivnosti i zdravlju ljubimca - objasnio je Gašparić.

Drugo mesto pripalo je timu koji je predvodio Ognjen Grozdanović, za ideju o robotu koji prepoznaje atome, dok je treće mesto zauzeo Pavle Košić, s aplikacijom "Robot ruka za sortiranje". Nagrađeni učesnici dobili su poklon bonove u vrednosti od 5.000, 10.000 i 15.000 dinara u prodavnici informatičke sfere, uz to da su osvajači prvog mesta dobili i put na 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća.

- Poslovni inkubator je kroz ovo takmičenje želeo da podstakne mlade da veruju u svoje ideje i da ne odustaju od svojih vizija da jednog dana stvore svetske izume. Verujemo da je znanje koje ova deca poseduju najlepši alat kojim mogu promeniti svet - rekao je Srđan Ivanović, direktor Poslovnog inkubatora Subotica. 

Takmičenje održano u Poslovnom inkubatoru Subotica, samo je jedna od aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta "Regionalna inovativna laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku", koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg – IPA program prekogranične saradnje Mađarska – Srbija. Vodeći korisnik na projektu je Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici, a partneri su Univerzitet u Segedinu, Privredna komora okruga Čongrad i Poslovni inkubator Subotica.

- Cilj projekta ogleda se u formiranju dve laboratorije, jedne za robotiku i automatizaciju prehrambene industrije na Tehničkom fakultetu u Segedinu, i jedne za sklopnu automatizaciju i robotiku na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici. Korisnici projekta će kroz ugovorene aktivnosti i formirane laboratorije težiti da pruže podršku u sticanju znanja i prakse, kao i usavršavanju profesionalnog znanja, kako bi mala i srednja preduzeća, preduzetnici, studenti, startapovi, inžinjeri postali sposobniji i konkurentniji na tržištu - objasnila je Marina Kos iz Poslovnog inkubatora Subotica, dodajući da je vizija projekta povećanje interesovanja prema tehničkim naukama i jačanje funkcionalne mreže između kompanija, startapova i studenata u okviru mađarsko-srpskog pograničnog regiona.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
DRAPO Odgovori
Zar je moguće da je najbolja ideja današnjice ŠETANJE PSA ?!? A da li neko brine o LJUDIMA ???
AntiBot
Ti ako imas bolju, slobodno se prijavi. Najlakše je kritikovati iz fotelje, tu nam nema premca.
Zvezdan Odgovori
Ljudi neka brinu sami za sebe, psima i svim ostalim zivotinjama treba visenje paznje
Milisav Odgovori
Svaka čast momci na realizaciji projekta
Istina... Odgovori
Novi svetski poredak u svojoj punoj snazi.
magnum Odgovori
a za nagrade su se pretrgli,strašno,vređanje ovih likova...
Amelia Odgovori
Super ideja, bravo!
Miljojko Odgovori
Svest o fizičkoj aktivnosti i zdravlju ljubimaca???
Jel se to neko sprda s ovim narodom, u čekaonicama očevi prete bombama jer satima i danima ne mogu da dođu do lekara da im pregleda dete, a ovi pričaju o fizičkoj aktivnosti i zdravlju ljubimaca?!?!?!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.