Komentara: 5
Pregleda: 3246

Šesnaest decenija “Male gostione”

04.12.2012. u 03:07h
Izvor: SuMedija
Restoran “Mala gostiona” na Paliću je u petak proslavio redak jubilej – 160 godina postojanja i neprekidnog rada. Poseban kuriozitet je činjenica da jedan od najpoznatijih restorana u ovom regionu, na istom mestu i sa istim imenom, posluje već 16 decenija.
Šesnaest decenija “Male gostione”

Na svečanoj večeri koja je priređena povodom jubileja, uz bogatu trpezu, brojni gosti su uživali i u nastupu barda tamburaške pesme, Zvonka Bogdana i Tamburaškog orkestra “Ravnica.

Istorija ovog kultnog gastro centra na severu Bačke počinje daleke 1852. godine, kada je otvorena preteča današnjeg restorana kao gostionica, što je u to vreme značilo da se radi o mestu gde se putnici namernici mogu odmoriti. Sastojala se od prostorije za usluživanje, kuhinje, nekoliko soba, štale za konje i nadstrešnice za kočije. Služila su se jednostavnija, tradicionalna jela ovog kraja od mesa, divljači i ribe kao i vino iz okolnih vinograda. Razvojem Palića kao banjskog mesta pedesetih godina XIX veka izgrađeni su prvi hoteli i letnjikovci, a izgradnjom pruge Subotica – Segedin 1869. godine koja prolazi kroz Palić naselje je dobilo vezu sa svetom.

"Mala gostiona" tada menja svoju namenu i postaje ugostiteljski objekat u današnjem smislu te reči. Gradski arhiv i danas čuva originalne jelovnike iz 1870. godine koji iznenađuju bogatstvom ponude s više od 50 vrsta jela i 30 vrsta vina.

Mala Gostiona Palić

“Mala gostiona” je danas savremeni objekat detaljno rekonstruisan i dograđen 1998. godine. Kategorisan je sa 4 zvezdice. Sala restorana raspolaže se 280 mesta, a na dve letnje terase sa 350, odnosno 100 mesta. Zastupljena je vojvođanska, srpska, mađarska, italijanska i internacionalna kuhinja uz ponudu lokalnih specijaliteta i preko 80 vrsta vina iz najboljih domaćih i inostranih vinogorja.

Na spratu restorana postoji kongresni servis sa 5 sala za kongrese i skupove kompletno opremljenih potrebnom audio – vizuelnom opremom. Česta su i gostovanja najeminentnijih restorana Srbije i Crne Gore, Italije, Mađarske i Slovenije.

Ambijent restorana prilagođen je jedinstvenoj arhitekturi Palića u stilu mađarske varijante secesije i dočarava zlatno doba Palića sa kraja XIX i početka XX veka.

“Mala gostiona” danas posluje u sastavu preduzeća “Ellite Palić”, zajedno sa restoranom “Riblja čarda” i hotelima “Park” i “Jezero”,

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3246
Povezane teme

zvonko bogdan

mala gostiona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.