Komentara: 1
Pregleda: 7790

Seminar za vozače kojima je oduzeta dozvola

05.06.2013. u 02:17h
Agencija za bezbednost saobraćaja 1. jula u Subotici organizujeobavezujući seminar unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola. Seminar će se sprovoditi i odvijati u prostorijama Tehničke škole „Ivan Sarić“, Trg Lazara Nešića br. 9.
Seminar za vozače kojima je oduzeta dozvola

Ovakav seminar se organizuje po drugi put u Subotici. Posle onog održanog 18. februara ove godine, na redu je novi koji će pružiti priliku onima koji su stekli uslove da posle oduzimanja vozačke dozvole ponovo sednu za volan.

Seminar traje 1. do 18. jula, ukupno 40, odosno 4 časa dnevno.

Vozači kojima je Ministarstvo unutrašnjih poslova oduzelo vozačku dozvolu prema odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i koji ispunjavaju uslov za vraćanje vozačke dozvole mogu se prijaviti za prisustvovanje obaveznom seminaru unapređenja znanja koji organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Zakon predviđa da će vozaču biti oduzeta vozačka dozvola ukoliko ne upravlja vozilom na savestan i propisan način, što podrazumeva da:

  1. ima 18 ili više kaznenih poena,
  2. ukoliko je pravnosnažnom presudom osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima smrt lica,
  3. ukoliko je više od jednom u roku od pet godina pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima teške telesne povrede drugog lica,
  4. ukoliko je više od jednom u roku od tri godine pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima telesne povrede drugog lica ili imovinsku štetu.

Izuzetno, vozač koji ima probnu vozačku dozvolu smatraće se da ne upravlja vozilom savesno i na propisan način ako ima 9 ili više kaznenih poena.

Obaveznom seminaru može prisustvovati vozač kome je oduzeta vozačka dozvola kada prođe 90 dana od dana kada su izmirene sve obaveze (plaćene novčane kazne, odnosno izdržane kazne zatvora), odnosno kada prođe 90 dana od dana kada su izvršene sve izrečene mere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Program seminara obuhvata ukupno 40 nastavnih časova, u toku kojih se vrši razgovor u grupi sa polaznicima o uzrocima i posledicima ponašanja koja su dovela do oduzimanja vozačke dozvole, nastavu o poznavanju saobraćajnih propisa i nastavu o značaju i načinu bezbednog ponašanja vozača u saobraćaju na putevijma radi izbegavanja situacija koje dovode do saobraćajih nezgoda ili kršenja saobraćajnih propisa. U toku jednog radnog dana seminara se pohađa najviše 3 nastavna časa.

Seminar se održava 1. jula 2013. godine u Srednjoj Tehničkoj školi "Ivan Sarić".

Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 7790

Povezana vest

Povezane teme

saobraćajna policija

agencija za bezbednost saobraćaja

vozačka dozvola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.