Komentara: 0
Pregleda: 2904
Foto

Secesija kao inspiracija za vaspitače, pedagoge i decu

13.06.2019. u 17:12h
Izvor: Subotica.com
Tokom jednogodišnjeg projekta "Secesija i linija", koji su zajednički realizovali PU "Naša radost" i Gradski muzej, vaspitači i pedagozi su od istoričara umetnosti učili o secesiji, a potom su stečeno znanje prenosili mališanima, što je rezultovalo brojnim aktivnostima unutar vrtića i izložbom radova.
Secesija kao inspiracija za vaspitače, pedagoge i decu

Projekat "Secesija i linija" započeo je u aprilu prošle godine, kada su za 30 vaspitača PU "Naša radost" organizovane edukacije na temu secesije, stručne šetnje gradom i posete objektima, čija je arhitektura izrađena u ovom stilu. Stečeno znanje, obogaćeno kreativnošću, vaspitači su prenosili mališanima iz čak 30 grupa ove predškolske ustanove, što je program rada učinilo raznovrsnijim, a urodilo izložnom crteža, maketa i poruka inspirisanih secesijom, koja je otvorena u Noći muzeja u Gradskom muzeju.

- Sve ovo je bilo potpuno dobrovoljno, dakle to su bili vaspitači koji su bili motivisani da nauče nešto o secesiji, a onda su tu svoju ljubav, radoznalost i želju za novim saznanjima prenosili deci. Takođe, njihov program rada sa decom je bio inspirisan secesijom, pa su tako za Uskrs, deca u vrtiću ukrašavala jaja secesijom, kada su slikali svoju porodicu, ramovi su bili ukrašeni u stilu secesije, kada su pravili kalendare, svaki mesec je imao neki secesijski motiv. Secesija je bila inspiracija i za matematiku, odnosno geometrijske oblike i simetriju, za razne dramatizacije i plesove. Secesija je ponela i motivisala naše vaspitače da izađu iz rutine i obogate program nečim novim, zanimljivim i inspirativnim za decu - objasnila je Violeta Vrcelj Odri, pedagoškinja PU "Naša radost" i koordinatorka projekta.

Secesija kao inspiracija za vaspitače, pedagoge i decu

Prema rečima dr Olge Kovačev Ninkov, istoričarke umetnosti u Gradskom muzeju, secesija je do sada izazivala pažnju s aspekta turizma, istorije umetnosti i zaštite spomenika kulture, dok je ovaj projekat otkrio novi, nedovoljno iskorišćen potencijal, a to je upotreba secesije u radu sa decom.

Secesija kao ključ otkrivanja kulturne baštine, otkrivanja umetnosti i kao jedna vrsta komunikacije, jesu prvi koraci u kojima se dete upoznaje ili skreće pažnju na veoma važne momente, koje će kasnije moći da iskoristi u životu. To je ono što je ovaj projekat otkrio, jedan sasvim novi potencijal i moram da priznam da sam se i sama iznenadila odzivom vaspitačica i koliko su to zaista divne žene željne znanja o svom gradu i umetnosti. Ovo je takođe i negovanje pozitivnog duha, onoga što je malo zapostavljeno, a to je negovanje duše i razigranosti, jer čovek voli da se igra. Secesija je takva, raznovrsna, puna boja, životinjskih i biljnih motiva, koji privlače pažnju dece. Secesija je individualna i originalna, svaka zgrada ima svoju priču, a kroz tu priču možemo ući u mnoge dimenzije, u prošlost, sadašnjost i budućnost, jer naša deca jesu budućnost - poručila je dr Kovačev Ninkov.

Secesija kao inspiracija za vaspitače, pedagoge i decu

Stručni skup "Kako je linija secesije progovorila" okupio je veliki broj vaspitača, pedagoga i istoričara umetnosti koji su predstavili iskustva stečena kroz projekat, a svakako najzanimljiviji deo bila je kratka priča Vida Lebovića, mališana koji pohađa vrtić "Lastavica", koji je sa prisutnima podelio "Priču o secesiji iz ugla jednog dečaka".

Izvor: Subotica.com
Otvaranje stručnog skupa i prateće izložbe dokumentarnih fotografija Otvaranje stručnog skupa i prateće izložbe dokumentarnih fotografija Otvaranje stručnog skupa i prateće izložbe dokumentarnih fotografija Otvaranje stručnog skupa i prateće izložbe dokumentarnih fotografija Otvaranje stručnog skupa i prateće izložbe dokumentarnih fotografija Otvaranje stručnog skupa i prateće izložbe dokumentarnih fotografija Otvaranje stručnog skupa i prateće izložbe dokumentarnih fotografija Otvaranje stručnog skupa i prateće izložbe dokumentarnih fotografija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2904
Povezane teme

secesija

Gradski muzej Subotica

predškolska ustanova naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.