Komentara: 1
Pregleda: 3712
Foto

Sećanje na slikarku Anu Bukvić Ivković

08.02.2018. u 11:14h
Izvor: Subotica.com
U Gradskom muzeju Subotica sinoć je organizovan prigodan program u znak sećanja na subotičku slikarku Anu Bukvić Ivković, uz njene izložene slike u okviru izložbe "Slikarstvo i vajarstvo jugoslovenskih autora iz umetničke zbrike Gradskog muzeja Subotica, II deo", koja se ovim programom svečano zatvorila.
Sećanje na slikarku Anu Bukvić Ivković

Veče posvećeno slikarki Ani Bukvić Ivković organizovano je povodom dve godine od njene prerane smrti, a prema rečima Olge Kovačev Ninkov, istoričarke umetnosti Gradskog muzeja Subotica, želja im je bila da našoj slikarki i njenom stvaralaštvu posvete nekoliko lepih reči.

Miroslav Jovančić, koji je davne 2000. godine učestvovao u priređivanju Anine izložbe u Likovnom susretu, opisao je svoje poznanstvo sa njom kao jednu vrstu impresije.

- Pamtim nekoliko naših razgovora i sećam se da je Ana dotakla određena pitanja u umetnosti, koja su meni kao mladom umetniku delovala kao neka vrsta uputstva i sugestije. Razgovarali smo o važnosti ne samo pojavne forme slike, nego i o idejama, kako bez njih ništa ne vredi niti ima smisla. Cela ta izložba me je fascinirala. Ona je imala jedan dugačak crtež, koji se kao zmija provlačio, i gledajući to pomislio sam kako ona ceo život slika, a evo još uvek joj padaju ovakve ideje na pamet i pitao sam se da li će ikada iz moje glave uspeti da izleti toliko stvari koje sam tada video - rekao je Jovančić.

Sećanje na slikarku Anu Bukvić Ivković

Naša sugrađanka, Tina Nađ, koja je tek diplomirala na Odseku za istoriju umetnosti, rekla je nešto više o slikarstvu Ane Bukvić.

- Iako je njeno slikarstvo možda najbliže nadrealizmu, takođe je moguće uočiti zanimljiv spoj romantičarskih i klasicističkih ideja. Već na prvi pogled, kod posmatrača njenih slika bude se asocijacije na poetsko i sanjarsko, što zapravo i jeste romantizam u njenom slikarstvu. Kada kažemo romantizam, zapravo mislimo na to da nam ona daje sliku svog unutrašnjeg sveta kroz svoja dela. Takođe, ona se u slikarstvu bavi i dubljim filozofskim temama, a nešto kasnije spaja tradiciju i modernizam, odnosno ne poriče modernu umetnost, ali ostaje verna figuralnoj umetnosti - objasnila je Nađ. 

Sećanje na slikarku Anu Bukvić Ivković

Dela Ane Bukvić Ivković (1947–2016) danas se čuvaju u javnim zbirkama Gradskog muzeja Subotica i Savremene galerije Subotica. Za svoj rad, nagrađivanja je više puta. Dobitnica je studentske nagrade za slikarstvo i mozaik iz fonda Bete i Riste Vukanović, za doprinos kulturi grada Subotice nagrađena nagradom "Dr Ferenc Bodrogvari" u dva maha (1986, 2000), a takođe je dobitnica nagrade Pro urbe (1998).

Izvor: Subotica.com
Program u znak sećanja na slikarku Anu Bukvić Ivković Program u znak sećanja na slikarku Anu Bukvić Ivković Program u znak sećanja na slikarku Anu Bukvić Ivković Program u znak sećanja na slikarku Anu Bukvić Ivković Program u znak sećanja na slikarku Anu Bukvić Ivković Program u znak sećanja na slikarku Anu Bukvić Ivković Program u znak sećanja na slikarku Anu Bukvić Ivković Program u znak sećanja na slikarku Anu Bukvić Ivković
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3712
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.