Komentara: 58
Pregleda: 8953
Foto

Sećanje na "Oluju"

04.08.2018. u 15:52h
Izvor: Subotica.com
Izložbom o zločinima nad Srbima u Hrvatskoj u holu Otvorenog univerziteta juče je u našem gradu počelo obeležavanje 23. godišnjice od progona srpskog življa u akciji „Oluja“.
Sećanje na "Oluju"

Obeležavanje je nastavljeno u Gradskoj kući gde je postavljena izložba fotografija Nikole Zajca „Gde pravednici počivaju“, a potom i prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“, o stradanju Srba na Jadovnu 1941. godine.

Sećanje na "Oluju"

- Izložbena postavka i dokumentarni film su dva najnovija projekta Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke, završena ove godine uz veliku podršku Uprave za dijasporu Vlade Republike Srbije. Na fotografijama Nikole Zajca vidi se lepota predela gde se 1941. godine dogodilo veliko zlo. Umesto mučnih scena, na koje smo navikli kada se govori o ovakvim temama, to su prelepi krajevi Ličkog polja, velebitskih jama i podvelebitskog kanala i ostrva Pag, koje je sam Gospod odredio za većni počinak naših predaka – objašnjava Dušan Bastašić iz Udruženja „Jadovno 1941.“ - Dokumentarni film „Krst nad jamom“, pokazuje šta je udruženje uradilo u proteklih devet godina, a trudili smo se da ga uradimo drugačije od drugih filmova koji se bave istorijskim temama. Nema potresnih scena, maljeva, noževa, već je u formi potrage. Krstovi nad jamama, kojih je ukupno bilo 32, do danas nisu oskrnavljeni i to budi nadu da se vrtlog zla u kome se vrtimo skoro ceo vek konačno smiruje.

Sećanje na "Oluju"

Centralna ceremonija obeležavanja „Oluje“ danas se održava u Bačkoj Palanci, a u nedelju će se nakon liturgije u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u 10,30 časova održati pomen stradalima u "Oluji".

Izvor: Subotica.com
Izložba slika sećanja na stradanja u akciji progona "Oluja" Izložba slika sećanja na stradanja u akciji progona "Oluja" Izložba slika sećanja na stradanja u akciji progona "Oluja" Izložba slika sećanja na stradanja u akciji progona "Oluja" Izložba slika sećanja na stradanja u akciji progona "Oluja" Izložba slika sećanja na stradanja u akciji progona "Oluja" Izložba slika sećanja na stradanja u akciji progona "Oluja" Izložba slika sećanja na stradanja u akciji progona "Oluja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 58
Pregleda: 8953

Povezana vest

Povezane teme

oluja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.