Komentara: 46
Pregleda: 8015

Program obeležavanja 23. godišnjice "Oluje"

01.08.2018. u 16:46h
Izvor: Subotica.com
Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga obeležiće 23. godišnjicu od akcije „Oluja“, tragičnog pogroma srpskog naroda na teritoriji Republike Hrvatske. U znak sećanja na nevino stradale u „Oluji“, od petka do nedelje, biće organizovan prigodan program.
Program obeležavanja 23. godišnjice "Oluje"

Program Dana sećanja na stradale i prognane Srbe počeće u petak otvaranjem dve izložbe. Na Trgu slobode u 17.30 časova biće otvorena izložba posvećena Oluji, koju su pripremila udruženja izbeglica sa teritorije Srbije, a nakon toga u 18 časova u Vestibilu Gradske kuće izložba fotografija Nikole Zajca „Tamo gde pravednici počivaju“.

Iste večeri, u Velikoj većnici Gradske kuće, u 19 časova biće prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“. O zločinima u Drugom svetskom ratu i Jadovnu govoriće autor filma dr Dušan Bastašić, dok će o progonu i Oluji govoriti dr Milan Gulić.

Kao i prethodnih godina, u subotu, 4. avgusta, biće organizovan odlazak na centralnu manifestaciju obeležavanja godišnjice sećanja na stradale i prognane Srbe, koja će biti održana u Bačkoj Palanci.

- Savez srpskih udruženja organizovaće kolektivan odlazak na centralnu manifestaciju u Bačku Palanku. Ispred Železničke stanice autobus će biti u 16 časova, a polazak na centralnu manifestaciju planiran je za 16.30 časova - najavio Borivoje Vukajlović, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

Poslednjeg dana, u nedelju, nakon liturgije u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u 10.30 časova održaće se pomen stradalima u "Oluji".

U vojnoj operaciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine na području Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj, ubijeno je i nestalo oko dve hiljade Srba, a proterano oko 250 hiljada. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno granatiran Knin, u kojem je pre "Oluje" živelo više od 90 odsto Srba. Za samo nekoliko dana, slomljen je otpor Srpske vojske Krajine, koja je na području Kninske krajine brojala oko 30.000 vojnika.

- Žrtve „Oluje“ bile su mahom žene, deca i nemoćni koji su ostali da čuvaju svoje domove. Od prognanih oko 10.800 ljudi je našlo svoje utočiše u našem gradu u prvim momentima izgnanstva. Sve to nam ne dozvoljava da zaboravimo žrtve, zato Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga svake godine organizuje program. Sredstva za manifestaciju koju organizujemo obezbedio je Grad Subotica - rekao je Vukajlović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 46
Pregleda: 8015

Povezana vest

Povezane teme

oluja

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

obeležavanje godišnjice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.