Komentara: 0
Pregleda: 1633

Savremena galerija obeležila dupli jubilej

01.05.2018. u 16:35h
Izvor: RTV Yueco
Savremena galerija je u subotu obeležila 56 godina postojanja i 50 godina od kada se nalazi u prostoru Palate Rajhl. Ovaj dupli jubilej Galerija je obeležila otvorivši svoja vrata za sve redovne posetioce, ali i one koji to nisu.
Savremena galerija obeležila dupli jubilej

Likovni umetnik i keramičar Lajoš Vekonj jedan je od redovnih posetilaca Savremene galerije. Osim što redovno posećuje izložbe u ovom prostoru i sam je pre dve godine bio jedan od izlagača. Ovaj umetnik smatra da je jako bitno postojanje ovakvih prostora, a pogotovo pedagoški rad Galerije kako bi se kod dece izgradio estetski pogled na likovno stvaralaštvo.

Savremena galerija obeležila dupli jubilej

- Čestitam im na ovoj godišnjici i želim im još mnogo uspeha u radu. Maksimalni su u pružanju pomoći umetnicima i treba da postoji jedna takva ustanova kako bismo videli šta umetnici rade, o čemu razmišljaju i šta žele da kažu, a upravo na ovoj izložbi to možemo očitati - rekao je Vekonj.

U Savremenoj galeriji svake godine organizuje se 10-15 izložbi savremenenih vizuelnih umetnika. Zbirka ove ustanove broji oko 1500 predmeta u 4 zbirke: slikarstvo, skulptura, grafika i crtež i novi mediji. Dupli jubilej ove godine proslavili su pozivajući sve na čajanku.

Savremena galerija obeležila dupli jubilej

- Ove godine smo pomislili da sigurno postoji bar nekoliko ljudi u našoj ulici, dakle u parku Ferenca Rajhla, ali i u ulici Đure Đakovića, koji nisu kročili u ovo zdanje od kako smo tu, punih 50 godina. Namera nam je bila da pozovemo pre svega naše komšije, a onda i sve komšije u gradu, da pogledaju ono što nudimo danas, a to su dve izložbe, ali da u stvari zakorače u ovo zdanje bez ikakve obaveze da slušaju govore i predavanja, već da jednostavno dožive jedan trenutak samoće i uživanja u umetnosti - objasnila je Nela Tonković, direktorka Savremene galerije Subotica.

Savremena galerija Subotica osnovana je 28. aprila 1962. godine kao Likovni susret – Palić, odlukom tadašnjeg Narodnog odbora Opštine Subotica. Od 1969. godine Savremena se nalazi u Palati Rajhl, a od 1973. godine zgrada je zaštićeni spomenik kulture.

Savremena galerija obeležila dupli jubilej

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1633
Povezane teme

nela tonković

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.