Komentara: 82
Pregleda: 10517

Savez bačkih Bunjevaca će na predstojećim predsedničkim izborima podržati kandidata SNS

26.01.2017. u 10:36h
Izvor: Subotica.com
Na konferenciji za novinare predsednik ove stranke Mirko Bajić sumirao je prošlu godinu, uz ocenu da je bila uspešna jer je Savez bačkih Bunjevaca deo vladajuće većine.
Savez bačkih Bunjevaca će na predstojećim predsedničkim izborima podržati kandidata SNS

- Ostvarili smo rezultat koji smo očekivali u pogledu podrške u broju glasova. Imali smo tu nesreću da za 20 glasova nemamo dva mandata nego jedan. Ali bitno je kakva je uloga i pozicija stranke nacionalne manjine u vlasti, mi smo to postigli jer smo deo vladajuće većine. - istakao je Mirko Bajić - Na lokalu smo išli samostalno u Subotici što ćemo uvek činiti, u pokrajini smo bili deo koalicije, a prvi put smo i u Somboru postali deo koalicije i bitno je  da se i tamo menja odnos prema bunjevačkoj zajednici u političkom pogledu.

Govoreći o planovima za ovu godinu, Bajić je istakao da će Savez bačkih Bunjevaca nastaviti sa radom na ostvarivanju ciljeva u Bunjevačkom nacionalnom savetu.

- Ne težimo da politički zasenimo Nacionalni savet Bunjevaca. Naprotiv, trudićemo se da Nacionalni savet kao telo predstavlja sve Bunjevce bez obrzira na političko opredeljenje bilo koga a da se ostvaruju ciljevi koje mi treba kao zajednica da postignemo u našoj matičnoj državi Srbiji-izjavio je Bajić naglašavajući da su to najvažnije obaveze SBB-Pred nama je inicijativa, koju smo kao Savez bačkih Bunjevaca  pokrenuli i preneli na  Nacionalni savet Bunjevaca, da se akt iz 1945. godine proglasi aktom otvorene nasilne asimilacije prema Bunjevcima. Nacionalni savet je inicijativu uputio Skupštini Vojvodine, gde je to primljeno na izuzetan način. U organizaciji Skupštine Vojvodine i Bunjevačkog nacionalnog saveta 18. februara biće organizovan naučni simpozijum na temu položaja Bunjevaca, kao autohtone nacionalne manjine. Ključni cilj nam je da ostvarimo ravnopravan status  sa drugim nacionalnim zajednicama, ne tražimo da neko bude uskraćen za bilo šta, nego želimo da sve nacionalne zajednice postignu svoje potrebe u ali da u tome budemo ravnopravni.

Na  predstojećim predsedničkim izborima Savez bačkih Bunjevaca će podržati  kandidata iz redova Srpske napredne stranke.

- Srpska napredna stranke je jedina politička stranka koja je otvoreno, jasno, nedvosmisleno stala iza toga da su Bunjevci autohtoni južnoslovenski narod. To je ono što nas kao zajednicu ne samo motiviše, nego i obavezuje da podržavamo takvu politiku-poručio je Bajić.  

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 82
Pregleda: 10517
Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

izbori za predsednika republike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.