Komentara: 3
Pregleda: 2101

Sastanak sa predstavnicima Saveta za integraciju Roma

24.09.2013. u 16:33h
Izvor: RTV City
Predstavnici gradske uprave, policije i romskih organizacija održali su sastanak sa predstavnicima Saveta za unapređenje položaja Roma Vlade Republike Srbije, Srđanom Šajinom i Dragoljubom Ackovićem, radi analize stanja i upoznavanja sa predlozima kako povećati bezbednost u gradu.
Sastanak sa predstavnicima Saveta za integraciju Roma

Nakon nemilih događaja prošlog meseca kada su romski mladići napali dvojicu osamnaestogodišnjaka dogovoren je sastanak sa članovima Saveta kako bi se slični događaji predupredili.

„Danas smo tu da razgovaramo o konkretnim merama kojima treba da se poboljša položaj Roma u društvu, da se oni na pravi način uključe. Da poboljšamo bezbednost , ne samo Roma već i celokupnog stanovništva.“ - izjavio je Modest Dulić, gradonačelnik Subotice.

Jedan od planova za povećanje bezbednosti u gradu je i dugo najavljivano formiranje Saveta za bezbednost.

„Tiče se formiranja gradskog Saveta za bezbednost koji će imati stalne, kompetentne članove iz gradske uprave, suda i tužilaštva ali i proširene sastave u skladu sa temama kojima će se Savet baviti.“ - dodaje Dulić.

U Savetu za bezbednost će biti i predstavnici saveta nacionalnih manjina a uvođenje video nadzora je jedna od prvih planiranih mera. Potrebno je obezbediti i više policajaca u dogovoru sa MUP-om a ideja je i da se finansira formiranje interventne jedinice. Dulić je dodao da o Romima ne treba razgovarati samo kada su teme iz bezbednosti na dnevnom redu već se moraju naći načini da tu zajednicu aktivnije uključimo u društvo.

Predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Srđan Šajin rekao je da nisu samo nemili događaji razlog dolaska u Suboticu već pokušaj da se na sistematski način reše određena pitanja integracije Roma. On je upoznao gradonačelnika sa inicijativom koja će se u saradnji sa MUP-om sprovoditi na teritoriji cele Srbije.

„Biće 27 oficira za vezu koji će biti pripadnici romske zajednice i koji imaju zadatak, ukoliko se nešto desi u određenoj sredini a policija ne reaguje na odgovarajući način, da imaju direktan kontakt sa najvišim predstavnicima u MUP-u. Projekat će se sprovoditi u saradnji sa OEBS-om a ambasada Švedske je obezbedila sredstva za tu inicijativu.“ - izjavio je Srđan Šajin, Savet za unapređenje položaja Roma

Ovi oficiri za vezu će proći obuku koja će pored redovne policijske obuhvatiti i obuku vezanu za specifične karakteristike romske zajednice. Šajin očekuje da će ovaj projekat zaživeti sledeće godine a mogao bi biti i model koji će se primeniti i u drugim nacionalnim zajednicama.

Dragoljub Acković, zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava izjavio je da je posebna oblast interesovanja Kancelarije za ljudska i manjinska prava je i do sada bila a i u budućnosti će biti poboljšanje položaja Roma i njihove sigurnosti ali i sigurnosti svih građana i da se nadaju da će snage koje postoje u ovom gradu, lokalni autoriteti, učiniti sve da se to stanje, ako treba i poboljša, iako smatra da do sada nije bilo velikih ekstremno ekscesnih situacija.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2101
Povezane teme

Romi u Subotici

Romska zajednica

srđan šajn

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.