Komentara: 12
Pregleda: 5547

Saradnja Subotice i Sandvikena

24.01.2017. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće danas je održan sastanak između čelnika Grada Subotice i delegacije opštine Sandviken iz Švedske, na kome je se govorilo o budućoj saradnji i realizaciji trogodišnjeg programa vezanog za razvoj preduzetništva u lokalnim samoupravama, jačanje demokratskih kapaciteta i učešće žena u političkom odlučivanju.
Saradnja Subotice i Sandvikena

Trogodišnji program, koji je počeo da se realizuje 23. januara, odobrila je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), koja je ocenila da Subotica i Sandviken imaju dobru i konkretnu saradnju i da su projektni zadaci u prethodnom periodu uspešno urađeni.

– Delegacija Sandvikena doputovala je 22. januara, a već sutradan održani su prvi radni sastanci međuopštinskih timova, na kojima je napravljen okvir trogodišnjeg programa. Pilot-projekat predvideo je razvoj preduzetništva, sa ciljem da se mladi zadrže u našim lokalnim samoupravama. On je ocenjen je kao dobar, te je proširen za još dve komponente - jačanje demokratskih kapaciteta i učešće žena u političkom odlučivanju – objasnio je Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga. - Kuriozitet ovog projekta je da on integriše, kako aktere koji su u vladajućoj strukturi, tako i lidere najznačajnijih opozicionih stranaka, te je u ime Skupštine grada u realizaciju projekta intenzivno je uključen Saša Vučinić, predsednik GrO Demokratske stranke. Bez obzira ko je u vlasti, a ko je u opoziciji, mi moramo međusobno da komuniciramo i da tražimo rešenja kako da pojačamo institucije i poboljšamo parametre, da bi privrednicima omogućili da lakše posluju, a građanima da imaju kvalitetniji servis u našim institucijama.

Po rečima Zagorke Panić, menadžera grada Subotice, menadžment grada učestvovaće aktivno u realizaciji ovog projekta.

– Verujem da ćemo, posle uspešne realizacije ovog projekta, sa opštinom Sandviken dobro sarađivati i na nekim budućim projektima – dodala je Zagorka Panić.

Saradnja Subotice i Sandvikena

U ime delegacije iz Sandvikena, medijima se obratio Andreas Landel, načelnik Kancelarije za evropske poslove, koji je izrazio  zadovoljstvo što dve lokalne samouprave nastavljaju i intenziviraju saradnju započetu 2014. godine.

- Jedan od ciljeva nam je da jačamo mlade privrednike u obe lokalne samouprave i na taj način doprinesemo otvaranju novih radnih mesta. Želimo da inspirišemo mlade da ostanu u gradovima u kojima su odrasli, a jedan od prioriteta nam je i da podstaknemo mlade žene da aktivnije učestvuju u privrednom i političkom životu. Nameravamo, takođe, da intenziviramo ekonomsku saradnju između naše dve lokalne samouprave – naglasio je Landel.

Saradnja Subotice i Sandvikena

Tokom ove godine, delegacija Subotice posetiće Sandviken, potom će švedski preduzetnici posetiti subotički Sajam privrede, a  na jesen planirana je posetu preduzetnika iz Subotice Sajmu privrede i preduzetništva u Sandvikenu.

Saradnja Subotice i Sandvikena

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 5547
Povezane teme

bogdan laban

dragi vučković

radna poseta

zagorka panić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.