Komentara: 20
Pregleda: 8854

Saopštenje ŽFK "Spartak" povodom uvreda i govora mržnje

10.06.2015. u 11:13h
Izvor: Subotica.com
Saopštenje Ženskog fudbalskog kluba "Spartak" prenosimo u celosti.
Saopštenje ŽFK "Spartak" povodom uvreda i govora mržnje

Rukovodstvo ŽFK „Spartak“ iz Subotice najoštrije osuđuje teške uvrede i korišćenje govora mržnje člana rukovodstva ŽFK  „Crvena zvezda“, iznete u javnosti na zvaničnoj facebook stranici ŽFK „Crvena zvezda“ na račun igračica i rukovodstva ŽFK  „Spartak-a“, kao i pojedinih nosilaca fudbalskih funkcija, sa prebivalištem na teritoriji severne srpske pokrajine, nakon odigranog finala Kupa Srbije za žene.

(Izdvajamo iz konteksta – CITIRAMO):
(„Borile ste se pre svega protiv fudbalske mafije i kriminalaca iz njenih redova, koji godinama ruše, uništavaju i obezvređuju ne samo srpski fudbal, već i sve ono što ima srпski predznak.“)
(„Borile ste se protiv onih koji na jarbole podižu vojvođanske zastave, intoniraju vojvođansku himnu, uvode vojvođanski jezik i pismo, koji zagovaraju njeno otcepljenje, a samim tim prizivaju još jedan bratoubilački rat.“)

Propagandna mašinerija takozvanog ŽFK  „Crvena Zvezda“ besmislenom strategijom i mnogo puta do sada svojim saopštenjima svesno i namerno skreće pažnju javnosti sa fudbalskih tema i usmerava je na nebitne i sporedne stvari, što se može podvesti pod savremeni metod manipulacije, proširene na novo bojno polje i to neprimerenom retorikom, koja se zasniva samo na neistinama, koje su usmerene protiv sporta i protiv ljudskog i dečijeg uma.

U savremenoj sportskoj praksi do sada nismo imali priliku da se suočimo sa ovako sramnim tekstom profesionalnog provokatora, koji je na najbrutalniji verbalni način vređao članove protivničkog kluba i pretio im za vreme i nakon utakmice, nazivajući ih  „vojvođanskim ustašama“, a potom se poigravao sa statusom severne srpske pokrajine i njenim granicama, što po nama uopšte nije naivno, nije ljudski i bezobzirno je.

(Izdvajamo iz konteksta – CITIRAMO):
(„Zapušile ste usta svima onima koji su pišu i priopćuju ta svoja tiskovna i glasnogovorna saopštenja za pučanstvo.“)

Vaspitanje nam nalaže da sporni tekst prepustimo sudu (i osudi) javnosti, nakon čega očekujemo stav svakog dobronamernog pojedinca da, u interesu ozdravljenja srpskog sporta uopšte, osudite pojedince, koji su zalutali u sport, jer im isti definitivno ne pripada. Nismo znali da pobeda na fudbalskoj utakmici pravednom borbom na terenu za neke znači rušenje srpstva i srpskog fudbala!?! Nismo znali da šampion države za neke ima epitet  „najgori“, iako je ekipa ŽFK  „Spartak“ - a jedina ekipa koja nema nijedan poraz u takmičarskoj sezoni 2014/15. Našoj deci su upućene pogrdne reči i velike uvrede, u isto vreme kada su isti ti ljudi veličali decu na suprotnoj strani fudbalskog terena, a zar to sve nisu NAŠA deca?!? Sramotno je što je sport zloupotrebljen i što  pojedincima služi za otvaranje vrlo osetljivih i opasnih političkih pitanja, iznoseći velike neistine i izmišljotine, koje nemaju veze ni sa našim klubom, a ni sa sportom. 

„Ko gubi ima pravo da se ljuti“, kažu, ali niko nema pravo da vređa bilo koga, neosnovano i bez ikakvog razloga. Naš tim je tu gde jeste zasluženo, bez ijedne mrlje.

Dobronamerno ukazujemo na to da je došlo vreme da se i roditelji devojaka koje igraju u ŽFK  „Lask Crvena zvezda“ zapitaju kome su poverili svoju decu i da li njihova edukacija i vaspitanje treba da budu zasnovani na  „bratoubilačkim ratovima“,  „krvi“,  „separatizmu“,  „nacionalizmu“,  „mržnji“... Zaboravili ste da su u pitanju devojčice i da ta deca treba da se vaspitaju, druže i zabavljaju na sportskim terenima, a ne da izigravaju ratnike na paint ball okršajima sa puškama u rukama, a očigledno je da u glavama rukovodilaca ŽFK  „Lask Crvena zvezda“ i dalje dominira svest o nasilju i  „ratnom vihoru“.

Podsećamo Vas da u vašem klubu igra i nekoliko devojaka iz Vojvodine i da ste vređanjem članova ŽFK  „Spartak“ - a indirektno uvredili i ove devojke i njihove roditelje koji dolaze iz severne srpske pokrajine, nazivajući nas sve  „vojvođanskim ustašama“.

Na osnovu svega gore iznetog, ŽFK  „Spartak“ ovim zvanično saopštava javnosti da u potpunosti prekida sve odnose sa ŽFK  „Lask Crvena zvezda“ Lazarevac, odnosno takozvanim ŽFK  „Crvena zvezda“, do okončanja disciplinskih i sudskih postupaka, koji će biti podneti i procesuirani od strane pravnog tima ŽFK  „Spartak“ Subotica.

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 8854
Povezane teme

ženski fudbalski klub spartak

žfk spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.