Komentara: 28
Pregleda: 7392

Saopštenje za javnost autoprevoznika Subotice

04.03.2014. u 16:04h
Na sastanku sekcije autoprevoznika Opšteg udruženja preduzetnika Subotica održanom dana 1. marta 2014. godine ovi preduzetnici su izneli svoje brojne nagomilane probleme za koje je neophodno bez odlaganja potražiti rešenja, jer je ugrožen njihov opstanak.
Saopštenje za javnost autoprevoznika Subotice

U saopštenju Opšteg udruženja prevoznika Subotice zahteva se sledeće:

  • Da nadležni organi nađu efikasan mehanizam za naplatu potraživanja, jer postojeći nije doneo nikakve efekte. I dalje veliki broj firmi daje sebi za pravo da odlaže, a neretko i da nikada ne plati svoja dugovanja. Ovakvo ponašanje izaziva lančanu reakciju u kojoj brojni preduzetnici ne mogu obezbediti svoju likvidnost. Svoje obaveze pokušavaju izmiriti iz bankarskih kredita i zapadaju u dužničko ropstvo.

  • Rokovi plaćanja moraju biti isti za sve. Predlažemo da se vrati nekadašnji sistem dužničko-poverilačkih odnosa koji daje ovlašćenja Poreskoj upravi da dug preduzetnika namiri iz njihovih potraživanja. Prema sada važećim propisima poreski obveznici dužni su platiti porez na dodatnu vrednost u zakonom propisanim rokovima, bez obzira da li su svoje potraživanje naplatili ili ne.

  • U postupku nemogućnosti naplate starih potraživanja tražimo da se briše dug po osnovu obavljanja samostalne delatnosti, odnosno da se omogući povezivanje staža.

  •  Da država nađe način za suzbijanje rada na crno u svim sektorima. Tražimo da se onemogući registrovanje teretnih vozila fizičkim licima koja nemaju registrovanu firmu kod Agencije za privredne registre Republike Srbije, a da se neregistrovsnim autoprevoznicima zapreti merom oduzimanja dozvola.

  • Da se autoprevoznicima omogući subvencionisana nabavka goriva (bez akciza) kao i poljoprivrednicima. 

Učesnici sastanka usmeriće dopise prema lokalnoj samoupravi i prema republičkoj vladi sa zahtevom da se do 14. marta ove godine po hitnom postupku uđe u pregovore po navedenom.

Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 28
Pregleda: 7392
Povezane teme

autoprevoznici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.