Komentara: 33
Pregleda: 3999

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca (SBB)

15.10.2013. u 15:37h
Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca koje je potpisao njegov predsednik Mirko Bajić prenosimo u celosti.
Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca (SBB)

Najavljena je poseta dr Ive Josipovića, predsednika Republike Hrvatske, i Tomislava Nikolića, predsednika Republike Srbije, Tavankutu, odnosno Osnovnoj školi „Matija Gubec“.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr Slaven Bačić i još neki funkcioneri  hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, ističu kako je potrebno rešiti takozvano „bunjevačko pitanje“.

Savez bačkih Bunjevaca jasno ukazuje da ne postoji nikakvo „bunjevačko pitanje“. Da su Bunjevci, kao i Hrvati i druge nacionalne zajednice u Srbiji, stekli status nacionalne manjine na osnovu Ustava i Zakona u Republici Srbiji, a na temelju međunarodnih normi i prava. Uostalom, dr Ivo Josipović je još pre dve godine na pitanje „Hrvati u Vojvodini očekuju i konkretniji odnos Matice kada je reč o tzv. bunjevačkom pitanju i hoće li se i na koji način zvanični Zagreb angažovati po tom pitanju?“, između ostalog odgovorio, citiramo: ...„Što se tiče bunjevačkog pitanja, nije Zagreb pozvan da bilo kome određuje kako će se osećati ili izjašnjavati. Pitanje identiteta je lično pitanje i temeljno ljudsko pravo...“ (objavljenom u listu „Dnevnik 31. 12. 2011.).

Savez bačkih Bunjevaca je i dalje opredeljen za put saradnje, na temelju međusobnog poštovanja i uvažavanja, i s pravom očekuje isti takav odnos od  predstavnika hrvatske zajednice.

Probleme koje ima bunjevačka nacionalna zajednica, kao što ih imaju i druge nacionalne zajednice, rešava Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine sa nadležnim institucijama u Republici Srbiji,  a  dr Slavena Bačića i druge predstavnike hrvatskih institucija u Srbiji, u čijim glavama još odzvanja naredba iz 1945-te da Bunjevci ne postoje, pozivamo na prihvatanje realnosti i saradnju.

Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 3999
Povezane teme

savez bačkih bunjevaca

sbb

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.