Komentara: 6
Pregleda: 3070

Saopštenje ratnih veterana U.O.S.YU - Gradski odbor Subotica

15.10.2014. u 14:31h
Izvor: Subotica.com
Na sastanku ratnih veterana udruženja UOSYU održanom 20.09.2014 godine u sali Skupštine Grada Novi Sad, predsednik udruženja Željko Vukelić je izložio dosadašnje aktivnosti rada svih članova i odbora, gde je tom prilikom istakao da je do sada osnovano 38 gradskih , opštinskih i mesnih odbora i da je ovo pokazatelj da smo prerasli u ozbiljnu i respektabilnu organizaciju koja ozbiljno radi i koja preduzima određene korake i pripreme za prestojeće pokrajinske izbore. Razlog organizovanja je pomoć svim ratnim veteranima i članovima njihovih porodica.
Saopštenje ratnih veterana U.O.S.YU - Gradski odbor Subotica

Činjenica je da ni jedna politička partija koja je bila ili je sada na vlasti nije u proteklih 20 godina ni jednim pozitivnim primerom pokazala da želi suštinski pomoći na bilo koji način Ratnim Veteranima kao i da ni jedna vlast nije poštovala Ustav.

U Ustavu Republike Srbije od 2006 godine, u članu 69. stav 4, nedvosmisleno piše: “Invalidima, ratnim veteranima i žrtvama rata pruža se posebna zaštita, u skladu sa zakonom“ . Do danas takav zakon nije donešen, što je u suprotnosti sa navedenim pravima građana-veterana prema citiranom članu Ustava.

Napominjemo da je ipak došlo do pomaka i da je ministar Vulin obećao donošenje zakona o RV koji će navodno ugledati svetlost dana na sednici skupštine Srbije 12.12.2014 godine, i drugo da su na lokalnom nivou grada Subotice od 01.01.2015 godine obećane komunalne povlastice za RVI, RV i socijalno ugroženo stanovništvo a njihov broj se kreće oko 6000, objavljeno u sredstvima informisanja 27.08.2014 godine. UOSYU pozdravlja ove najave činioca vlasti, ali čeka da se te reči pretvore u konkretna dela.

Ratni Veterani žele da svojom brojnošću, a ima nas preko 40000 hiljada registrovanih u partnerskim Udruženjima SRVS, kao i sigurno još toliko koji nisu registrovani, uzmu učešće u svim strukturama vlasti u Vojvodini, izbore se za ono sto im zakon i ustav omogućava, i da uživaju ona prava i benefite koje uživaju Ratni Veterani u pojedinim delovima Srbije.

Dokaz da smo prerasli u ozbiljnu i respektabilnu organizaciju je poseta u zadnjih mesec dana 6 političkih stranaka čiji su pretstavnici došli da razgovaraju i pregovaraju sa našim udruženjem, zbog nastupajućih pokrajinskih izbora i moguće saradnje. Udruženje ostaje pri svom stavu da na pretstojećim pokrajinskim izborima , ma kada oni bili raspisani , ratni veterani izlaze samostalno kao grupa građana.

Udruženje iz dana u dan jača, brojnost raste i ostvaruje se saradnja sa raznim organizacijama civilnog dustva na svim nivoima. Pridružuju nam se članovi porodica ratnih veterana i građani-simpatizeri koje nisu učestvovali u oružanim sukobima a shvataju naše potrebe koje nam pripadaju. Posebno moramo da napomenemo da udruženje ima učlanjeno 177 žena od kojih su neke Ratne Veteranke i učesnice u oružanim sukobima što je za svaku pohvalu i respekt.
Odlučeno je da i dalje ostajemo pri našem stavu , da ako bilo koja politička struktura pomogne u ostvarivanju i realizaciji naših prava i zahteva, o tome upoznamo naše članove i širu javnost.

/// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3070

Povezana vest

Povezane teme

ratni veterani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.