Komentara: 6
Pregleda: 4698

Saopštenje Mađarskog nacionalnog saveta na teme iz oblasti medija i informisanja

08.07.2016. u 00:25h
Izvor: Mađarski nacionalni savet
Saopštenje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine povodom povodom danas održane 18. sednice MNS prenosimo u celosti.
Saopštenje Mađarskog nacionalnog saveta na teme iz oblasti medija i informisanja

Dana 7. jula 2016. godine Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine je održao svoju 18. redovnu sednicu na čijem dnevnom redu su se našla i neka pitanja iz oblasti medija i informisanja. Sednica je propraćena protestom najavljenim ispred sedišta Saveta gde se sednica održavala.

Pitanja koja su naišla na ovakav oštar protest su se ticala načina vršenja osnivačkih prava u listovima Mađar so i Het nap, čiji je jedini osnivač upravo Savet, kao i najavljene reorganizacije u listu Mađar so.

Nacionalni savet podržava reorganizaciju Mađar so-a koja bi kao rezultat imala prenošenje deska lista iz Subotice u sedište lista – u Novi Sad. O tome je odlučio Savet na svojoj sednici 18. decembra 2015. godine kad je podržao natpolovičnom većinom ovogodišnji plan rada tog lista, koji predviđa upravo ovu reorganizaciju.

Činjenica je da je sedište dnevnog lista Mađar so oduvek bila i još dan danas jeste Novi Sad, a ojačanje redakcija u Subotici i Senti na uštrb redakcije u Novom Sadu je učinjena u skladu sa koncepcijom koja je jačanje i izgradnju mreže ustanova naše zajednice videla upravo u gradovima gde su Mađari prisutni u značajnim brojevima. Protekle godine su pokazale opasnosti ovakve zamisli, i dovele do promene u originalnoj koncepciji. Novi saziv Saveta Novom Sadu kao kulturnom, obrazovnom i medijskom centru Mađara u Vojvodini pridodaje veći značaj nego prethodni, opstanak dijaspore u okolini Novog Sada vidi samo uz dodatno jačanje upravo uloge ovog grada.

Naravno, svaka reorganizacija sa sobom nosi određene promene, ali predrasude koje postoje po ovim pitanjima su zlonamerni nagoveštaji koji su daleko od istinitog.

Što se tiče izmena i dopuna osnivačkih akata ova dva lista, oni su rezultat promena koje su nastale u zakonodavnom okviru prvo od donošenja akta pre više od deset godina a i od poslednjih izmena od pre četiri godine.

Nacionalni savet smatra da nije prihvatljivo da se odgovorni urednici medija biraju jedino na predlog novinara, za čiji rad odgovaraju. Smatramo da stavljanje odgovornih urednika u ovako nepogodan položaj gde njihov posao zavisi upravo od onih kojima su nadređeni, i za čiji rad pred zakonom odgovaraju. Kontrola nad radom odgovornih urednika ova dva lista postoji u vidu predstavljanja novinara i kolektiva u upravnim organima, gde učestvuju sa punim pravom glasa.

Smatramo da je učešće novinara u upravljanju medija od javnog interesa od neprocenjivog značaja za ostvarivanje slobode medija, no uzimajući u obzir praksu upravljanja domaćih i stranih medija, na prvom RTV Panon , kao i nekadašnjih javnih medijskih preduzeća, usvojeno rešenje daje novinarima u uredništvu značajno veća prava nego što to postoji u bilo kojem drugom slučaju, istovremeno štiteći rad medija od samovolje uskog kruga lica u politici, uključujući i novinara sa političkom pozadinom.

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine je i dalje spreman nepristrasno i nezavisno štititi pojedinačna i kolektivna prava pripadnika Mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini i Srbiji, u skladu sa svojim mandatom ustanovljenim zakonom i dobijenim od strane građana na neposrednim izborima.

// kraj saopštenja

Izvor: Mađarski nacionalni savet
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4698

Povezana vest

Povezane teme

mađarski nacionalni savet

mađarska nacionalna zajednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.