• Pregleda: 4047

Saopštenje Mađarskog nacionalnog saveta na teme iz oblasti medija i informisanja

Saopštenje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine povodom povodom danas održane 18. sednice MNS prenosimo u celosti.
Saopštenje Mađarskog nacionalnog saveta na teme iz oblasti medija i informisanja

Dana 7. jula 2016. godine Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine je održao svoju 18. redovnu sednicu na čijem dnevnom redu su se našla i neka pitanja iz oblasti medija i informisanja. Sednica je propraćena protestom najavljenim ispred sedišta Saveta gde se sednica održavala.

Pitanja koja su naišla na ovakav oštar protest su se ticala načina vršenja osnivačkih prava u listovima Mađar so i Het nap, čiji je jedini osnivač upravo Savet, kao i najavljene reorganizacije u listu Mađar so.

Nacionalni savet podržava reorganizaciju Mađar so-a koja bi kao rezultat imala prenošenje deska lista iz Subotice u sedište lista – u Novi Sad. O tome je odlučio Savet na svojoj sednici 18. decembra 2015. godine kad je podržao natpolovičnom većinom ovogodišnji plan rada tog lista, koji predviđa upravo ovu reorganizaciju.

Činjenica je da je sedište dnevnog lista Mađar so oduvek bila i još dan danas jeste Novi Sad, a ojačanje redakcija u Subotici i Senti na uštrb redakcije u Novom Sadu je učinjena u skladu sa koncepcijom koja je jačanje i izgradnju mreže ustanova naše zajednice videla upravo u gradovima gde su Mađari prisutni u značajnim brojevima. Protekle godine su pokazale opasnosti ovakve zamisli, i dovele do promene u originalnoj koncepciji. Novi saziv Saveta Novom Sadu kao kulturnom, obrazovnom i medijskom centru Mađara u Vojvodini pridodaje veći značaj nego prethodni, opstanak dijaspore u okolini Novog Sada vidi samo uz dodatno jačanje upravo uloge ovog grada.

Naravno, svaka reorganizacija sa sobom nosi određene promene, ali predrasude koje postoje po ovim pitanjima su zlonamerni nagoveštaji koji su daleko od istinitog.

Što se tiče izmena i dopuna osnivačkih akata ova dva lista, oni su rezultat promena koje su nastale u zakonodavnom okviru prvo od donošenja akta pre više od deset godina a i od poslednjih izmena od pre četiri godine.

Nacionalni savet smatra da nije prihvatljivo da se odgovorni urednici medija biraju jedino na predlog novinara, za čiji rad odgovaraju. Smatramo da stavljanje odgovornih urednika u ovako nepogodan položaj gde njihov posao zavisi upravo od onih kojima su nadređeni, i za čiji rad pred zakonom odgovaraju. Kontrola nad radom odgovornih urednika ova dva lista postoji u vidu predstavljanja novinara i kolektiva u upravnim organima, gde učestvuju sa punim pravom glasa.

Smatramo da je učešće novinara u upravljanju medija od javnog interesa od neprocenjivog značaja za ostvarivanje slobode medija, no uzimajući u obzir praksu upravljanja domaćih i stranih medija, na prvom RTV Panon , kao i nekadašnjih javnih medijskih preduzeća, usvojeno rešenje daje novinarima u uredništvu značajno veća prava nego što to postoji u bilo kojem drugom slučaju, istovremeno štiteći rad medija od samovolje uskog kruga lica u politici, uključujući i novinara sa političkom pozadinom.

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine je i dalje spreman nepristrasno i nezavisno štititi pojedinačna i kolektivna prava pripadnika Mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini i Srbiji, u skladu sa svojim mandatom ustanovljenim zakonom i dobijenim od strane građana na neposrednim izborima.

// kraj saopštenja

Izvor: Mađarski nacionalni savet

povezane teme

6
madjarka Odgovori
bas me jako zanima koliko brojcano Novi Sad ima Madjara u odnosu na Sentu i Suboticu?Cudno je da bas u ovom trenutku smene vlasti u gradu i Vojvodini da se nacionalni savet Madjara setio reoganizacije u Madjarskim medijima .Pausalni odgovori stvaraju sumnju u realnu potrebu da je reorganizacija uredjivacke politike medija na Madjarskom jeziku bila potrebna ili je pozadina ovakvog cina odmazda prema clanovima M.M.
Marko Odgovori
To je normalno
rax Odgovori
nacionalni savet, tako je bilo i kada je korhec bio tamo, a i sada je iskljucivo vlasnistvo vms. mislim da treba sve ukinuti, madjari, bar oni koji nisu u nekoj stranci nemaju nista od vms-a a ni od saveta. savet, koji zastupa kao interese madjara, nije u stanju godinama da se izbori da u socijalnom, 3 kuce od saveta ,budu ispisane informacije i na madjarskom. sta reci o vama svima, koje interese, sta radite za nas, veliko nista, sve vas ukinuti, pare dati sns-ovcima, oni ce organizovati nesto vec za njih sto je vezano za neke krajisnicke dane ili slicno, ako ne njima mozete ds-u da date, oni ce moci da naprave jos po koji spomenik, kao djindjicev. sram da vas bude'
Pajo Odgovori
Na cega to lici da Hajnal trci kod Pastora kada treba negde u inostranstvo da putuje da koga moze povesti za tumaca ? Pa kakav je taj predsednik kada Mu Coban komanduje! Skupljanje potpisa za move izbore Pista izbore je juce nezvanicno pocelo kao i upis novih biraca! Nego Pista dali ces se oglasiti kada svatis da ce i SnjS sa svojom masinerijom da krene na izborima za nacionalni savet! Mozda ces ponovo Moliti Orbit za pomoc da budes u koaliciji sa SnjS u savetu?
voyager Odgovori
Skrenuo bih paznju da gospodin Korhec nije bio clan SVM i da upravo u tog grmu lezi zec. Naime gospodinu Korhecu Pastor (kome ne znam kako moze biti savest cista - Cantavirski put, podsecam) nije mogao da komanduje, a nebi mogao ni vvvv (veliki voljeni vodja vucic - napomena autora), pa to sve ne leze u klise koji se izgradjeje, a to je TEROR VLASTI koji gradi vvvv. Pastor ima samo jedan zajednicki imenilac, a to je novac, dok je kod vvvv jedina devijacija sto je duboko ubedjen u to da je on rodjen sa misijom da resi sve probleme srbije, a unistice je. Mozda i treba.
čupač brkova Odgovori
Fora je u tome da mađarsko novinarstvo (to jest dva glavna lista) ima dikat od pojedinaca i da se objavljuje samo ono informacije koje ne idu na ustrb vladajuće klape to se vidi iz avijona jer se zna glasači mađarske nacionalne manjine su uglavnom starije osobe kojima je izvor informisanje iz ova dava lista i tu je priči kraj ŽIVILO SLOBODNO NOVINARSTVO
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.