Komentara: 12
Pregleda: 7395
Foto

Protest novinara „Mađar Soa“ i „Het Napa“

07.07.2016. u 23:10h > 08.07.2016. u 00:35h
Izvor: Subotica.com
Zaposleni u novinama na mađarskom jeziku „Mađar So“ i „Het Nap“ protestvovali su danas ispred Doma Mađara i time iskazali svoje neslaganje sa namerom Nacionalnog saveta Mađara da preuzme proces odlučivanja o izboru urednika u ovim medijskim kućama.
Protest novinara „Mađar Soa“ i „Het Napa“

Protest je održan za vreme trajanja sednice MNS na kojoj se odlučivalo o ovoj temi, odnosno promeni statuta u ovim listovima, a podržalo ga je oko 150 građana.

Novim osnivačkim aktima zaposleni su u potpunosti isključeni iz procesa izbora urednika.

- Ovim protestom iskazujemo neslaganje sa namerama MNS i Saveza vojvođanskih Mađara, koji vrše pritisak na uređivačku politiku novina. Nedavno sam dobio otkaz na mestu šefa marketinga u „Mađar Sou", jer sam prisustvovao konferenciji za štampu „Mađarskog pokreta" u Budimpešti – kaže Peter Kokai, koji je četvrt veka proveo u redakciji „Mađar Soa“.

Protest novinara „Mađar Soa“ i „Het Napa“

U znak podrške, okupljeni novinari i građani nosili majice sa natpisom „I ja sam Kokai".

Prema rečima novinara Kornela Bajtajia odluka MNS da izmeni statut i oduzme višedecenijsko pravo novinara na mišljenje o izboru urednika, način je da se preuzme potpuna kontrola u ovim listovima .

- To pravo smo imali i za vreme Miloševića, a sada hoće da nam i to ukinu. Iza te odluke se verovatno krije bojazan da na osnovu demokratičnog izbora glavnog urednika ne bi došla na tu poziciju neka osoba, neki novinar koji njima ne odgovarao, već da na tom mestu bude neko podoban SVM-u – poručio je Bajtai.

Protest novinara „Mađar Soa“ i „Het Napa“

Protest je podržao i Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ističući da je situacija u medijima od devedesetih godina gora nego ikada.

- Ovo je strašan pritisak na medije i novinare, ali i građane i ljudska prava. Građani su shvatili da ovo nije samo pitanje novinara već i pitanje ljudskih prava – smatra Sejdinović, podsećajući da je na istom mestu pre pet godina organizovan protest zbog smene urednika „Mađar Soa" Čabe Presburgera. - Sada ovde vidim i građane i to je dobar znak jer je to građanski pritisak. Ovo se ne tiče samo mađarske nacionalne zajednice, jer oni upravo žele da nas stave u plemena i torove da bi lakše vladali nama.

Okupljenima se obratila i Natalija Jakovljević, novinarka sajta „Magločistač" koja je sa govornice poručila da političkim strankama mora biti jasno da je njihovo uplitanje u uređivačku politiku nedopustivo o bilo kojem mediju da je reč.

- SVM putem MNS javno sprovodi čistku i uvodi diktaturu u „Mađar So" i „Het Nap". Uvodi cenzuru i deli otkaze nepodobnim novinarima i ne krije nameru da počisti sve one koji im smetaju – rekla je Jakovljevićeva. - Možete sve novinare da smenite ali će uvek biti onih koji na to ne pristaju i ne žele da ćute.

Protest novinara „Mađar Soa“ i „Het Napa“

Novinarima je podršku dao i Tamaš Korhec, kopredsednik Mađarskog pokreta, koji je bio na čelu MNS kada je sa mesta glavnog urednika “Mađar Soa” po političkoj osnovi smenjivan Čaba Presburger.

- Smena Čabe Presburgera je bila politička odluka predsedništva SVM, jer nije hteo da prihvati direktive iz stranke. Priznajem da sam pogrešio sam što sam učestvovao u toj odluci, jer sam možda mogao da izazovem konflikt između MNS i SVM, koji je mogao doći i do moje glave, ali bez obzira na to, trebao sam to uraditi – rekao je Korhec na današnjoj konferenciji za medije.

Izvor: Subotica.com
Protest dela novinara listova Mađar So i Het Nap Protest dela novinara listova Mađar So i Het Nap Protest dela novinara listova Mađar So i Het Nap Protest dela novinara listova Mađar So i Het Nap Protest dela novinara listova Mađar So i Het Nap Protest dela novinara listova Mađar So i Het Nap Protest dela novinara listova Mađar So i Het Nap Protest dela novinara listova Mađar So i Het Nap
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 7395

Povezana vest

Povezane teme

mađarski nacionalni savet

mađar so

mađarska nacionalna zajednica

novinarstvo

novinari

protest novinara

informisanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.