• Pregleda: 6710

Protest novinara „Mađar Soa“ i „Het Napa“

Zaposleni u novinama na mađarskom jeziku „Mađar So“ i „Het Nap“ protestvovali su danas ispred Doma Mađara i time iskazali svoje neslaganje sa namerom Nacionalnog saveta Mađara da preuzme proces odlučivanja o izboru urednika u ovim medijskim kućama.
Protest novinara „Mađar Soa“ i „Het Napa“

Protest je održan za vreme trajanja sednice MNS na kojoj se odlučivalo o ovoj temi, odnosno promeni statuta u ovim listovima, a podržalo ga je oko 150 građana.

Novim osnivačkim aktima zaposleni su u potpunosti isključeni iz procesa izbora urednika.

- Ovim protestom iskazujemo neslaganje sa namerama MNS i Saveza vojvođanskih Mađara, koji vrše pritisak na uređivačku politiku novina. Nedavno sam dobio otkaz na mestu šefa marketinga u „Mađar Sou", jer sam prisustvovao konferenciji za štampu „Mađarskog pokreta" u Budimpešti – kaže Peter Kokai, koji je četvrt veka proveo u redakciji „Mađar Soa“.

U znak podrške, okupljeni novinari i građani nosili majice sa natpisom „I ja sam Kokai".

Prema rečima novinara Kornela Bajtajia odluka MNS da izmeni statut i oduzme višedecenijsko pravo novinara na mišljenje o izboru urednika, način je da se preuzme potpuna kontrola u ovim listovima .

- To pravo smo imali i za vreme Miloševića, a sada hoće da nam i to ukinu. Iza te odluke se verovatno krije bojazan da na osnovu demokratičnog izbora glavnog urednika ne bi došla na tu poziciju neka osoba, neki novinar koji njima ne odgovarao, već da na tom mestu bude neko podoban SVM-u – poručio je Bajtai.

Protest je podržao i Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ističući da je situacija u medijima od devedesetih godina gora nego ikada.

- Ovo je strašan pritisak na medije i novinare, ali i građane i ljudska prava. Građani su shvatili da ovo nije samo pitanje novinara već i pitanje ljudskih prava – smatra Sejdinović, podsećajući da je na istom mestu pre pet godina organizovan protest zbog smene urednika „Mađar Soa" Čabe Presburgera. - Sada ovde vidim i građane i to je dobar znak jer je to građanski pritisak. Ovo se ne tiče samo mađarske nacionalne zajednice, jer oni upravo žele da nas stave u plemena i torove da bi lakše vladali nama.

Okupljenima se obratila i Natalija Jakovljević, novinarka sajta „Magločistač" koja je sa govornice poručila da političkim strankama mora biti jasno da je njihovo uplitanje u uređivačku politiku nedopustivo o bilo kojem mediju da je reč.

- SVM putem MNS javno sprovodi čistku i uvodi diktaturu u „Mađar So" i „Het Nap". Uvodi cenzuru i deli otkaze nepodobnim novinarima i ne krije nameru da počisti sve one koji im smetaju – rekla je Jakovljevićeva. - Možete sve novinare da smenite ali će uvek biti onih koji na to ne pristaju i ne žele da ćute.

Novinarima je podršku dao i Tamaš Korhec, kopredsednik Mađarskog pokreta, koji je bio na čelu MNS kada je sa mesta glavnog urednika “Mađar Soa” po političkoj osnovi smenjivan Čaba Presburger.

- Smena Čabe Presburgera je bila politička odluka predsedništva SVM, jer nije hteo da prihvati direktive iz stranke. Priznajem da sam pogrešio sam što sam učestvovao u toj odluci, jer sam možda mogao da izazovem konflikt između MNS i SVM, koji je mogao doći i do moje glave, ali bez obzira na to, trebao sam to uraditi – rekao je Korhec na današnjoj konferenciji za medije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Vesko Odgovori
Nedajte se, tako treba, podrska za sve slobodne novinare.
yu Odgovori
Dno dna.Korhecovi placenici.
srki Odgovori
kako nacionalni savet Madjara ima kontakt sa svojom manjinom kada Madjari demonstriraju protiv njih ovo je blam za Madjarski Nacinalni savet .
Milan024 Odgovori
Crtacete Vi , Slobodana Milosevica, jos po fasadama grada Subotice, živi bili pa videli !!!!
adkersu Odgovori
SNS gramatika - "protestvovali", "vazduhoplohov"...
Safet Odgovori
Blam za madjarikise...
Ne znaju ni samizasto protesfuju. Gazda im je reko radite to i oni rade
Ko je ovde lud Odgovori
Koga bre zabole patka (žuta) za urednika?
Novinarska profesija nikada bednija i nikada lošije plaćena, a oni se tobož brinu za urednike....
Mr'š sa ulice ispolitizovani kvazi novinarčići!
panonski čamac Odgovori
Mislim da se vidi iz aviona da je Savez Vojvođanskih Mađara preuzeo prestol i ugnjetava sve one koji se ne slažu sa njima. Ne bojte se braćo iz SVM, kako ste nastavili, svi mađari će pobeći odavde u neke bolje države pa ćete onda vladati šačicom penzionera iz Čantavira.
Coyote Nervosius Odgovori
Pokušaj malog broja novinara koji su nezadovoljni prvo sami sa sobom
da manipulišu drugima i sa iskrivljenim činjenicama "prave" priču !!!!

Ako su toliko "hrabri" i "nezavisni", tj. žele to da budu, nek osnuju svoje
novine, pa nek se onda šire, a drok ih drugi finansiraju, onda taj drugi
bira ko će biti urednik i sve ostalo ..... !!!

Ako Vam se ne dopada, a vi onda slobodno napustite novine, ima ko će da Vas zameni !!!

Nije Vam to dedovina !!!
Pajo Odgovori
Coyote@
Tako je imas pravo! Kome neodgovara da mi zelimo realne novine neka se seli [*...*]
rajka Odgovori
sto se mene tice mogu i ugasiti list
Oko sokolovo Odgovori
Gospodo "novinari", beskičmeni privesci vlasti, propast profesije počela je odvajanjem "nezavisnih" novinara iz matičnog udruženja UNS osnivanjem NUNS koga više od dve decenije finansiraju razne fondacije u ime "demokratije", "sloboda" i interesa "građana". Njihovi eksponenti su upravo Sejdinović, Jakovljevićka, prisutni na protestu, razni magločistači, pištaljke, pesnice, bubnjevi i ostala prateća sredstva za stvaranje galame i skretanja pažnje sa suštine. S obzirom da sam stradao upravo od vaše bulumente, neopisivo mi je drago što vam se bumerang vraća. Zatrovali ste profesiju pljujući kolege, gazeći ih, otkidajući im glave, uništavajući im zdravlje, sudbine i porodice i primajući dolare. Sada primajte... nešto drugo. Posejano, naprimer.

-*-

Prvo su došli...

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.

(Martin Nimiler)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.