• Pregleda: 1621

Saopštenje koalicije Građani i građanke Srbije

Saopštenje Informativne službe koalicije Građani i građanke Srbije prenosimo u nastavku.
Saopštenje koalicije Građani i građanke Srbije

Povodom rešenja Upravnog suda kojima nisu poništene odluke Republičke izborne komisije i Pokrajinske izborne komisije o proglašenju izbornih lista Koalicije Građani i građanke Srbije, Koalicija će u toku današnjeg dana uložiti ustavnu žalbu, a ekspertski tim pravnika pripremiće i tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Posebno smo iznenadjeni činjenicom, koju smo saznali preko društvenih mreža, da su predsednik Republičke izborne komisije i drugi državni funkcioneri dvadeset časova ubeđivali predstavnike romske liste da povuku već proglašenu izbornu listu, što zajedno sa ukupnim postupkom koji se vodi protiv Koalicije Građani i građanke Srbije, govori o potpunoj neregularnosti dosadašnjeg toka izbora na pokrajinskom i republičkom nivou. U duhu svih demokratskih principa, svih ustavom garantovanih načela, kao i iz ukupnog zakonodavnog sistema Republike Srbije najmanje pravedno bi u ovom trenutku bilo da se izborni postupak ponovi, jer bi u suprotnom svaki novi sastav Skupštine Republike Srbije bio nelegitiman.

Ta bi okolnost bila posebno otežavajuća za nastavak pregovora sa Evropskom unijom, za otvaranje poglavlja koja govore o ljudskim i manjinskim pravima, a brinu nas i sve učestalije reakcije građana i građanki Srbije, da nastalu situaciju obrazlažu kao argument da Srbija nije politički slobodna zemlja, da u Srbiji vlada politička diktatura i da je to razlog za podnošenje zahteva za politički azil u evropskim zemljama.

Iskreno se nadamo pozitivnom odgovoru Ustavnog suda i apelujemo na sve njegove članove da bez bilo kakvog pritiska donesu odluku u skladu sa svojom savešću i strukom, jer je defininitvno nesporno da u Republici Srbiji vlada kriza funkcionisanja institucija.

Očigledno je da nastojanja pojedinaca uvedu rad, red i vladavinu prava u ovoj državi nisu dovoljna, jer je i suviše pojedinaca u državnoj upravi čije osiono ponašanje Republiku Srbiju čini svim onim što se ne može nazvati demokratskim društvom.

Fizički obračuni sa političkim neistomišljenicima, poput onog u Subotici, koji je kao epilog imao povrede koje su morale da se saniraju hirurškom intervencijom, sa ukupno tri šava, te usmene i fizičke pretnje o kojima smo i ranije govorili, dokaz su političkog terora, koji nas tera da se pitamo da li mi uopšte živimo u slobodnoj evropskoj zemlji?

Odnos prema Koaliciji Građani i građanke Srbije koju podržavaju Hrvati, Slovaci, Mađari, Makedonci i predstavnici drugih nacionalnih zajednica iz zemalja u okruženju postavlja

Izvor: Koalicija Građani i građanke Srbije

povezane teme

5
Safet Odgovori
Tuga od stranke
srki Odgovori
izgleda se neko uplasio nacionalnih manjina .
walker Odgovori
@srki
o kakvom ti strahu od manjina pricas,kad su jedva skuplili potpise da bi prijavili listu...
Inace u tekstu ako ste vec izdavali saopstenje trebali ste napisati i romsku nac.manjinu posto Vam je njihov predstavnik i prvi na listi,ali izgleda da nemate vi nikakvu podrsku manjina,jer da su Vam sve manjine (a ima ih 21 u R.Srbiji) dali po 30 tak potpisa skupili bi Vi potpise za jedno popodne a ne u minut do 12!!! Toliko o Vasoj jacini, i batalite tu pricu nacionalnih manjina,jer ste osnovali stranku za svoj dzep,a na kakav nacin i kako ste je osnovali bi se mogli pozabaviti mnogi drzavni organi.
lakumity Odgovori
Ko ste sad pa vi?
Jel ima neka stranka higijeničara? Da napravi malo reda.
srki Odgovori
@walker upravo vam isti ti romi smetaju jer su mnogo brojni u subotici a i ostale nacionalne manjine koje su se razocarale u nacionalne stranke pa su prisle u gradjansku opciju uostalom biraci ce sami odluciti kome ce dati poverenje i nema razloga da se neko plasi
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.