Komentara: 11
Pregleda: 6048

Saopštenje Foruma žena Demokratske stranke Subotica

25.11.2014. u 14:17h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
U nastavku prenosimo Saopštenje za javnost Foruma žena Demokratske stranke Subotica Povodom međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".
Saopštenje Foruma žena Demokratske stranke Subotica

DA LI ZNAŠ?

Forum žena i Demokratska stranka ove godine učestvuju u obeležavanju međunarodne Kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama pod sloganom „Da li znaš?“

Svojim aktivnostima skrećemo pažnju čitavom društvu da je Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici stupila na snagu 1.avgusta 2014.godine.

Izvršavanje preuzetih obaveza mora da dovede do suštinskih izmena kako pravne regulative i prakse tako i do promene i unapređenja društvene svesti u pogledu prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama.

Država je, u skladu sa odredbama Konvencije obećala strože kazne za nasilnike kao i da će proganjanje biti krivično delo, obećane su hitne mere zaštite za žrtve nasilja.

I nije ispunjeno!

S toga dajemo apsolutnu podršku ženskim nevladinim organizacijama na dosadašnjim inicijativama, usmerenim ka institucijama, za preuzimanje odgovornosti države za borbu protiv nasilja nad ženama i za punu primenu Istanbulske konvencije.

Da li znaš da ona podrazumeva uspostavljanje i funkcionisanje opštih servisa poput kriznih centara za žrtve silovanja, izgradnju Sigurnih kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u lokalnim sredinama, ali i besplatnu nacionalnu SOS liniju za žrtve rodno-zasnovanog nasilja koja bi funkcionisala 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji?

Kao i ranijih godina Kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ je povod da sagledamo šta i koliko se do sada uradilo, a još više, šta je neophodno uraditi da se nasilje u porodici u Srbiji svede na najmanju moguću meru kao i da proverimo koliko smo obaveštene/i o sprečavanju, prevenciji i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja.

U okviru ovogodišnje kampanje pitaćemo građanke i građane sledeće:

DA LI ZNAŠ DA

- u Srbiji ne postoji jedinstveni, besplatni SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja koji pokriva teritoriju cele države i ispunjava standarde u pogledu dostupnosti, anonimnosti i specijalizacije za sve vrste nasilja obuhvaćene Konvencijom;
- u Srbiji ne postoje krizni centri za žrtve silovanja i centri za zrtve seksualnog nasilja, niti slične ustanove u kojima su na jednom mestu objedinjene medicinska, psihološka i pravna pomoć i podrška;
- u Krivičnom zakoniku Republike Srbije ne postoji krivično delo proganjanja, već se slučajevi proganjanja procesuiraju kao ugrožavanje sigurnosti;
- u Srbiji ne postoje mere čiji je cilj bezbednost i zaštita žrtve, a koje mogu biti izrečene odmah ili u roku od najduže 24 sata.

DA LI ZNAŠ DA JE

- Pokrajinska vlada usvojila Program za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima u AP Vojvodini za period 2015-2020;
- kreiran program i otvoren Konkurs u AP Vojvodini za zapošljavanje žena u situaciji nasilja;
- nastavljeno sa kontinuiranim obukama profesionalaca/ki iz svih sektora o suzbijanju nasilja;
- obezbeđena kompjuterska oprema za institucije u cilju razmene informacija i evidentiranja nasilja;
- rekonstruisan sajt hocudaznas.org koji je pristupaćan za sve žene, na 6 zvaničnih jezika Vojvodine, ozvučen, sa mogućnošću uvećavanja slova za slabovide;
- pružena podrška za dalje funkcionisanje jedinstvenog SOS telefona Vojvodina 0800/10-10-10 koji je otvoren svakog radnog dana od 10-20 časova.

DA LI ZNAŠ DA JE

- u mestu u kome živiš lokalna samouprava u obavezi da prati i primenjuje mere koje propisuje Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici;
- u obavezi da, zauzimajući proaktivan stav u zaustavljanju i otklanjanju posledica od rodno zasnovanog nasilja, obezbedi apsolutnu zaštitu i bezbedan život svojim građankama.

AKO NE ZNAŠ - VAŽNO JE DA ZNAŠ!

Samo tako će svaka žena imati pravo na miran i dostojanstven život bez nasilja, na ravnopravnost u braku, na slobodu izbora, na budućnost.

Svi imamo pravo na život u društvu u kojem je svakom pojedincu i pojedinki data mogućnost da ostvare svoja puna građanska i ljudska prava, u skladu sa ličnim potrebama i sopstvenim odlukama.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 6048
Povezane teme

nasilje nad ženama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.