• Pregleda: 2525

Saopštenje Bunjevačkog informativnog centra

Saopštenje Bunjevačkog informativnog centra povodom juče objavljenog članka pod nazivom "Iz budžeta 350.000 za finansiranje bunjevačkog glasila", ali i komentara posetilaca koji su usledili na tu temu, prenosimo u celosti, kao i odgovor Redakcije portala Subotica.com na isto.
Saopštenje Bunjevačkog informativnog centra

S obzirom na neprofesionalne i netačne natpise i komentare, koji su se pojavili na sajtu Subotica.com, a tiču se informisanja na bunjevačkom jeziku, smatramo potrebnim da upoznamo javnost sa objektivnim činjenicama.

Ukupna sredstva koja su na konkursu deljena iz gradskog budžeta za informisanje su 28.000.000 (to je zakonska obaveza grada) – Rešenje ja objavljeno 26. aprila i nalazi se na sajtu grada. Tu se može videti ko može i pod kojim uslovima dobiti sredstva. Raspodelu sredstava po zakonu odredila je nezavisna komisija koju predlažu udruženja novinara. Rešenje o sastavu komisije objavljeno je 01. juna i nalazi se na sajtu grada. Za neupućene sastav komisije u Subotici je: Dragana Bjelica, predlog Udruženja novinara Srbije, Bencsik István, predlog Udruženja mađarskih novinara Vojvodine i Milutin Mitrić, predlog pojedinaca- novinara. Rešenje o raspodeli sredstava po konkursu objavljeno je 29. juna i nalazi se na sajtu grada.

Obaveza je lokalne uprave da pored ostalog, sufinansira informativne sadržaje na jezicima nacionalnih manjina (član 13 Zakona o javnom informisanju).

ODGOVOR NA SAOPŠTENJE: Redakcija sajta Subotica.com za prikupljanje informacija iznešenih u članku  "Iz budžeta 350.000 za finansiranje bunjevačkog glasila" služila se isključivo zvaničnim dokumentima Grada Subotice, APV i APR koji su dostupni javnosti, a u njima se, za gradski konkurs, navodi da su kroz Rešenje gradonačelnika o raspodeli sredstava davanja po projektnom finansiranju u iznosu od 25,8 miliona dinara, a sva davanja relevantna za ovaj konkurs, koja su navedena u spornom članku sabrana su i iz toga smo dobili cifru nešto veću od 1,46 miliona dinara koliko je ovo pravno lice dobilo za tri projekta (dva po redovnom konkursu, jedan pojedinačnim davanjem).

Za pojedinačna davanja iz Gradskog budžeta za informisanje predviđena je mogućnost dodatnih sredstava u iznosu od 1,4 miliona dinara, a upravo davanje za Bunjevački media centar je iz tog fonda.

U navedenom članku ni u jednom delu se ne implicira da je BMC do sredstava došao nezakonito, ali je javno objavljeno ko je dobitnik sredstava, čime smo samo želeli da doprinesemo transparentnosti u izveštavanju o raspodeli sredstava gradskog budžeta, ali i mogućnost da sami čitaoci donesu zaključke, a onda i eventualno iznesu mišljenje.

Podsećamo sve koji prate sadržaj plasiran kroz ovaj sajt da su mišljenja iznešena u komentarima privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala, što je i jasno naznačeno u delu gde se isti pojavljuju.

Smatramo da je korektno i demokratski da BIC iznese svoju stranu priče, čime se još više doprinosi na transparentnosti celog procesa, ali kao medij ne prihvatamo karakterisanje sajta i uredništva kao neprofesionalno, kako se navodi u uvodu saopštenja.

Kada bi smo bili cepidlake za informisanje na hrvatskom jeziku od ovih sredstava pripadalo bi 2.800.000 dinara (10,1% stanovništva), a dobili su po konkursu ukupno 1.610.000 dinara (hrvatska nezavisna lista 700.000, hrvatska udruga 200.000 i CRO-INFO 710.000 – uzgred, sve udruženja građana, a ne ustanove). Bunjevačkoj zajednici po istom osnovu pripadalo bi 2.650.000 dinara (9.57 % stanovništva, a dobili su po konkursu ukupno 1.476.000 dinara (730.000, 396.000 i 350.000). Zanimljivo da onima kojima je zapalo za oko da je 350.000 dinara dobio medij na bunjevačkom jeziku „Bunjevačka rič“, koji je registrovan u februaru (što je sasvim logično jer je Zakon o javnom informisanju i medijima stupio na snagu 13. februara 2015), nije zapalo za oko da je medij koji informiše na hrvatskom jeziku „Hrvatske novine“ koji je registrovan u aprilu, dobio 700.000.

U bunjevačkoj nacionalnoj zajednici radi potrebe i prava na informisanje na bunjevačkom jeziku, osnovan je Bunjevački informativni centar na osnovu člana 16 Zakona o javnom informisanju i medijima. BIC je izdavač Bunjevačkih novina i dečijeg lista Tandrčak. S obzirom da se za ove medije BIC finansira iz javnih izvora (APV), komisija je u Subotici odlučila da BIC ne može konkurisati na konkursu za projektno finansiranje za radio produkciju iako radio emisiju proizvodi devet godina. S obzirom da bunjevačka zajednica kao i druge zajednice ima potrebu da pored navedenih pisanih medija informiše građane na bunjevačkom jeziku i putem elektronskih medija (TV, radio; internet), osnovan je Bunjevački media centar koji ima pravo da konkuriše za svoje medije na konkursu za projekto finansiranje (uzgred – isto su uradili i u hrvatskoj zajednici s tom razlikom da su registrovali tri pravna lica, a bunjevačka zajednica samo jedno). Bunjevački media centar je u skladu sa Zakonom izdavač lista za mlade na bunjevačkom jeziku „Bocko“, Web portala „Bunjevačka rič“ i vrši produkciju elektronskih medija. Dobijenih 350.000 koristiće za proizvodnju radio emisije, jer BIC za to više nema izvore finansiranja, a neophodno je da se održi kontinuitet informativne radio emisije na bunjevačkom jeziku (prošle godine BIC je za tu namenu ostvarivao 1.320.000 dinara iz budžeta grada, a ove godine samo 600.000 dobijenih rebalansom budžeta preko Radio subotice).

Treba znati da po Zakonu o javnom informisanju mediji nisu više pravna lica, nego je pravno lice koje je registrovano u APR, izdavač medija. Treba znati još i da jedno pravno lice može biti izdavač više medija, a može na konkursima konkurisati samo sa jednim projektom za svaki medij čiji je izdavač, i to samo za medij koji je upisan u registar medija, ili za jednu produkciju uz uslov da podnese dokaz na kojem se mediju produkcija emituje. Sva dobijena sredstva za sufinansiranje medija ili produkcije moraju se pravdati na način koji Zakon jasno utvrđuje, a ukoliko se sredstva ne koriste namenski takvo pravno lice više ne može konkurisati na državnu subvenciju, a sva dobijena sredstva mora vratiti. Takođe zakon nalaže da se sva sredstva dobijena kao subvencija za medije i produkciju upisuju kao javni podatak u registru medija. Ovaj registar dostupan je nasajtu APR. Tu su takođe javno dostupni i podatci o osnivačima i urednicima medija.

Mirko Bajić
Direktor Bunjevačkog informativnog centra
Glavnik uredni lista za mlade „Bocko“ i Web portala „Bunjevačka rič“

// kraj saopštenja

Izvor: Bunjevački informativni centar

povezane teme

27
Čombe Odgovori
Mirko, ta iđi u peršin...
Zašto daješ značaja raznoraznim blentama i njevim komentarima? Ta o'de ne'š nać' ni trojicu pametnih. Pola "pametnjakovića" se ovde pali na gurblu, a ona druga polovina, toliko je pametna k'o da je dobila kurblom po glavi...
kalimero Odgovori
Ništa ne razumim. Dotični ni Bunjevački ne zna divanit.
Singapore Odgovori
Svi nesto hoce da dobiju!!! Moj komentar nema direktne veze sa Bunjevackom strankom ili drugima, ali je najveca glupost i sto nas deli jesu nacionalna podela. To samo odgovara POLITICARIMA jer se bogate!!!

Inace, dodjite u Finsku ili neku drugu drzavu pa da vidite sta bi dobili - NULA prihoda!

U Srbiji sve te stranke i strancice i sve te kobojagi nacionalnosti (Hrvati i Srbi su ama bas isto, pitajte koga hocete na Zapadu!!! Razlika je ta PROKLETA RELIGIJA koja pravi rat i mrznju!!!), sve te manjine imaju najveca prava bas u Srbiji!!! Ima cak i Univerziteti na jezicima manjina!!! Halo, pa gde to ima osim u Srbiji??? Jel ima fakultet na Srpskom u Madjarskoj??? Srbi tamo i ne znaju Srpski nego su skroz postali Madjari, izbrisana im je istorija. A Madjari u Srbiji imaju i fakultete! Neka imaju, samo ipak treba da se zna da ih Srbija ipak priznaje i stiti, ipak su to Srpski gradjani, Madjarske nacionalnosti. Isto tako i druge manjine!
Samo sto treba ipak staviti ruku na srce i priznati da je Srbija ipak najtolerantnija od svih drzava!!!
Bolto Odgovori
Mirko Bajić je prokazani i pročitani politikant čija se ukupna politička aktivnost i program mogu staviti u tri reči:"Trla baba lan",s glavnim ciljem samopromocije i nakačinjanja na državnu sisu.To je sve po inerciji nekadašnjih "društvenopolitičkih radnika",ako se neko još uvek seća ove kovanice,simbola promašenog komunističkog sistema u kome je Bajić učio kako se kerebečiti za svoj džep,a da svi ostali to moraju gledati i slušati,ni krivi ni dužni.Ovaj čovek je simbol političkog parazitizma i polaganog ali sistematskog propadanja društva iz kojega mladi beže glavom bez obzira.Takve bi trebalo ekspresno oterati u penziju - bez penzije pa nek idu skupljati sekundarne sirovine,bili bi korisniji društvu jer za drugo nisu!Uostalom,to su njihovi preci radili s poštenim salašarima kad su bili konfiskovani s tom razlikom što su još bili i fizički mučeni i zatvarani.Ovaj čovek je [*...*].
bunjevaci Odgovori
Mirko Bajić i pored uzimanja para od nas poreskih obveznika, a to radi već 25 godina, ima još tako debeo obraz da izdaje nekakva saopštenja. U najmanju ruku od njega se očekuje da iz moralnih razloga podnese ostavku na sve funkcije u BIC-u, NSB-a, da ne bude više delegat u Skupštini opštine i da ubuduće živi samo od svoje penzije.
Napominjemo da je bunjevačka grana mala ali fina. Među nama nisu potrebni manipulatori koji će živeti na grbači poreskih obveznika i pare trpati u sopstveni džep. (U firmu svojega sina).
Znamo mnoge Bunjevce koji se izjašnjavaju kao bunjevački Hrvati, samo zato da u njihovo ime ne govori Mirko Bajić, iako svi znamo da je to jedan narod i to Bunjevci koji su oduvek bili hrvatskog porekla.
Mirko Bajić nema više ni moralno pravo da govori u ime nas Bunjevaca, može samo u svoje sopstveno ime i u ime svog džepa.
Ja Odgovori
rani jadi mirka bajica
opet ovaj Odgovori
Vi i dalje nastavljate sa politikom! Mirko, nemoj mesati uopste niti jednom Hrvate, da ne kazem kako si krenio Srbe i Madjare! Propao si covek, jer svima vama je bitno da su vam dzepovi puni, a to sto pravite u Vojvodini haos to ti ne smeta? Ovakvo nesto glupavo nisam nikad cuo, a Bogu fala sad jesam, i vidi se ko je tu ko, i sta radi! Novci su novci....
sos Odgovori
Bajicu ,ajde se vec jednom saberi I opameti I ne mesaj pojmove, NACIONALNA MANJINA I NACIONALNA ZAJEDNICA NACIONALNE MANjINE ,imaju svoje maticne drzave dok su zajednice rezultat politikanstva I izmisljeni pojam a sve u cilju dnevno politickih potreba vladajucih politicara i stranaka kao i zvanicne politike ciji bajraktari iskazuju otvoreno antihrvatsko raspolozenje, DA ne kazem mrznju !!!!!!!!!!!!!!!

PS:)
Lepo bi bilo ,DA JE SAOPSTENJE NAPISANO "bunjevackim ricmikom" Ali treba ga znati a ti ga ocito NE ZNAS !!!!!!!!!!!!!
ja Odgovori
"bi smo" se pise zajedno. Svaka rec je suvisna.
Milan024 Odgovori
Ima se, može se !!!!!!!
Neša Odgovori
"S obzirom na neprofesionalne i netačne natpise i komentare, koji su se pojavili na sajtu Subotica.com, a tiču se informisanja na bunjevačkom jeziku, smatramo potrebnim da upoznamo javnost sa objektivnim činjenicama..."

- Nije "natpise" nego "napise"
- Napisi i komentari nikako ne mogu da budu neprofesionalni. Takav može da bude samo onaj ko obavlja profesiju, dakle čovek.
- Napisi i komentari nisu mogli da se "pojave". Nisu to pojave! Oni su napisani. Stručno rečeno objavljeni.
- Da li su činjenice objektivne ili ne odlučuje konzument informacije a ne onaj ko ih iznosi

Nastavak teksta je u istom odvratno nestručnom maniru. Priznajem, negde na trećini mi se smučilo. Odustao sam od čitanja. Sablažnjujući sam se zapitao koji prepotentni laik i antimedijski stručnjak stoji iza ovog pisanija. Na kraju teksta mi se "pojavilo" ime višedecenijskog preletača i univerzalnog genija za sve društvene oblasti. Sada je, pride i obogativši svoj "portfolio", i direktor informativne organizacije i glavni urednik dva medija, štampanog i elektronskog. Zemljo, otvori se!
Boris Odgovori
Pa valjdar covik triba zaradit novaca i za svojeg derana, ne samo za sebe
Pravdoljub Odgovori
"Mirko Bajić
Direktor Bunjevačkog informativnog centra
Glavnik uredni lista za mlade „Bocko“ i Web portala „Bunjevačka rič“" Poštovano uredništvo sajta SUBOTICA.COM,molio bih Vas da ispravite grešku jer ispada da je čika Mirko neki poglavnik ili ajmo Bunjevački oglavnik, i ovo "uredni" ma nimalo. Pozdrav bać Mirku milioneru.
boa Odgovori
"sosu"


Dobro da si to objasnio, objasni isto koja je matična država Roma?? Ili oni za krvate nisu nacionalna manjina, ili zajednica???
Koja je to matična država Jevreja, pre osnivanja Izraela? Jesu možda zbog toga Romi i Jevreji stradali od hrvata u Jasenovcu zajedno sa Srbima?
Jel to neko upozorenje i Bunjevcima? Sudeći po "ljubavi" koju vi pokondirene tikve redovno pokazujete, sve izgleda da jeste sigurno!
Bojan Odgovori
Jefitno politikanstvo, ne znam šta dotični pokupava da postigne sa ovakvim saopštenjima osim da se njegovo ime provlački kroz medije vodeći se onim nije važno šta se piše nego samo da se piše i da je slika što veća, kao da čitam žutu šampu a ne jedan ozbiljan gradski portal! Razumem da neko ima potrebe da skreće pažnju na sebe ali da iskače iz frižidera i da je u svakoj čorbi mirođija, posle svega što je uradio u svojoj političkoj karijeri i svih neispunjenih obećanja za vreme svog političkog angažovanja. Možda oni misle da smo mi kratkog pamćenja, da zaboravljamo, da ovo nije mali grad u kojem sve se zna ali očigledno mnogi nedaju muda da to napišu.

Gde ima dima tu ima i vatre i predlažem redakciji da se još malo raspita kako za ovo bunjevačko finansiranje tako i za hrvatsko, srpsko i mađarsko jer siguran sam da će još mnogo štošta isplivati!!!
dot Odgovori
Glupavije saopstenje odavno nisam citao............pod plastom Bunjevacke stranke napravio porodicni biznis koji mu mi placamo................vidim da je sebi dodao jos koju funkciju.............neznam samo kako ih sve popamti....................ja pa ja i samo ja
Daddy Odgovori
Braco i sestre Bunjevci!


Nije dosta sto nas napadaju rvatski nacionalisti (da ne pricam ode o njiovoj nacistiskoj istoriji i istoj danasnjoj cudi jer bi mi tribala bar koja decenija) neg nam je cak i subotica.com izgleda tila sist na rip kad je razlozila u detalje di idju novci koji su dodeljeni nama Bunjevcima a za Rvate samo navela da su dobili 1.6 miliona brez da razloze u detalje (ima medj Rvatima tata i sin koji su i jos uvik pljackaju ovaj grad), da su madjarski mediji dobili 8 miliona, brez da idju u detalje.


Gospodo iz subotica.com ne znam stvarno vasu motivaciju da nas Bunjevce napadnete takvim sirenjem netrepljivosti prema nama. Mogli ste iljadu drugi tema da izaberete, ko je i gde stavio novce u dzep za pozoriste, ko je ukro luster i slova od pozorista, zasto nas je plava Fontana kostala 600/000 maraka kad u stvari kosta 200.000, ko je vlasnik danas svi ti bar 42 fabrike sto je Subatica imala i kako su dosli do nji, temama koje sto mogli izabrati nema kraja.


Zasto je gospodin Maglai primio prvi kruv od Rvata kad je Duzijanca registrovano nacionalno blago nas Bunjevaca, i mogo bi ic u nedogled sta bi jedna medijska kuca investigativnim zurnalizmom sve mogla da uradi za svoj grad a vi napali jedan mali narod koji se bori za opstanak, sram vas bilo!

Subatica je LEGLO pljacki i pronevera masovni razmera koje ni malim prstom ne smete da pipnete, a vi ste nasli napadat bunjevacki narod.


Da nisu i vama Rvati stogod dali el obecali?


Znam da ce mi komentari sad malo slabije prolazit, al gazit po nama Bunjevcima u vrime kad se borimo protiv asimilacije / genocida nad nasim narodom samo nam je vas zlonamerni clanak falio.


Nemam zasad sta vise kazat braco i sestre Bunjevci osim:


Zivili BNS, SBB i BMC i podrska gospodine Bajicu, ja da sam na vasem mistu i moj sin bi iso mojim stopama i branio bunjevastvo!


Nek se znade da Bunjevac zivi!

Bice interesantno vidit oce li mi ovaj komentar bit objavljen a jos interesantnije ocel subotica.com odgovorit zasto su napali nas narod umesto da se bace u TREZOR ENORMNI javni pljacki i million nepravdi sto se desavaje u Subatici?
sos Odgovori
@boà:)

Siguran Sam da tebi treba mnogo toga objasnit Ali ja ti za to nisam raspolozen,uostalom ti si daltonista !!!!!!!!!!!!!!!
Šokac Odgovori
@Dudek@
Kaj veliš? Ja sam čul da tvoja Regica nije od naše grane male ali fine. Mislio sam da ti je to jedina falinga. Sad vidim da i ti nisi od naše grane. Pitam se, šta se onda mećeš međ nas Bunjevce i Šokce. Iđi svojim putem. Dudek & Bajić.
boa Odgovori
"sosu"

Da znaš da jesam daltonista, meni je boja nebitna, za razliku od vas pokondirenih tikvi, koji bi hteli da budu veći rasisti od najgorih i vrlo vam dobro za sada ide, odlično napredujete!
Vesko Odgovori
Pazite se vi iz subitica.com. Kako mozete objaviti neku vest, ako prethodno ne konsultujete
@ Daddy-ja. Treba malo da zgađate, da njemu svaka vest pase i prija.
musavi Odgovori
Jeeeeee,koliko minusa je dobio ovaj Bajić???Hoće li on imati dovoljno debeo obraz da ostane na javnoj sceni i pored toga???Zna se da mu je obraz deblji od đona,ali ipak.....
Daddy Odgovori
@Vesko
"""Pazite se vi iz subitica.com. Kako mozete objaviti neku vest, ako prethodno ne konsultujete
@ Daddy-ja. Treba malo da zgađate, da njemu svaka vest pase i prija."""


Ti si najveci folirant na ovom sajtu. Ja bar kazem sta mislim, tako da sjasi.
Daddy Odgovori
@Šokac
"""@Dudek@
Kaj veliš? Ja sam čul da tvoja Regica nije od naše grane male ali fine. Mislio sam da ti je to jedina falinga. Sad vidim da i ti nisi od naše grane. Pitam se, šta se onda mećeš međ nas Bunjevce i Šokce. Iđi svojim putem. Dudek & Bajić."""

Vidi, vidi, Poslednji Sokac, da ne kazem Mohikanac. Pa otkud ti, zar vas nisu vec sve progutali?

Jedno si u pravu, nasa je bunjevacka grana mala ali fina, i nas jos uvik ima.

Nek se znade da Bunjevac zivi!
Aco Apolonio Odgovori
Eto ni nama nisu dali da napravimo Dubrovačku Republiku jer nismo imali jednog Mirka Bajića.
stormwatch Odgovori
Ja ne znam za vas, ali ovaj logo je cisti masonizam sa dobro poznatim brojem perfidno sakrivenim unutar.
Daddy Odgovori
@stormwatch
"""Ja ne znam za vas, ali ovaj logo je cisti masonizam sa dobro poznatim brojem perfidno sakrivenim unutar."""


Da nisi ti malo oboleo (paranoja el tako stogod) da ne kazem pobego iz ludnice, pitam samo, meni mozes kazat, znas da ne bi nikom reko.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.