Komentara: 27
Pregleda: 2932

Saopštenje Bunjevačkog informativnog centra

18.09.2015. u 16:08h
Izvor: Bunjevački informativni centar
Saopštenje Bunjevačkog informativnog centra povodom juče objavljenog članka pod nazivom "Iz budžeta 350.000 za finansiranje bunjevačkog glasila", ali i komentara posetilaca koji su usledili na tu temu, prenosimo u celosti, kao i odgovor Redakcije portala Subotica.com na isto.
Saopštenje Bunjevačkog informativnog centra

S obzirom na neprofesionalne i netačne natpise i komentare, koji su se pojavili na sajtu Subotica.com, a tiču se informisanja na bunjevačkom jeziku, smatramo potrebnim da upoznamo javnost sa objektivnim činjenicama.

Ukupna sredstva koja su na konkursu deljena iz gradskog budžeta za informisanje su 28.000.000 (to je zakonska obaveza grada) – Rešenje ja objavljeno 26. aprila i nalazi se na sajtu grada. Tu se može videti ko može i pod kojim uslovima dobiti sredstva. Raspodelu sredstava po zakonu odredila je nezavisna komisija koju predlažu udruženja novinara. Rešenje o sastavu komisije objavljeno je 01. juna i nalazi se na sajtu grada. Za neupućene sastav komisije u Subotici je: Dragana Bjelica, predlog Udruženja novinara Srbije, Bencsik István, predlog Udruženja mađarskih novinara Vojvodine i Milutin Mitrić, predlog pojedinaca- novinara. Rešenje o raspodeli sredstava po konkursu objavljeno je 29. juna i nalazi se na sajtu grada.

Obaveza je lokalne uprave da pored ostalog, sufinansira informativne sadržaje na jezicima nacionalnih manjina (član 13 Zakona o javnom informisanju).

ODGOVOR NA SAOPŠTENJE: Redakcija sajta Subotica.com za prikupljanje informacija iznešenih u članku  "Iz budžeta 350.000 za finansiranje bunjevačkog glasila" služila se isključivo zvaničnim dokumentima Grada Subotice, APV i APR koji su dostupni javnosti, a u njima se, za gradski konkurs, navodi da su kroz Rešenje gradonačelnika o raspodeli sredstava davanja po projektnom finansiranju u iznosu od 25,8 miliona dinara, a sva davanja relevantna za ovaj konkurs, koja su navedena u spornom članku sabrana su i iz toga smo dobili cifru nešto veću od 1,46 miliona dinara koliko je ovo pravno lice dobilo za tri projekta (dva po redovnom konkursu, jedan pojedinačnim davanjem).

Za pojedinačna davanja iz Gradskog budžeta za informisanje predviđena je mogućnost dodatnih sredstava u iznosu od 1,4 miliona dinara, a upravo davanje za Bunjevački media centar je iz tog fonda.

U navedenom članku ni u jednom delu se ne implicira da je BMC do sredstava došao nezakonito, ali je javno objavljeno ko je dobitnik sredstava, čime smo samo želeli da doprinesemo transparentnosti u izveštavanju o raspodeli sredstava gradskog budžeta, ali i mogućnost da sami čitaoci donesu zaključke, a onda i eventualno iznesu mišljenje.

Podsećamo sve koji prate sadržaj plasiran kroz ovaj sajt da su mišljenja iznešena u komentarima privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala, što je i jasno naznačeno u delu gde se isti pojavljuju.

Smatramo da je korektno i demokratski da BIC iznese svoju stranu priče, čime se još više doprinosi na transparentnosti celog procesa, ali kao medij ne prihvatamo karakterisanje sajta i uredništva kao neprofesionalno, kako se navodi u uvodu saopštenja.

Kada bi smo bili cepidlake za informisanje na hrvatskom jeziku od ovih sredstava pripadalo bi 2.800.000 dinara (10,1% stanovništva), a dobili su po konkursu ukupno 1.610.000 dinara (hrvatska nezavisna lista 700.000, hrvatska udruga 200.000 i CRO-INFO 710.000 – uzgred, sve udruženja građana, a ne ustanove). Bunjevačkoj zajednici po istom osnovu pripadalo bi 2.650.000 dinara (9.57 % stanovništva, a dobili su po konkursu ukupno 1.476.000 dinara (730.000, 396.000 i 350.000). Zanimljivo da onima kojima je zapalo za oko da je 350.000 dinara dobio medij na bunjevačkom jeziku „Bunjevačka rič“, koji je registrovan u februaru (što je sasvim logično jer je Zakon o javnom informisanju i medijima stupio na snagu 13. februara 2015), nije zapalo za oko da je medij koji informiše na hrvatskom jeziku „Hrvatske novine“ koji je registrovan u aprilu, dobio 700.000.

U bunjevačkoj nacionalnoj zajednici radi potrebe i prava na informisanje na bunjevačkom jeziku, osnovan je Bunjevački informativni centar na osnovu člana 16 Zakona o javnom informisanju i medijima. BIC je izdavač Bunjevačkih novina i dečijeg lista Tandrčak. S obzirom da se za ove medije BIC finansira iz javnih izvora (APV), komisija je u Subotici odlučila da BIC ne može konkurisati na konkursu za projektno finansiranje za radio produkciju iako radio emisiju proizvodi devet godina. S obzirom da bunjevačka zajednica kao i druge zajednice ima potrebu da pored navedenih pisanih medija informiše građane na bunjevačkom jeziku i putem elektronskih medija (TV, radio; internet), osnovan je Bunjevački media centar koji ima pravo da konkuriše za svoje medije na konkursu za projekto finansiranje (uzgred – isto su uradili i u hrvatskoj zajednici s tom razlikom da su registrovali tri pravna lica, a bunjevačka zajednica samo jedno). Bunjevački media centar je u skladu sa Zakonom izdavač lista za mlade na bunjevačkom jeziku „Bocko“, Web portala „Bunjevačka rič“ i vrši produkciju elektronskih medija. Dobijenih 350.000 koristiće za proizvodnju radio emisije, jer BIC za to više nema izvore finansiranja, a neophodno je da se održi kontinuitet informativne radio emisije na bunjevačkom jeziku (prošle godine BIC je za tu namenu ostvarivao 1.320.000 dinara iz budžeta grada, a ove godine samo 600.000 dobijenih rebalansom budžeta preko Radio subotice).

Treba znati da po Zakonu o javnom informisanju mediji nisu više pravna lica, nego je pravno lice koje je registrovano u APR, izdavač medija. Treba znati još i da jedno pravno lice može biti izdavač više medija, a može na konkursima konkurisati samo sa jednim projektom za svaki medij čiji je izdavač, i to samo za medij koji je upisan u registar medija, ili za jednu produkciju uz uslov da podnese dokaz na kojem se mediju produkcija emituje. Sva dobijena sredstva za sufinansiranje medija ili produkcije moraju se pravdati na način koji Zakon jasno utvrđuje, a ukoliko se sredstva ne koriste namenski takvo pravno lice više ne može konkurisati na državnu subvenciju, a sva dobijena sredstva mora vratiti. Takođe zakon nalaže da se sva sredstva dobijena kao subvencija za medije i produkciju upisuju kao javni podatak u registru medija. Ovaj registar dostupan je nasajtu APR. Tu su takođe javno dostupni i podatci o osnivačima i urednicima medija.

Mirko Bajić
Direktor Bunjevačkog informativnog centra
Glavnik uredni lista za mlade „Bocko“ i Web portala „Bunjevačka rič“

// kraj saopštenja

Izvor: Bunjevački informativni centar
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 2932

Povezana vest

Povezane teme

bunjevački informativni centar

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.