Komentara: 4
Pregleda: 6522
Foto

Šampioni iz suterena

29.02.2016. u 12:19h
Izvor: Subotica.com
Šampioni iz suterena

Pre deset godina sportski novinar Nikola Stantić pokrenuo je akciju "Medalja Lajoša Vermeša". Ove godine, to prestižno priznanje dodeljeno je subotičkim sportistima i jubilarni, deseti put.

Klub dizača tegova Spartak prvi je klub u gradu koji je priznanje za najbolji kolektiv zaslužio drugu godinu za redom. Nimalo slučajno! Na šampionatima Srbije neprikosnoveni su gotovo dve decenije a u poslednje vreme počeli su da nižu uspehe i na međunarodnoj sceni.

Imajući u vidu neophodne uslove za postizanje vrhunskih rezultata na svetskim i evropskim nadmetanjima i postojeće uslove za rad u KDT "Spartak" njihova dostignuća čine se još većim. Dizači tegova treniraju u podrumu zgrade Jadrana, u prostoriji od 80 kvadratnih metara koju vlaga nagriza decenijama.

Šampioni iz suterena

Šampioni iz suterena

Na treningu koji smo posetili zatekli smo pet državnih prvaka. Napreduju i razvijaju se pod budnim okom trenera Stipana Verta koji u tom istom podrumu stvara generacije šampiona još od 1964. godine. Neke sprave stare su i po četrdeset godina. Svlačionica je suviše mala i skučena da u nju stanu svi pehari, medalje i ostala priznanja sa različitih takmičenja.

Pre dve godine podrum je poplavljen a uporni sportisti sami su sanirali štetu, od nabavke potrebnog materijala do krečenja. Vremešni Vert ne odustaje, a i zašto bi sada kad njegovi takmičari postižu rezultate kakve nije niko pre njih u našoj zemlji.

Šampioni iz suterena

- "Činjenica je da je ovo mala sala i da bi u odnosu na naše rezultate trebalo da imamo i veći prostor. Ovde smo godinama stvarali dobro rezultate, obećano nam je da ćemo dobiti neko bolje mesto i sad čekamo da vidimo šta će da bude od toga. U istoriji dizanja tegova u Srbiji jedino su takmičari Spartaka doneli medalje sa prvenstva evrope za juniore i za mlađe seniore. Najviše bi nam značilo kada bi neko malo više obratio pažnju na te takmičare i pomogao u materijalnom smislu. Oni su svaki dan u ovom podrumu i barem kad putuju na neko takmičenje da mogu da se hrane u nekom restoranu, nekada je bilo toga, danas putujemo sa sendvičima. Kada uporedim uslove koje imaju sportisti u nekim drugim zemljama sa ovim što imamo mi to je kao kada bih ja iz ovog podruma otišao u našu skupštinu. Kod njih je to na potpuno drugom nivou, mi tegove i rekvizite imamo ali nemamo adekvatne prostorije. Ipak, moram da se zahvalim i našem gradu, znače nam nagrade za najbolji kolektiv, pa tako i ova Vermešova medalja koju smo dobili. Velike su ambicije ove godine, već u aprilu nas očekuje prvenstvo evrope za seniore u Norveškoj a onda i prvenstvo sveta u Tbilisiju. Krajem godine, u decembru imamo prvenstvo evrope za juniore i mlađe seniore u Izraelu na kojem će Spartak imati najmanje tri takmičara, braću Kajdoči i Ervina Rožnjika." - rekao nam je Stipan Vert trener subotičkih šampiona iz suterena

Dok su osvajali titule na nacionalnim nadmetanjima, braća Kajdoči sanjali su o pobedničkom postolju na velikoj sceni. Ubrzo su došli i najznačajniji rezultati u istoriji srpskog dizanja tegova. Tamaš Kajdoči bio je drugi na Olimpijskim igrama mladih 2014. Potvrda izvanrednih mogućnosti ovog sportiste stigla je naredne godine na Evropskom prvenstvu za juniore i takmičare do dvadeset i tri godine na kojem je osvojio tri medalje, srebrnu u disciplini izbačaj i bronzane u trzaju i olimpijskom biatlonu.

Šampioni iz suterena

- Prvi put sam došao u ovu salu u drugom razredu osnovne škole. Zamolili smo tatu da nas dovede, i on je bio dizač tegova pa smo hteli da se oprobamo u ovom sportu. Nismo odmah radili s tegovima. Prvo smo učili tehniku, zatim mnogo, mnogo vežbi snage a posle deset godina stigli smo do ovih rezultata. Sada, kad smo stigli do ovog nivoa, u sali smo pet, šest dana nedeljno po dva sata. Trebalo bi možda i više ali teško je uklopiti školu i profesionalni sport. Trenutno mi je škola na prvom mestu ali pred velika takmičenja pojačavamo intenzitet treninga. Mislim da je realan cilj medalja na evropskom šampionata za seniore a kada govorimo o željama to je svakako medalja sa olimpijskih igara. Što se tiče priznanja ovde u gradu, mnogo mi znači medalja Lajoša Vermeša, drugi put. Očekivao sam ovo priznanje jer sam prošle godine imao dosta dobre rezultate ali i ostali nagrađeni bili su odlični i ja im čestitam na onome što su postigli do sada." -  rezimirao je dosadašnji rad i najavio buduće planove mlađi od braće Kajdoči - Tamaš

Tivadar Kajdoči je osvojio bronzu u izbačaju među takmičarima do dvadeset i tri godine što je prva medalja u toj starosnoj kategoriji u istoriji srpskog Saveza.

Šampioni iz suterena

 - "Počeo sam 2005. godine. Pre ovoga smo trenirali i neke druge sportove kao što su vaterpolo i atletika. Posle toga smo došli u ovu salu, probali i ostali smo tu. Najdraži rezultat mi je treće mesto sa evropskog prvenstva prošle godine. Da bi se postigao takav rezultat potrebno je mnogo rada, mnogo truda. U pripremnom periodu to su dosta teški treninzi ali na kraju se sve isplati. Čoveka uvek motiviše želja da bude najbolji, kod mene i brata motiv je često i da pobedimo jedan drugog." izjavio je Tivadar.

Ervin Rožnjik je aktuelni vlasnik državnog rekorda u kategoriji do 77kg sa 171kg u disciplini izbačaj. U decembru ga očekuje šampionat evrope za takmičare do dvadeset i tri godine na kojem želi da osvoji medalju.

Šampioni iz suterena

- "Počeo sam sa trinaest godina. Odmah mi se dopala atmosfera ovde. Kasnije su usledila takmičenja i moje prve težine bile su 40 kg u trzaju i 50 kg u izbačaju a danas je tačno 140 kg trzaja i 170 kg izbačaja.Na ovom nivou na kojem smo sada nas trojica (Tamaš, Tivadar, Ervin), pripremamo se po godinu dana da bismo oborili lični rekord, tada smo izuzetno srećni i to je poseban osećaj. Ove godine planiram da oborim sopstveni rekord što znači ujedno i seniorski državni rekord a prvobitni cilj je da uzmem medalju na prvenstvu evrope za seniore do 23 godine koja mi je prošli put izmakla za 5 kg." - rekao je Rožnjik

Brigita Lukač se bavi ovim sportom sedam godina. U junu 2015. postala je šampionka Srbije. Sada je redovni član reprezentacije i naporno trenira kako bi postigla neke nove rekorde.

Šampioni iz suterena

- "Momci su fini i paze na mene pošto sam jedina devojka u klubu. Sedam godina se bavim ovim sportom. Za rezultat je važan naporan trening, trud i naravno, pomoć trenera. Kada trener nije bio u prilici da bude tu onda su momci preuzimali njegovu ulogu i oni imaju velikog udela u mojim rezultatima. Bilo je i teških trenutaka, kada nije bilo napretka, htela sam da odustanem i napravila kratku pauzu. Onda sam ponovo došla u klub i evo, tu sam još uvek. Ako govorimo o ambicijama volela bih da postavim neke nove rekorde u svojoj kategoriji." - izjavila je "princeza" subotičkih šampiona iz suterena

Šampioni iz suterena

Šampioni iz suterena

A kada se trening završi sve se spremi na svoje mesto, šampioni odlaze na zasluženi predah, a onda novi trening, novo testiranje svojih mogućnosti, nova takmičenja i novi trofeji... i povratak u suteren...

Šampioni iz suterena

Kompletan prilog posete ovom trofejnom kolektivu možete da pogledate večeras na TV Subotici u sportskoj emisiji "Subotica grad sporta" od 20 časova.

Izvor: Subotica.com
Na treningu Kluba dizača tegova "Spartak" Na treningu Kluba dizača tegova "Spartak" Na treningu Kluba dizača tegova "Spartak" Na treningu Kluba dizača tegova "Spartak" Na treningu Kluba dizača tegova "Spartak" Na treningu Kluba dizača tegova "Spartak" Na treningu Kluba dizača tegova "Spartak" Na treningu Kluba dizača tegova "Spartak"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 6522
Povezane teme

kdt spartak

klub dizača tegova spartak

tamaš kajdoči

stipan vert

tivadar kajdoči

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.