Komentara: 0
Pregleda: 811

Samostalna izložba slika Sretka Divljana "Ptice" u petak u SKC "Sveti Sava"

18.05.2023. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
U petak 19. maja u Zadužbini Dušana Radića sa početkom u 19 časova, biće otvorena samostalna izložba slika slikara Sretka Divljana "Ptice". Izložba će za posetioce biti otvorena svakim danom od 10 do 13 časova, do 20. juna. Ulaz je slobodan.
Samostalna izložba slika Sretka Divljana "Ptice" u petak u SKC "Sveti Sava"
Foto: Z. Gligorijević / Novosti

Likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov ocenio je da se - Sretko Divljan napaja na presnoj materiji životnog realiteta. Sa jednom ritualnom lakoćom ovaj umetnik prikazuje bizarne tipove gradskog variétéa. Na slikarskom polju memorisano je toliko lica, figura i životinja. Životinje i ptice, koje kulturološki posmatrano, imaju važno mesto ne samo u našoj ličnoj, već i u kolektivnoj uobrazilji, čest su predmet Sretkovog slikarskog bavljenja. A u svakoj životinji ili ptici otelovljena je neka naša nesvesna požuda. Za Divljana životinje su sušta slika životinjskih sila u čoveku. Kao i slikare sa Monparnasa Divljana zanima žensko telo kao neiscrpna antologija oblika, nedokučivi simbol i najveća misterija koja stoji nasuprot neumitnosti ništavila.

Osim inspiracije u životinjama i različitim simbolima koje one nose, Danilov se osvrće i na žensko telo kao nepresušan izvor inspitacije, simbola i oblika za Sretka Divljana - Žensko telo je kod ovog umetnika arkanistički tajanstveno jer nas uvodi u svet ženskih čari i erotskog kosmizma. Na slikama Sretka Divljana susrećemo se sa različitim tipovima žena među kojima ima i onih što pripadaju fatalnom tipu vampa. Sretkove ličnosti su često devojčice koje još nisu dospele da budu žene, gotski gracilne devojke zaustavljene u svojoj mesečarskoj nedodirljivosti.

Sretko Divljan rođen je 1946. godine u Novoj Pazovi. Fakultet za likovne umetnosti završio je u Beogradu 1973. godine. Magistrirao na istom fakultetu 1975. godine. Član je ULUS-a od 1974. godine. Izlagao je na oko 100 kolektivnih izložbi, a ostvario je preko 50 samostalnih izložbi u zemlji i i nostranstvu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 811
Povezane teme

skc sveti sava

izložba

zadužbina dušana radića

izložba slika

sretko divljan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.