Komentara: 6
Pregleda: 5992

Sagmajster uspešno priveo kraju svoj osmi Dakar reli

20.01.2018. u 20:02h
Izvor: Subotica.com
Subotičanin Gabor Sagmajster priveo je danas kraju svoje 11. učešće na reliju kroz Južnu Ameriku. Veteran relija trku je završio na 79. poziciji u generalnom plasmanu.
Sagmajster uspešno priveo kraju svoj osmi Dakar reli

Večeras oko 19 časova po lokalnom, odnosno nešto pre ponoći po Srednjeevropskom vremenu, jedini predstavnik Srbije na prestižnom Dakar reliju, Subotičanin Gabor Sagmajster, proći će kroz ciljnu rampu u gradu Kordoba, u centralnoj Argentini, noseći srpsku trobojku, na radost njegovih navijača u Srbiji, i sugrađana u Subotici. Gabor je nakon 10. Dakara uvršten među legende ovog takmičenja, a tu titulu nosi možda još petnaestak ljudi u istoriji Dakara.

Ovogodišnji reli, put dugačak oko 9.000 kilometara, počeo je iz Perua, vožen je kroz Boliviju i okončao se u Argentini. Trku do cilja započelo je 335 takmičara u 5 kategorija vozila. Najbrojniji su bili motociklisti, njih 167, među kojima je bio i naš Gabor Sagmajster, koji je ove godine nastupao sa oznakom 89.

Sagmajster se do sada okušao 11 puta na Dakaru, ukupno 8 je uspešno završio (2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2016, 2017 i 2018), zbog povrede odustao je 2012. i 2015., a reli je otkazan 2008. godine. Najbolji plasman je ostvario 2014. godine kada je završio 73. u generalnom plasmanu, a 2018. je završio na 79. mestu.

Sagmajster uspešno priveo kraju svoj osmi Dakar reli

foto: Plumrace / ZTM

Izuzetno fizički zahtevan, mentalno naporan reli, 46-godišnji Gabor je uprkos velikim izazovima uspeo da privede kraju, nažalost ispod njegovih očekivanja, jer je na startu poželeo da na cilj dođe među prvih 50, međutim nije mu pošlo za rukom.

Dakar je ove godine održan jubilarni 40. put, završiti ga je velika stvar i nešto je što mnogi nisu bili u stanju da ostvare, bez obzira na uložen veliki novac i trud. Jedna činjenica, koja govori u prilog tome, je da je ove godine sa starta krenulo 139 motociklista, a završilo ih je tek 85, u klasi automobila 43 od ukupno 92.

U klasi automobila prvo mesto osvojio je Karlos Sajnc (ŠPA), a to je njegov drugi naslov na Dakaru. U Sagmajsterovoj klasi motocikala prvo vreme je imao Matias Volkner (AUT).

Ovogodišnje takmičenje, koje je trajalo od 6. do 20. januara, obeležio je veliki broj odustajanja u ranoj fazi. Učesnici su prvih 5 dana vozili u teškim uslovima, na nadmorskoj visini većoj od 3.000 metara. Mnogi nisu uspeli da se izbore sa ovim izazovom.

Gabor je imao problema sa motorom i sa navigacijom, više puta je nezgodno padao sa motora u punoj brzini, a u pretposlednjoj etapi je ozbiljno povredio koleno, na terenu gde su mu od ogromnog značaja bile "zdrave" noge. Ipak odlučni veteran Dakara stisnuo je zube i izgurao poslednju deonicu, a zatim je usledio zasluženi izlazak na podijum.

U Gaborovom timu bili su, između ostalih, Subotičani Zoran Ivanović, koji je bio zadužen za psiho-fizičku kondiciju veterana Dakara, kao i Pajo Milodanović. U naredna dva dana očekuje se da srpski tim iz Južne Amerike sleti na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Sagmajster uspešno priveo kraju svoj osmi Dakar reli

Subotičani u Južnoj Americi - Sagmajster, Milodanović i Ivanović

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 5992

Povezane vesti

Povezane teme

Gabor Sagmajster

dakar reli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.