Komentara: 10
Pregleda: 4295

Sagmajster posle druge etape na 87. mestu Dakar relija

07.01.2013. u 12:28h
Gabor je drugu etapu završio na 81. mestu i u generalnom plasmanu trenutno je 87. od 167 učesnika u ovoj kategoriji. Ostatak tima, srpska automobilska posada odustala je sa Dakara zbog "pregrejavanja" motora već na 60. kilometru ove etape.
Sagmajster posle druge etape na 87. mestu Dakar relija

Gabor Sagmajster drugu etapu na Dakar reliju završio je na 81. mestu. Takmičari su morali da pređu 327 kilometara (specijalni ispit Pisko - Pisko bio je dug 242 km).

Predstavnik Srbije deonicu je vozio 3 sata, 31 minut, 19 sekundi. Kasnio je za pobednikom etape Špancem Baredom 48 minuta i 48 sekundi.

U generalnom plasmanu Subotičanin je posle drugog dana na 87. poziciji.

Gabor Sagmajster prvu etapu od Lime do Piska dugu 263 kilometra sa kratkim specijalnim ispitom od 13 kilometara završio je na 106. mestu.

Svi rezultati prvog dana množeni su sa brojem tri, jer je “brzinac” bio kratak.

Sagmajster posle druge etape na 87. mestu Dakar relija

- Prvog dana vozio sam sa rezervom, jer ne treba se zaletati. Zbog greške možeš mnogo više da izgubiš. I drugog dana sam išao pametno ali sam malo pojačao tempo. Potrebno je par dana da se uđe u pravi ritam – istakao je Gabor Sagmajster.

Sagmajster posle druge etape na 87. mestu Dakar relija

Drugu etapu osvojio je španski motociklista Ðoan Bareda Bort na Huskvarni, ispred zemljaka Huana Pedrera Garsije (KTM) sa 3,16 minuta zaostatka i trećeplasiranog Australijanca Meta Fiša (Huskvarna), koji je zaostao 5,53 minuta.

Francuski automobilista Stefan Peteransel pobednik je druge etape, a naši asovi na četiri točka Bojan Milanović i Darko Veljković bili su 127. na prvoj vremenskoj kontroli.

Branilac titule Peteransel je za volanom Minija završio 243 kilometra dug specijal vožen u Pisku, u Peruu, u vremenu od 2:35,38 sati. Iza njega plasirali su se Južnoafrikanac Žinijel De Vilije (Tojota) sa zaostatkom od 2,35 minuta, dok je trećeplasirani Francuz Ronan Šabo (SMG) zaostao 3,52 minuta iza pobednika.

Peteransel je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu rezultatom 3:00,20 sati, dok na dva točka vodi Bareda Bort sa vremenom 3:24,11 sati.

Trećeg dana voziće se etapa od Piska do Naske u dužini od 343 kilometra, a specijalni ispit biće dug 243 kilometra.

Srpska automobilska posada odustala sa Dakara zbog "pregrejavanja"

Sagmajster posle druge etape na 87. mestu Dakar relija

Srpska posada u sastavu Bojan Milanović i Darko Veljković odustala je sa 34. izdanja Dakara već tokom druge etape, vožene u Pisku, u Peruu.

Pošto je prva etapa tradicionalno ceremonijalna i samo je važno doći do cilja, druga etapa je bila prva prava na ovogodišnjem Dakaru, a srpski dvojac je u prve probleme upao već oko 60. kilometra. Tada je došlo do okretanja u dinama, stradala je šoferšajbna, a potom su usledili problemi sa uljem i motorom Opel Antare, zbog kojih su i Milanović i Veljković odustali.

„Krenuli smo lepo, teren je bio više kao neki makadam, obišli smo u startu trojicu takmičara. Kada smo došli do peska, automobil je odmah počeo da diže temperaturu, koje je išla i do 120 stepeni, a temperatura ulja je došla i do 108. Zbog toga smo u više navrata stajali da se odmorimo, popnemo se na jednu dinu pa na vrhu stanemo, ali temperatura nije spadala ispod 110“, rekao je Milanović.

Tu, ipak, nije bio kraj problemima za srpsku posadu, kojoj je to bio prvi Dakar i prvi reli uopšte.

„Na 62. klometru smo naleteli na neki breg i prevrnuli se na krov. Odmah smo automobil vratili na točkove, sanirali posledice koliko smo mogli i nastavili dalje. Negde na 95. kilometru naišli smo na dinu visoku oko 150 metara koju nismo mogli da savladamo. Motor je počeo da gubi snagu, kasnije je počeo da lupa, tu je stao i posle nismo mogli da ga upalimo“, istakao je Milanović, koji je dodao i da su njega i Veljkovića neki posmatraći privatnim vozilima odvezli do kampa.

Dakar reli traje do 20. januara.

izvor: gabor-sagmajster.info / TANJUG / B92

Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 4295
Povezane teme

Gabor Sagmajster

dakar reli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.