Komentara: 13
Pregleda: 4100

Sadnja drveća se odvija redovno, ali ne može bilo gde

11.03.2021. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Dok se sugrađani pitaju zašto umesto seče, niko ne sadi nove drvorede, nadležni poručuju da je samo ovog meseca posađeno 207 sadnica, a da se do kraja marta očekuje sadnja još oko 170 stablašica, niskih četinara i žbunova. Međutim, kako objašnjavaju, sadnja drveća ne može da se odvija na svakom raspoloživom mestu.
Sadnja drveća se odvija redovno, ali ne može bilo gde

U vremenu kada je javnih zelenih površina sve manje, a potreba za zelenilom sve veća, jedan naš sugrađanin postavio je "Pištaljku" pitajući se zbog čega se ne sade novi drvoredi, budući da, kako je objasnio, postoje mnoge ulice koje imaju prostora za ozelenjavanje.

- Ima mesta na Somborskom putu posle Buvljaka i u Industrijskoj zoni. Beogradski i Segedinski put su prazni, ima mesta po celom gradu, a niko ne sadi ništa. Zagađen nam je vazduh, nema hlada i ružno izgleda bez stabala. Sve najlepše ulice u centru i na Paliću su sa drvoredom sa obe strane ulice. Mogli biste, umesto što sečete šumu i zagađujete, nešto korisno da uradite u Subotici -  napisao je naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Sadnja drveća se odvija redovno, ali ne može bilo gdeKako objašnjavaju iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, obnavljanje i popuna javnih zelenih površina se odvija po godišnjem Programu održavanja, pri čemu je JKP "Čistoća i zelenilo" zaduženo za prolećnu i jesenju sadnju, zamenu suvih sadnica i popunu postojećih javnih zelenih površina. Međutim, kako dodaju, sadnja nije moguća na svim lokacijama, jer usled sve učestalijih pritužbi sugrađana na sadnju blizu porodičnih kuća, zbog podizanja trotoara, grana koje udaraju u objekte i slično, popuna drvoreda se odvija samo na mestima gde sadnice nedostaju.

- Sadnja novih drvoreda je takođe ograničena i zbog instalacija koje se nalaze ispod zemlje, a koje mogu da se oštete tokom rasta i razvoja sadnica, odnosno razvoja korenovog sistema, kao i male, odnosno uske površine za sadnju koja se nalazi između objekata i puta, pri čemu sadnice nemaju dovoljno prostora za razvijanje korenovog sistema - objašnjavaju iz nadležnog Sekretarijata.

Sadnja drveća se odvija redovno, ali ne može bilo gdeIpak, kako ističu, sadnja se odvija redovno, te su uz ona koja su predviđenja godišnjim Programom održavanja javnih zelenih površina, ove godine posađena i dodatna stabla.

- U okviru akcije "Zasadi drvo" 5. marta je posađeno ukupno 207 sadnica, dok se 15. marta planira sadnja još 171 stablašica, niskih četinara i žbunova - poručuju iz nadležnog Sekretarijata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 13
Pregleda: 4100

Povezana zviždaljka

Povezane teme

sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

sadnja drveća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.