Komentara: 66
Pregleda: 10457

Rušenje skeleta je novi princip odgovornosti Uprave grada

12.02.2013. u 16:08h > 13.02.2013. u 01:45h
Izvor: SuMedija
Posle pola veka, danas oko 11 sati, skelet pored Otvorenog univerziteta konačno je „zbrisan” sa placa u centru Grada. Za samo sat vremena, uklonjen je betonski kostur koji je ružio gradsko jezgro 50 godina.
Rušenje skeleta je novi princip odgovornosti Uprave grada

Savremenom mehanizacijom beogradskog preduzeća „Elita kop” jutros je započeto rušenje betonskih stubova, nikad završenog objekta, koji je trebalo da bude bioskop većeg kapaciteta, ali projekat nikad nije završen. Nisu urodili plodom ni sporazumi sa novosadskom firmom „Holtek”, da Subotičani dobiju velelepan objekat na mestu skeleta, a nesporazumi oko planiranog projekta imali su epilog na sudu. Sudskim poravnanjem, Gradska uprava je „Holteku” isplatila 40 miliona dinara potraživanja na ime odštete, čime su stečeni uslovi za konačno rušenje skeleta.

Subotičani su danas sa odobravanjem pozdravili gradsku odluku o rušenju i okupili se na mestu tog, na neki način, spektakularnog događaja, koji je Grad koštao 3,7 miliona dinara.

Rušenje skeleta je novi princip odgovornosti Uprave gradaGradonačelnik Modest Dulić je da rušenje skeleta potvrđuje novi princip odgovornosti lokalne samouprave.

- Posle više decenija konačno smo u situaciji da sklanjamo jedno ruglo Grada, čime će Grad dobiti i lepu parcelu, a sa druge strane ovim činom smo ustanovili novi princip odgovornosti lokalne vlasti. Obećali smo rušenje pre nekoliko meseci, a danas vidimo da za nekoliko dana neće biti ni traga skeletu. Parcela će biti potpuno očišćenja, a namena joj je da se tu gradi objekat za kulturu. O budućnosti parcele odluke će se doneti na osnovu planskih dokumenata, o kojima će poslednju reč reći Skupština grada, istakao je Dulić.

On je najavio da će se nastaviti radovi na kapitalnim gradskim projektima.

- Ove godine ćemo da saniramo i rekonstruišemo Zelenu fontanu a intenzivno radimo i na nastavku gradnje Pozorišta, pa će uskoro centar Subotice izgledati drugačije i vratiti bar deo nekadašnjeg sjaja. Radna grupa je protekle sedmice već imala dva sastanka. Vrlo brzo ćemo imati konačni idejni projekat kako će Pozorište izgledati.To je istovremeno i obaveza koju imamo prema finansijerima, da usaglasimo projekat i sa vremenom u kojem živimo, da svedemoinvesticiju na oko 10 do 11 miliona evra. Ukoliko to obezbedimo, imamo već polovinu novca obezbeđenu od Fonda za kapitalna ulaganja, a ostaje da čekamo na obaveze Republike oko projekta Pozorišta, ali Grad već sa oko 50 do 60 posto obezbeđenih sredstava ima i veće šanse d azavrši Pozorište, istakao je Dulić za Sumediju i Subotičke novine.

Rušenje skeleta je novi princip odgovornosti Uprave gradaSnežana Pejčić, v.d. direktorka Direkcije za izgradnju Grada je navela da će rušenje biti završeno mnogo pre ugovorenog rok od 30 dana.

- Građani su zadovoljni što nema ni buke ni velike prašine, gradilište je potpuno obezbeđeno za prolaznike i raduje nas da je uspešno, pa čak i pomalo senzacionalno za sve građane rešen ovaj dugoročni gradski problem, istakla je Pejčić.

Subotičani koji su posmatrali rušenje skeleta izrazili su zadovoljstvo o podršku takvoj odluci.

 

Marinković Miodrag kaže da je dobro što je Uprava grada konačno rešila taj problem. - Ovo je dobra stvar.Dobro je da su se setili, da ne gledamo ovo smeće ispod skeleta, koji se pretvorio u javni toalet. Ne znamo šta će tu biti, ali smo zadovoljni, kaže Marinković. 

Đula Rafai, nastavnik, smatra da je rušenje kostura dobar potez vlasti i da je davno već trebalo da reše taj problem građanima. - Nadamo se da će ovako efikasno biti rešeno i drugo ruglo u centru, gradnja Pozorišta, iako je za to potrebno mnogo više novca, kaže Rafai.


Oštećen manji deo krova prilikom rušenja


U video prilogu koji nam je poslao posetilac sajta, a koji prikazujemo u nastavku, vidi se kako je oštećen deo krova zgrade koja pripada Otvorenom univerzitetu, odnosno natkriva bioskop Eurocinema (pogledajte kompletan video).

Izvor: SuMedija

Pratimo rušenje skeleta: 2. dan

Pratimo rušenje skeleta: 2. dan Pratimo rušenje skeleta: 2. dan Pratimo rušenje skeleta: 2. dan Pratimo rušenje skeleta: 2. dan Pratimo rušenje skeleta: 2. dan Pratimo rušenje skeleta: 2. dan Pratimo rušenje skeleta: 2. dan Pratimo rušenje skeleta: 2. dan
Pogledaj ostale fotografije

Rušenje je počelo

Rušenje je počelo Rušenje je počelo Rušenje je počelo Rušenje je počelo Rušenje je počelo Rušenje je počelo Rušenje je počelo Rušenje je počelo
Pogledaj ostale fotografije

Pripreme za rušenje betonskog skeleta

Pripreme za rušenje betonskog skeleta Pripreme za rušenje betonskog skeleta Pripreme za rušenje betonskog skeleta Pripreme za rušenje betonskog skeleta Pripreme za rušenje betonskog skeleta Pripreme za rušenje betonskog skeleta Pripreme za rušenje betonskog skeleta Pripreme za rušenje betonskog skeleta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 66
Pregleda: 10457

Povezana vest

Povezane teme

betonski skelet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.