Komentara: 9
Pregleda: 19547

"Rupa" u radnom stažu – radio si, a kao da nisi

12.06.2017. u 13:16h
Izvor: TV Subotica
Praksa da poslodavac ne uplaćuje doprinose zaposlenom ni danas nije retka i procena je da se sa problemom nepovezanog radnog staža u Subotici suočava nekoliko stotina radnika.
"Rupa" u radnom stažu – radio si, a kao da nisi

U Savezu samostalnih sindikata navode da je problem sistemski, te da je neophodno pronaći adekvatno rešenje, jer on kulminira pred odlazak u penziju, kada se oštećeni radnik nađe u situaciji da sam sebi treba da uplati zaostale dosprinose, što često nije moguće – a ni pravedno.

Sa saznanjem da imaju "rupu" u radnom stažu od čak nekoliko godina, Nataša Bursać, Omerka Marević i Suzana Godar su kao tehnološki višak otišle iz firme, u kojoj su provele više od 20 godina. Ni nakon pet godina, situacija za ove bivše radnice "Željezničara" nije se promenila.

Iako do penzije imaju još vremena, kažu da su svesne problema, a razočaranje je osećaj koji preovladava – redovno su ispunjavale svoje radne obaveze, ali poslodavac nije ispunio svoje, dodaju ove žene.

- Rupa u stažu predstavlja velik problem za mene. I kada sam odlazila iz firme, žena u NSZ-u mi je rekla da to treba da rešimo, ali ne znamo na koji način - objašnjava Bursać.

- Mislim da niko od nas nema toliko novca da sam sebi uplati staž, pa da ode u penziju. Ipak je to mnogo para, iako je u pitanju minimalac svih godina - dodaje Marević.

- Razočarana sam, nego šta. Redovno smo radili, odlazili na posao, a poslodavac nije ništa uplaćivao - kaže Godar.

Povezivanje radnog staža je rađeno jedno vreme, ali za preduzeća u restrukturiranju i privatizaciji. S rupama u stažu sada su ostali samo radnici iz privatnih firmi, poput tri žene čiju sudbinu deli još oko 100 njihovih bivših kolega. U Savezu samostalnih sidikata smatraju da za državu ovaj problem treba da bude  prioritet, budući da je problem nastao upravo zbog nereagovanja državnih organa.

- Država je morala da kontroliše sve poslodavce koji isplaćuju zaradu i morala je na vreme da reaguje da se doprinosi regulišu – da li oduzimanjem imovine, da li naplatom privatno ili preko povezanih lica – država je morala da vodi računa da ovi ljudi ne ostanu bez povezanog radnog staža i problema. Kako vreme odmiče, s tim je problem žešći, i u glavi i u državi, jer se približavate kraju radnog veka, a imate neuplaćene doprinose - napominje Ištvan Huđi, potpredsednik SSSS.

Neprijatno iznenađenje da ima nepovezan radni staž, radnika najčešće sačeka u trenutku kada treba da ode u penziju, kaže Zlatko Marosiuk, Zaštitnik građana. Marosiuk savetuje da svako ko želi da proveri koliko ima uplaćenog staža osiguranja, treba da ode u sobu 41 PIO fonda i izvadi listing osiguranja.

- Prvo što savetujemo jeste da radnici podnesu prijavu Poreskoj upravi, jer je ona jedina nadležna za naplatu - kaže Zaštitnik građana.

Kako bi se popunila "rupa" u radnom stažu za oko 500 radnika, koliko se procenjuje da ih u Subotici ima, Sindikat će pokrenuti inicijativu na Socijalno – ekonomskom savetu Grada, a zatim i prema višim organima.

Situacija varira od preduzeća do preduzeća i ni jedan slučaj nije isti, dodaju sindikalci, ali je problem za ljude koji dele sudbinu sa tri žene s početka priče, uvek isti – radio si, a kao da nisi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 19547
Povezane teme

radni staž

penzija

Zlatko Marosiuk

savez samostalnih sindikata subotice

gubitak posla

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.