• Pregleda: 12841

"Rupa" u radnom stažu – radio si, a kao da nisi

Praksa da poslodavac ne uplaćuje doprinose zaposlenom ni danas nije retka i procena je da se sa problemom nepovezanog radnog staža u Subotici suočava nekoliko stotina radnika.
"Rupa" u radnom stažu – radio si, a kao da nisi

U Savezu samostalnih sindikata navode da je problem sistemski, te da je neophodno pronaći adekvatno rešenje, jer on kulminira pred odlazak u penziju, kada se oštećeni radnik nađe u situaciji da sam sebi treba da uplati zaostale dosprinose, što često nije moguće – a ni pravedno.

Sa saznanjem da imaju "rupu" u radnom stažu od čak nekoliko godina, Nataša Bursać, Omerka Marević i Suzana Godar su kao tehnološki višak otišle iz firme, u kojoj su provele više od 20 godina. Ni nakon pet godina, situacija za ove bivše radnice "Željezničara" nije se promenila.

Iako do penzije imaju još vremena, kažu da su svesne problema, a razočaranje je osećaj koji preovladava – redovno su ispunjavale svoje radne obaveze, ali poslodavac nije ispunio svoje, dodaju ove žene.

- Rupa u stažu predstavlja velik problem za mene. I kada sam odlazila iz firme, žena u NSZ-u mi je rekla da to treba da rešimo, ali ne znamo na koji način - objašnjava Bursać.

- Mislim da niko od nas nema toliko novca da sam sebi uplati staž, pa da ode u penziju. Ipak je to mnogo para, iako je u pitanju minimalac svih godina - dodaje Marević.

- Razočarana sam, nego šta. Redovno smo radili, odlazili na posao, a poslodavac nije ništa uplaćivao - kaže Godar.

Povezivanje radnog staža je rađeno jedno vreme, ali za preduzeća u restrukturiranju i privatizaciji. S rupama u stažu sada su ostali samo radnici iz privatnih firmi, poput tri žene čiju sudbinu deli još oko 100 njihovih bivših kolega. U Savezu samostalnih sidikata smatraju da za državu ovaj problem treba da bude  prioritet, budući da je problem nastao upravo zbog nereagovanja državnih organa.

- Država je morala da kontroliše sve poslodavce koji isplaćuju zaradu i morala je na vreme da reaguje da se doprinosi regulišu – da li oduzimanjem imovine, da li naplatom privatno ili preko povezanih lica – država je morala da vodi računa da ovi ljudi ne ostanu bez povezanog radnog staža i problema. Kako vreme odmiče, s tim je problem žešći, i u glavi i u državi, jer se približavate kraju radnog veka, a imate neuplaćene doprinose - napominje Ištvan Huđi, potpredsednik SSSS.

Neprijatno iznenađenje da ima nepovezan radni staž, radnika najčešće sačeka u trenutku kada treba da ode u penziju, kaže Zlatko Marosiuk, Zaštitnik građana. Marosiuk savetuje da svako ko želi da proveri koliko ima uplaćenog staža osiguranja, treba da ode u sobu 41 PIO fonda i izvadi listing osiguranja.

- Prvo što savetujemo jeste da radnici podnesu prijavu Poreskoj upravi, jer je ona jedina nadležna za naplatu - kaže Zaštitnik građana.

Kako bi se popunila "rupa" u radnom stažu za oko 500 radnika, koliko se procenjuje da ih u Subotici ima, Sindikat će pokrenuti inicijativu na Socijalno – ekonomskom savetu Grada, a zatim i prema višim organima.

Situacija varira od preduzeća do preduzeća i ni jedan slučaj nije isti, dodaju sindikalci, ali je problem za ljude koji dele sudbinu sa tri žene s početka priče, uvek isti – radio si, a kao da nisi.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

9
Deks Odgovori
Ima slučajeva zaista da su radnici prevareni od strane svojih bivših poslodavaca ali znam sigurno da "rupa" u radnom stažu može da nastane i ako je poslodavac uredno uplatio sve doprinose za radnike, uredno predao propisani M4 obrazac u Fond za PIO, a zbog javašluka radnika u fondu PIO ti podaci nisu proknjiženi u bazu podataka pa sve izgleda kao krivica poslodavca iako to nije. Ima i mnogo slučajeva da su radnici bili "u dilu" sa svojim problematičnim poslodavcima pa su tolerisali neplaćanje doprinosa jer su zauzvrat dobijali bruto platu u koverti iako su od te plate bili dužni da uplate doprinose a često u tim periodima nisu ni radili puno radno vreme, jer ko bi radio bez plate. Sada kukaju traže da im se poveže radni staž odnosno traže da mi svi drugi pokrivamo kriminalne radnje iz prošlosti u kojima su i oni neretko učestvovali. Nije u redu, jer i svi drugi onda mogu tražiti nešto od države.
Maja Odgovori
Ovo nije dobar podatak. Pa zapitajte se koliko radnika je imao Matex a 5god nije uplaćivao radni staž. U poreskom dobijete odgovor da nije on jedini koji nije platio porez a još uvek ima firmu samo menja naziv i svi se foliraju da ne znaju da je to njegovo.Dotični gospodin iz Željezničara se družio sa njim i verovatno ga savetovao
Uvek u pravu Odgovori
Zlatko i Ištvan nemaju tih problema kao ni zaposleni u NSZ a ostali neka se snalaze, povezuju, tuže, odrađuju ono što su već odradili i sl. Blago nama u ovoj državi blagostanja.
Bshtartst Odgovori
Radio si a sarmu probo nisi!!!
Ivan Odgovori
Ni u državnim firmama nije uplaćeno za ceo radni vek.
Roby Odgovori
Teško nama sa neuplaćenim stažom, sve se to toleriše, a vlasnici firmi piju i žderu zajedno i dogovaraju se. Može se, ima se. Radnika niko ne ispoštuje,nemora.Matex,Sever,Budućnost,Željeničar, Solid, Azotara.. Dodajte dalje svoje firme, hajte da vidimo koliko nas takvih stvarno ima
eva Odgovori
Nije mi jasno šta radi ISPEKCIJA RADA, PORESKA UPRAVA, PIO FOND, ZAŠTITNIK GRAĐANA, OPŠTINSKI SINDIKAT, pa i POLICIJA kada se ovakve stvari mogu događat.
Dali su svi ovi faktori u dilu sa kriminalcima koji harče i bez prava i zakona prodaju i pljačkaju kako građane tako i državu.
Čini mi se da ovde treba neke istitucije pročešljat, neodgovorne državne rukovodioce činovnike sudski gonit, a novokomponovane bogataše pohapsit i doživotno ih strpat u neku rupu odakle ni sunca da ne vide jer su mnogima poštenim radnicima dosta jada i patnje naneli.
Zaštitnika građana i sindikalce treba da je blam da se negde pojavljuju i da daju izjave jer su oni u mnogome doprineli ovakvoj situaciji štiteći kriminalce a ne sprovodeći ZAKON i PRAVDU.
Ana Odgovori
Čini mi se da je ogromna rupa u glavi ovih izlagača koji se godinama promovišu u raznim medijima ne čineći ništa za oštećene radnike Željezničara, zar nije direktor Željezničara Bogojević Velimir, Huđi Ištvan, Marosijuk Zlatko i gospođa Marija Kern Š. potpisali pre par godina sporazum da se isplate zaostale plate i doprinosi zaposlenima.
Pitam se zašto se sporazum nije kontroliso i realizovo, sve ove potpisivače treba radnici da tuže te da se konačno razreše pitanja i ogromno problemei pošteni radnika koji ispaštaju posledice neradnika u javnim institucijama.
Gde je sad veliki privrednik i biznismen koji je opljačkao nekoliko subotički firmi , zar je on nedodirljiv, ko ga štiti!?
xx Odgovori
"Kako bi se popunila "rupa" u radnom stažu za oko 500 radnika, koliko se procenjuje da ih u Subotici ima"...Koja glupost i odakle ta informacija? U Subotici ima sigurno nekoliko hiljada radnika sa "rupama" u stazu !!! I dan danas poslodavci ne prijavljuju radnike ili ih prijave ali doprinose ne placaju. Korumpirani inspektori to tacno znaju, moze sve lepo da se isprati i u SIZ-u ali zivimo u banana drzavi gde je sve to jos uvek moguce!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.