Komentara: 9
Pregleda: 21748
Foto

Ronioci iz Vojvodine izvadili više od 120 kilograma smeća iz Bačkotopolskog jezera

14.08.2016. u 13:04h
Izvor: Subotica.com
Od ukupno 121,44 kilograma raznoraznog otpada izvađenog iz Bačkotopolskog jezera čak 67,95 kilograma sakupili su članovi DPA "Sombor". Bila je ovo podvodna ekološka akcija u kojoj je učešće uzelo sedam klubova iz Vojvodine.
Ronioci iz Vojvodine izvadili više od 120 kilograma smeća iz Bačkotopolskog jezera

Akciju podvodnog čišćenja jezera između Bačke Topole i Zobnatice organizovalo je opštinsko Veće za turizam i privredu i Mesna zajednica “Bačka Topola”, a odazvalo se više od 30 ronilaca iz sedam vojvođanskih klubova, iz Novog Sada, Subotice, Sente, Sombora, Zrenjanina i drugih gradova.

Za nešto više od sat vremena iz priobalnog dela jezera ronioci su najviše pronalazili limenke, staklene boce, plastične predmete, a pobednicima ekološko – turističke manifestacije se "posrećilo" pa su naleteli i na velike vodovodne cevi i kružno betonsko postolje za suncobran, koje im je zbog težine i osiguralo pobedu. Jedna od učesnica je u mulju uspela čak da nađe i zlatni lančić sa krstom, što je svakako vredan "trofej" u ovoj ekološkoj akciji.

 - Voda je odlična, topla, vidljivost je čak do metar. Jezero je prilično čisto, očekivali smo mnogo više smeća, ali svakako da apelujemo na građane i posetioce da vode računa o prirodi, da ne bacaju i ne ostavljaju otpad na izletištima. Pronašli smo flaše, naočare, lopte, svega – kaže Aleksandra Stojkov iz pobedničke ekipe DPA "Sombor".

Ronioci iz Vojvodine izvadili više od 120 kilograma smeća iz Bačkotopolskog jezera

Već za dve nedelje, 27. avgusta, ista akcija biće ponovljena u bačkotopolskom naselju Panonija gde se nalazi istoimeno jezero.

 - Sledeće godine ćemo organizovati podvodno čišćenje jezera u turističkom delu pre početka kupališne sezone i čistićemo Panoniju, Bačku Topolu, jezero kod Krivaje i kod Svetićeva. Planiramo da pozovemo i ronioce iz drugih zemalja i da akcija dobije međunarodni karakter. Do sada su se uglavnom čistili priobalni delovi, a naša želja je da izvadimo smeće iz jezera i da skrenemo pažnju građanima da ih čuvaju i ne zagađuju – kaže dr Laslo Vikor, član bačkotopolskog Opštinskog veća za privredu i turizam.

Osim zahvalnica roniocima koji su izvadili najviše smeća uručeni su i delovi ronilačke opreme. Posle Somboraca, drugo mesto osvojili su članovi Kluba podvodnih aktivnosti “Tisa” iz Sente sa 26,10 kilograma smeća, dok su treći bili Subotičani iz “Spartaka” sa 8,70 kilograma otpada.

Učesnici ove ekološke akcije nakon uspešno obavljenog posla nastavili su druženje uz ručak i piće koje je obezbedila Mesna zajednica.

Ronioci iz Vojvodine izvadili više od 120 kilograma smeća iz Bačkotopolskog jezera

Pripreme za zaron

Turistički potencijal jezera u Bačkoj Topoli

Jezero u Bačkoj Topoli je popularno izletište kako lokalnog stanovništva tako i posetilaca iz Novog Sada, Zrenjanina, Subotice i drugih vojvođanskih gradova. Jedan od zadataka novog rukovodstva Opštine je da na ovu lokaciju učine još atraktivnijom, da pokušaju da motivišu lokalne preduzetnike i ugostitelje da investiraju u ovaj kompleks i time poboljšaju uslove za boravak gostiju, što bi svakako pozitivno uticalo na turističku ponudu Bačke Topole, koja iako nije na velikoj površini nudi pregršt zanimljivih i specifičnih manifestacije koje se održavaju tokom cele godine.

Čišćenje Palića? Naravno, samo pozovite!

U neformalnom razgovoru sa ronicima iz Vojvodine pitali smo da li postoji šansa da nešto slično ovoj akciji uradimo i na Palićkom jezeru, odgovor je bio da bi se svi vrlo rado odazvali, ali da pre toga neko to mora da organizuje i obezbedi potrebne dozvole.

U našem gradu funkcioniše sportsko udruženje - Klub podvodnih aktivnosti "Spartak" i sigurni smo da bi bili dobar domaćin roniocima iz Vojvodine, a i šire, koji bi uz druženje i zabavu pomogli da se malo pretrese i dno priobalnog područja jezera na Paliću.

Ronioci iz Vojvodine izvadili više od 120 kilograma smeća iz Bačkotopolskog jezera

Opuštanje nakon uspešno završenog posla

Izvor: Subotica.com
Podvodna ekološka akcija čišćenja jezera u Bačkoj Topoli Podvodna ekološka akcija čišćenja jezera u Bačkoj Topoli Podvodna ekološka akcija čišćenja jezera u Bačkoj Topoli Podvodna ekološka akcija čišćenja jezera u Bačkoj Topoli Podvodna ekološka akcija čišćenja jezera u Bačkoj Topoli Podvodna ekološka akcija čišćenja jezera u Bačkoj Topoli Podvodna ekološka akcija čišćenja jezera u Bačkoj Topoli Podvodna ekološka akcija čišćenja jezera u Bačkoj Topoli
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 21748
Povezane teme

bačka topola

bačkotopolsko jezero

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.