Komentara: 4
Pregleda: 2935

Roman Branke Trifunović dobitnik nagrade "Dositejevo pero"

09.10.2018. u 14:18h
Izvor: Subotica.com
Roman "Ja, Aleksija" autorke Branke Trifunović, naše sugrađanke i nastavnice srpskog jezika u OŠ "Pionir" iz Starog Žednika, osvojio je prvu nagradu na konkursu dečije kritike "Dositejevo pero", za knjige iz dečije književnosti izdate u 2017. godini, namenjene starijim osnovcima uzrasta od 11 do 15 godina.
Roman Branke Trifunović dobitnik nagrade "Dositejevo pero"

Po izboru učenika 16 beogradskih osnovnih škola, titula najboljeg dečijeg romana objavljenog u 2017. godini pripala je delu "Ja, Aleksija" autorke Branke Trifunović, kojoj je nagrada "Dositejevo pero" svečano uručena u subotu u Biblioteci grada Beograda. Pre ove, roman je prošle godine dobio priznanje na "Čitalačkom maratonu", kada je proglašen za najbolji roman prema ocenama stručnog žirija, nastavnika srpskog jezika i književnosti, kao i članova čitalačkih klubova iz preko 500 osnovnih škola.

- Ovo je moj prvi roman i nagrada "Dositejevo pero" mi mnogo znači, pre svega što dolazi od strane dece uzrasta kojem i sama predajem. U pitanju je najveći dečiji žiri na svetu, jer smo čini mi se jedina zemlja koja ima ovakvu vrstu dečije kritike - kaže Trifunović, koja predaje srpski jezik u OŠ "Pionir" iz Starog Žednika. - Najveći uspeh i zadovoljstvo mi pričinjava i to što je knjiga, u tokom procesa selekcije na "Čitalačkom maratonu", pročitana u preko 20.000 hiljada primeraka širom osnovnih škola u Srbiji, što je ogroman tiraž. Stalno imamo utisak da nam deca nedovoljno čitaju, ali deca vole da čitaju, samo ih je potrebno motivisati. 

Roman "Ja, Aleksija" donosi priču o jednoj sedmakinji, koja se sa roditeljima i mlađim bratom Jugom seli iz Subotice u Novi Sad, te o svim onim zgodama i nezgodama s kojima se susreće prilikom upoznavanja sa novom sredinom i školom, novim nastavnicima i vršnjacima, ali i prvim ljubavima. Prema rečima autorke, svi događaji su autentični, zbog čega je knjiga naišla na veliko oduševljenje kod dece, koja su u mogućnosti da se identifikuju sa glavnom junakinjom i drugim likovima.

Roman Branke Trifunović dobitnik nagrade "Dositejevo pero"

- Sve situacije u knjizi su zapravo osvrti na život moje dece i mojih đaka, te sve što pročitate se zaista i dogodilo. Osnovni fabularni tok, koji prati njeno preseljenje u Novi Sada i kako s tim izlazi na kraj, ispunjen je anegdotama koje su iz realnog života, mnogim situacijama koje su se dogodile meni kao roditelju i nastavniku, kao i likovima koji su inspirisani mojim đacima i decom. Stalno dobijam mejlove, video zapise, crteže od dece iz svih delova zemlje koja me pitaju da li će biti nastavka i kada, jer osećaju da je to nešto što je autentično i pravo, zbog čega su i zavoleli Aleksiju - objašnjava Trifunović.

Nastavak koji će obradovati brojne osnovce i srednjoškolce je u planu, potvrđuje naša sugrađanka, dodajući da joj je za njegovu izradu i pisanje potrebno više vremena, odnosno kako je navela "raspust".

Za sada imam oko 60 strana koje sam napisala, ali sam zbog svakodnevnih obaveza stala, te mi je potreban raspust kada ću imati više vremena da sednem, posvetim se knjizi i napišem je. Nastavak će pratiti takođe glavnu junakinju iz prvog romana, završetak osmog razreda, završni ispit i upis u srednju školu, jer najviše sugestija imam upravo o tome da se nastavi priča o Aleksiji, ali ima i onih koji bi voleli da glavni junak bude njen brat Jug, nestašni i blesavi klinac. Mnogi dečaci koji su čitali knjigu vezali su se za njegov lik, te bi voleli da u nekom nastavku on bude glavni lik ili možda neku novu knjigu o nekom novom dečaku, što mi je posebno drago jer i dečaci čitaju - ističe autorka.

Nagrada "Dositejevo pero" ustanovljena je 1997. godine prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta da izraze mišljenje o delima koja su napisana za njih. Od tada, čast da ponesu ovo priznanje imale su knjige Ljubivoja Ršumovića, Igora Kolarova, Uroša Petrovića, Gradimira Stojkovića, Jasminke Petrović, Vladimira Kecmanovića, Dejana Stojiljkovića, a sada i naše sugrađanke Branke Trifunović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2935
Povezane teme

lepe vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.