Komentara: 3
Pregleda: 4482

Rizik da oboli od raka dojke ima svaka 8. žena

20.03.2017. u 17:19h
Izvor: Subotica.com
Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje, tokom 2015. godine od raka dojke obolelo je 114 žena, a 45 je izgubilo životnu bitku, saopšteno je povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.
Rizik da oboli od raka dojke ima svaka 8. žena

Rak dojke je vodeća maligna lokalizacija u ženskoj populaciji.  Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka 8. do 12. žena.

- Od 20 do 30 odsto novoobolelih žena u svetu je mlađe od 50 godina, a oko trećina žena su u životnoj dobi  između 50. i 64. godine. U našoj zemlji stopa obolelih žena iznosi 53,3 na 100 hiljada stanovnika i slična je zemljama u okruženju.  Međutim, stopa umrlih žena je među najvišima u Evropi i iznosi 19,7 na 100 hiljada stanovnika. Razlog je u dijagnostikovanju raka dojke u kasnoj fazi, jer se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu. Uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze-upozorava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Među faktorima rizika  za  nastanak raka dojke, prema rečima dr Verice Dronjak, načelnice Preventivnog centra, su nasledna predispozicija,  starenje i pol, na koje nije moguće uticati, ali i prvi porođaj posle 30. godine života, pušenje, stres, uzimanje hormonske terapije, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

- Mogućnosti primarne prevencije su ograničene, ali možemo ukloniti neke faktore rizika, uvesti zdrave stilove života, redukovati ishranu, smanjiti konzumaciju alkohola i redovno posećivati lekare u cilju prevencije. Samopreglede je potrebno sprovoditi od 20. godine života, kada je potrebno započeti i kliničke preglede, dok se prvi ultrazvučni pregledi preporučuju između 30. i 39. godine života. Mamografija se radi u populaciji između 50. i 69. godine života-kaže dr Dronjak.

Iako se skrining za rano otkrivanje ove zloćudne bolesti u Subotici sprovodi od 2013. godine, na mamografski pregled se odaziva tek svaka druga žena. Na mamografiju se trenutno pozivaju žene rođene 1958. godine.

- Mamografski pregled je zlatni standard u dijagnostici karcinoma dojke. Preglede radimo svakodnevno. Žene dolaze prema unapred zakazanim terminima od strane Ginekološke službe, pa nema čekanja, što je jako bitno. Raspolažemo aparatima koji nam omogućavaju da uočimo jako male promene. Pregled kratko traje i praktično je bezopasan-kaže dr Oršolja Fir Fodor iz Ošte bolnice.

Po sloganom  „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi“ sutra će, u organizaciji Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja, Opšte bolnice, Apoteke Subotica, Crvenog krsta i  Društva za borbu protiv raka, od 8 do 11 časova u prostorijama Gerontološkog kluba u MZ Bajmok biti organizovana zdravstvena akcija.

Zainteresovani građani imaće mogunost da provere stanje uhranjenosti, krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi. Lekar će svim ženama pregledati dojke i davati savete o samopregledu dojki, važnosti sistematskih i skrining pregleda.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 4482
Povezane teme

rak dojke

skrining

mamografija

nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.