• Pregleda: 3675

Rizik da oboli od raka dojke ima svaka 8. žena

Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje, tokom 2015. godine od raka dojke obolelo je 114 žena, a 45 je izgubilo životnu bitku, saopšteno je povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.
Rizik da oboli od raka dojke ima svaka 8. žena

Rak dojke je vodeća maligna lokalizacija u ženskoj populaciji.  Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka 8. do 12. žena.

- Od 20 do 30 odsto novoobolelih žena u svetu je mlađe od 50 godina, a oko trećina žena su u životnoj dobi  između 50. i 64. godine. U našoj zemlji stopa obolelih žena iznosi 53,3 na 100 hiljada stanovnika i slična je zemljama u okruženju.  Međutim, stopa umrlih žena je među najvišima u Evropi i iznosi 19,7 na 100 hiljada stanovnika. Razlog je u dijagnostikovanju raka dojke u kasnoj fazi, jer se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu. Uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze-upozorava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Među faktorima rizika  za  nastanak raka dojke, prema rečima dr Verice Dronjak, načelnice Preventivnog centra, su nasledna predispozicija,  starenje i pol, na koje nije moguće uticati, ali i prvi porođaj posle 30. godine života, pušenje, stres, uzimanje hormonske terapije, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

- Mogućnosti primarne prevencije su ograničene, ali možemo ukloniti neke faktore rizika, uvesti zdrave stilove života, redukovati ishranu, smanjiti konzumaciju alkohola i redovno posećivati lekare u cilju prevencije. Samopreglede je potrebno sprovoditi od 20. godine života, kada je potrebno započeti i kliničke preglede, dok se prvi ultrazvučni pregledi preporučuju između 30. i 39. godine života. Mamografija se radi u populaciji između 50. i 69. godine života-kaže dr Dronjak.

Iako se skrining za rano otkrivanje ove zloćudne bolesti u Subotici sprovodi od 2013. godine, na mamografski pregled se odaziva tek svaka druga žena. Na mamografiju se trenutno pozivaju žene rođene 1958. godine.

- Mamografski pregled je zlatni standard u dijagnostici karcinoma dojke. Preglede radimo svakodnevno. Žene dolaze prema unapred zakazanim terminima od strane Ginekološke službe, pa nema čekanja, što je jako bitno. Raspolažemo aparatima koji nam omogućavaju da uočimo jako male promene. Pregled kratko traje i praktično je bezopasan-kaže dr Oršolja Fir Fodor iz Ošte bolnice.

Po sloganom  „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi“ sutra će, u organizaciji Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja, Opšte bolnice, Apoteke Subotica, Crvenog krsta i  Društva za borbu protiv raka, od 8 do 11 časova u prostorijama Gerontološkog kluba u MZ Bajmok biti organizovana zdravstvena akcija.

Zainteresovani građani imaće mogunost da provere stanje uhranjenosti, krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi. Lekar će svim ženama pregledati dojke i davati savete o samopregledu dojki, važnosti sistematskih i skrining pregleda.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Laki Odgovori
Sve je to super kako ste zamislili, ali u suštini kada treba realizovati taj pregled, ustvari kada treba zakazati, nastaje problem. Govorim iz višegodišnjeg iskustva, u početku kada je zakazivanje funkcionisalo preko preventive, bilo je sve u redu. Kada se akcenat prebacio na izabranog lekara, tu nastaje problem, jer su u suštini toliko iskomplikovali da je skoro pa nemoguće stići na pregled, bez upliva bar dva specijalista. Nešto što je trebalo da funkcioniše glatko, naši pametni, priučen,i usijani organizatori su to odradili za rubliku verovali ili ne.
Istina
Mamografija se ne zakazuje...
Informisi se pa tek onda komentarisi...
Ps- najbolji pokazatelj nebrige zena za svoje zdravlje je neodazivanje na preventivni pregled koji je besplatan i koji se ne zakazuje...
Laki Odgovori
Napominjem, pričam iz ličnog iskustva, niti jedan poziv nisam dobila, zbog porodične anamneze sam bila prinuđena nešto preduzeti, dva puta sam bila na mamografiji, i šest puta na ultra zvuku. Zakazuje se, sigurno, tako da je to realnost, a ne ono što Vi pišete, mogli bi izaći malo u stvarni svet. Nije zdravo previše sanjariti. Obično se obije o glavu, naravno ko je ima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.