Komentara: 105
Pregleda: 17684

Rezervisti na vojnim vežbama tokom leta

01.08.2018. u 11:09h
Izvor: Subotica.com
Plave koverte sa pozivima na vojnu vežbu stizaće tokom leta na adrese pripadnika rezervnog sastava. Iz Ministarstva odbrane i vojske Srbije poručuju da je pozivanje rezervnog sastava na vojnu vežbu redovna praksa u cilju priprema za reagovanje u vanrednim okolnostima, kao i da za neodazivanje sledi novčana kazna ili zatvor.
Rezervisti na vojnim vežbama tokom leta

Među pripadnicima rezervnog sastava su lica koja su odslužila vojni rok sa oružjem,  oni koji nisu odslužili vojni rok, a napunili su trideset godina, kao i žene koje su vojni obveznici. Portparol Ministarstva odbrane, Jovan Krivokapić kaže da su stečeni uslovi za sprovođenje vojne vežbe  u trajanju do dve nedelje, za razliku od prethodnih godina kada to nije bio slučaj.

- U prethodnom periodu nije bilo moguće organizovati ovim intezitetom i učestalošću vežbe rezervog vojnog sastava. Kad god smo imali za to uslove, pre svega finansijska sredstva, organizovali smo vojne vežbe koje su trajale jedan ili tri dana. A sada je situacija značajno bolja, pa smo  u protekle dve godine dosta češće organizovali vežbe rezervnog vojnog sastava – kaže kapetan fregate, Jovan Krivokapić uz napomenu da je prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi maksimalno vreme koje vojni obveznik tokom godine može da provede na vojnim vežbama 90 dana. U odnosu na profil i strukturu, različito je trajanje vežbi rezervnog sastava.

Rezervisti na vojnim vežbama tokom leta

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Ukoliko se vojni obveznici ne odazovu pozivu i ne opravdaju izostanak sa vojne vežbe slede sankcije u vidu novčane kazne u iznosu od 10 do 50 hiljada dinara ili zatvorske u trajanju do dva meseca. Poziv za vojnu vežbu bi trebalo da stigne trideset dana pre vežbe, a rezervista je dužan da u roku od osam dana po dobijanju poziva podnese zahtev za odlaganje.

- Jako je važno da se lica jave  osam dana po dobijanju poziva u najbliži Centar Ministarstva odbrane i navedu razlog zbog koga ne mogu da prisustuju vojnoj vežbi. Odlazak na vojnu vežbu  u rezervnom  vojnom sastavu moguće je odložiti iz opravdanih razloga kao što su teška bolest ili smrt člana domaćinstva usled čega bi domaćinstvo bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj odsustvom lica zbog vojne vežbe, ukoliko se radi o studentu koji baš u vreme vežbe polaže ispite ili sportisti koji baš u tom periodu ima planirane pripreme za učešće na evropskim i svetskim takmičenjima. Vojnu vežbu je moguće odložitti i  ukoliko se osobe bave naučnim radom, pa se spremaju za učešće na važnoj naučnoj konferenciji - navodi Krivokapić.

Za vreme trajanja vežbe, nezaposlenima se isplaćuje 70 odsto od prosečne plate u zemlji, a poslodavcima zaposlenih se refundira pun iznos mesečne zarade u proteklih 12 meseci.

Krivokapić ističe da svrha obuke rezervnog sastava nije samo odbrana zemlje, već i priprema za reagovanje u slučaju  elementarnih  nepogoda.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 105
Pregleda: 17684
Povezane teme

vojska srbije

vojna vežba

rezervisti

vojni rezervni sastav

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.