Komentara: 5
Pregleda: 3394

Restaurirano 10 spomenika u zaštićenom jezgru Subotice i Palića

31.12.2021. u 10:22h
Izvor: Subotica.com
Restaurirano 10 spomenika u zaštićenom jezgru Subotice i Palića

Tokom 2021. godine restaurirano je deset javnih spomenika u zaštićenom jezgru Subotice i Palića. Investicija je izdvojena iz budžeta preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, a Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotici (MZZSKS) je odredio prioritete, izdao mere tehničke zaštite i vršio nadzor nad izvođenjem radova.

Kako navode u MZZSKS, na spomeniku "Krila", vajarke Ane Bešlić, na obali Palića obnovljen je postament, nadomešteni su polomljeni delovi i obrađena je površina skulpture prema postojećem stanju.

Spomenik Majka i sin, vajarke Ane Bešlić, u parku pored Pravoslavne crkve u Aleksandrovu, obnovljen je čišćenjem bronzanih figura od grafita, koji su se našli na poleđini spomenika.

- Ova intervencija je uslovila i nanošenje nove patine, čime je spomenik dobio celovit i svež izgled. Postament od veštačkog kamena, koji se prethodno raslojavao obložen je novim slojem veštačkog kamena. Ponovo je obojen tekst u natpisu postamenta, crnom bojom, kao što je urađeno u izvorno stanju - objašnjavaju iz MZZSKS. - U budućnosti je poželjno održavati parkovsko okruženje i zelenilo kako bi se ovaj jedinstven spomenik, svedene forme i velikih dimenzija istakao u punom sjaju.

Nakon oštećenja zida koji ograđuje biste evangelista i reformatora u Ulici braće Radić, ispred Evangelističke crkve bilo je neophodno da se veliki deo ograde ponovo zida pošto je stabilnost celog kraka ograde bila potpuno narušena. Zidano je starom opekom, a deo cigala koje se nisu polomile u saobraćajnom udesu – ugrađen je u novi zid.

U okviru kompleksa bisti nalaze se portreti Ištvana Ivanjija (delo vajara Tibora Sarapke), Žana Kalvina (delo vajarke Vere Gabrić Počuče) i Martina Lutera (delo vajarke Daniele Mamužić).

Na spomen obeležju osnivačima "Omladine" na Trgu Jovana Jovanovića Zmaja postavljena  je zaštitna ograda sa lancima, a preporuka je da se okolo ozeleni.

Ispred Higijenskog zavoda u Zmaj Jovinoj ulici vraćene su na postolje biste Adolfa Singera i dr Antuna Štampara, nađene nakon devastacije spomen kompleksa, a ovom prilikom  zamenjena je oslabljena armatura na bisti Antuna Lihta.

Obnovljen je natpis na spomen bisti Miroljuba Evetovića pored Katedrale Sv. Tereze Avilske. Tekst je obnovljen na prednjoj i bočnoj strani postamenta, crnom bojom, kao što je bilo u originalu.

Uklonjen je grafit nakon huliganskog šaranja biste Artura Munka na Trgu slobode, u subotičkom Parku pesnika.

Primenjena skulptura "Mrav", na centralnom četalištu na Radijalcu obnovljena je nakon vandalskih lomljenja delova kompozicije. Delovi skulpture su rekonstruisani prema originalnom rešenju, a skulptura je vraćena u prvobitno stanje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3394
Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

zaštićeno jezgro subotica

zaštićeno jezgro palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.