Komentara: 8
Pregleda: 7887

Rendgen snimci na putu ka istoriji

30.07.2015. u 17:46h
Izvor: RTV
Opšta bolnica u Subotici radi na realizaciji projekta kojim će biti izbačeni rendgen snimci iz upotrebe i umesto njih korišćene slike u elektronskom obliku koje će razmenjivati sa Institutom u Sremskoj Kamenici i Kliničkim centrom Vojvodine. Izbacivanje rendgena dovešće do toga da pacijenti s tim snimcima ne moraju svakodnevno da putuju na komisije u Sremsku Kamenicu i Novi Sad.
Rendgen snimci na putu ka istoriji

Kako je Tanjugu rekao direktor Opšte boljnice Goran Bićanin, da bi to zaživelo potrebno je digitalizovati opremu i uvesti sistem za distribuciju, komunikaciju i arhiviranje medicinskih slika - PACS sistem, što je ove godine u dva navrata podržala Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Digitalizacija i uvođenje tog sistema, prema njegovim rečima, predstavljaju osnov da zaživi projekat Teleradiologije, zahvaljujući kojem će, umesto rendgen filmova, koristiti slike u elektronskom obliku i razmenjivati ih sa Institutom u Sremskoj Kamenici i Kliničkim centrom Vojvodine, i time olakšati i komisijama i pacijentima.

"To znači povezivanje Instituta u Sremskoj Kamenici, Kliničkog centra Vojvodine i Opšte bolnice Subotica da bi mogle nesmetano slike da putuju i da bi se obezbedila lakša komunikacija, pogotovo za komisije, gde pacijenti svakoga dana idu u institute, da se uradi dobra metodologija i da se smanji opterećenje na pacijente", rekao je Bićanin.

Rendgen snimci na putu ka istoriji

Ilustracija

Projekat Teleradiologije se još analizira, a njegovo uvođenje je moguće do kraja ove ili naredne godine.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koji podržava Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, koja je za projekte bolnice u Subotici ove godine obezbedila skoro 83 miliona dinara.

Osim toga, Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine dodelio je bolnici skoro 5,8 miliona dinara namenjenih zameni rasvete na odeljenjima pedijatrije, palijativnog zbrinjavanja i hirurgije.

Bićanin ističe da je to samo nastavak realizacije projekata posvećenih energetskoj efikasnosti i podseća da su ranije zamenjeni prozori, radijatori, uvedeni solarni paneli, zamenjena podstanica i uveden gas umesto mazuta.

Direktor bolnice dodaje da postoje projekti daljeg povećanja energetske efikasnosti, kao i projekti iz drugih oblasti, a da njihova realizacije zaivisi i od toga da li će ta zdravstvena ustanova moći da obezbedi sopstveno učešće, koje je neophodno na nivou između 20 i 40 odsto, kako bi bi mogli aplicirati i uspešno realizovati te projekte.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 7887
Povezane teme

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.