Komentara: 5
Pregleda: 3622

Rekordna posećenost Gradske kuće i muzeja

20.01.2013. u 17:57h
Izvor: SuMedija
Gradski muzej u Subotici, Velika većnica i Vidikovac 2012. godine oborili su sopstveni rekord posećenosti. Ukupno je bilo oko 33.000 posetilaca što je za oko 8.000 ljudi više nego pre dve godine.
Rekordna posećenost Gradske kuće i muzeja

Muzej je posetilo oko 20.000 posetilaca, Veliku većnicu više od 10.000, a na Vidikovcu Gradske kuće je bilo više od 3.000 ljudi.

Muzejski vodič Mirjana Rodić kaže da se grupe koje posećuju Vidikovac organizuju svakog radnog dana tokom cele godine.

- Po najavi sugrađani i turisti mogu otići na Vidikovac i u drugom dogovorenom terminu. Najviše ima ekskurzija i organizovanih grupa iz zemlje i inostranstva. Veliki je broj poseta Velikoj većnici grupa iz Mađarske. U muzeju je od ukupnog broja posetilaca bilo oko 10.000 dece, odraslih 2.000, a ostalo su pojedinci. Najmanje ima individualnih poseta - kaže Mirjana Rodić.

Prošle godine muzej je imao nekoliko veoma značajnih izložbi, od kojih pojedine još uvek privlače pažnju posetilaca. U toku je „Secesija u subotičkim riznicama" i „Priče ljudskih lobanja". Gostujuća izložba je „Vukovi jubileji, 225 godina od rođenja i 165 godina od reforme jezika" i „Budimski slikar Sebastijan Štetner" koja se zatvara krajem nedelje i zatim putuje u Segedin.

- Bilo je zanimljivo što smo imali uživo restauraciju oltarne pale franjevačkih crkava. Organizovane su prateće manifestacije te izložbe i promocija kataloga. Izložba koju smo prikazali za „Noć muzeja" „Grad biciklista" je prošle godine nakon izložbe u Beogradu nastavila svoj put, tako da su je videli posetioci u Zrenjaninu, Kikindi i biće otvorena i u Novom Sadu. Imali smo izložbu „Sent Ištvan - austrougarski brod" Povijesnog muzeja Istre iz Pule. Gostovala je izložba „Japanska grafika 18. i 19. veka". Zanimljiva je bila izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada „Sreća putuje" čestitke iz vojvođanskih domova. Povodom izložbe „Secesija u subotičkim riznicama" održana je dvodnevna konferencija „Kulturni putevi secesije" - kaže Mirjana Rodić.

Među manjim prošlogodišnjim postavkama je izložba posvećena hrvatskom arheološkom nasleđu i izložba u znak sećanja na našu modnu kreatorku Editu Izrael. Posetioci su videli izložbu „Pravednici Srbije", zatim „Nematerijalno kulturno nasleđe vojvođanskih Mađara", promovisana je knjiga Katarine Korponaić „Stare subotičke porodice", katalog izložbe „Svetlo u tami", vodič kroz kulturne mape u Hrvatskoj. U Gradskoj suvenirnici su održane izložbe „Anđeli i jaganjci", „Sto godina Gradske kuće u Subotici", „Doba grbova", „Krune od slame" i „Naše vode". Igraonice se i dalje organizuju svake poslednje subote u mesecu.

Pre godinu dana počeo je IPA projekat koji se završava krajem 2013. godine. U pitanju je program „Blaga pustare, jedan region, zajednička budućnost" koji se radi sa Mađarskom. Nosioci projekta su subotički muzej i podregion i muzej iz Kiškunhalaša. Reč je o putevima kulture koji obuhvataju 45 naselja, projekat prikazuje kulturne vrednosti važne za turizam i povezivanje naselja. Biće prikazan put od baroka do modernizma. U šetnji kroz ove stilove velika pažnja je posvećana narodnoj kulturi sa ovih prostora.

- S obe strane granice uspostavljene su kordinate, biće organizovane turističke ture, održaće se dvodnevna konferencija, biće objavljena stručna publikacija, katalog na četiri jezika, urediće se flajeri i prospekti, u planu je izložba u našem muzeju i u sedam različitih naselja u Severnobačkom okrugu, radionice, predavanja i izrada veb stranice. Za razliku od sličnih projekata mi se nećemo baviti samo arhitekturom, već pojmovima zanimljivim sa muzejskog i kulturološkog aspekta. Govorićemo o nematerijalnim aspektima kulturne baštine - kaže Svetislav Milanković, tehnički kordinator projekta i sekretar Gradskog muzeja.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3622
Povezane teme

gradski muzej

gradska kuća

vidikovac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.