Komentara: 5
Pregleda: 2973
Foto

Rekonstrukcija "Kolevke" do kraja godine

20.09.2021. u 08:45h
Izvor: Subotica.com
Radovi na rekonstrukciji Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka" su u punom jeku i zvanično bi trebalo da budu završeni poslednjeg dana ove godine. Na taj način će više od 200 mališana, koji se nalaze kako u Domu, tako i u dva Dnevna boravka, dobiti ne samo komforniji smeštaj, već i nove sadržaje, poput fiskulturne sale i bazena, koji imaju značajnu ulogu u njihovom psihomotornom razvoju.
Rekonstrukcija "Kolevke" do kraja godine

Nova zgrada Doma je u potpunosti završena. Veliki dnevni boravak i trpezarija, kao i deset spavaćih soba od kojh je svaka opremljena kupatilom, čekaju još opremanje već pristiglim nameštajem i tehnički prijem, da bi se u njih uselilo oko 35 mališana. Po rečima v. d. direktora "Kolevke", Stojana Sokovića, to će biti znatno veći komfor za ovu decu, jer će ih po četvoro boraviti u svakoj sobi.

- Realizacija projekta napreduje prema planu izvođenja radova. Do sada je u potpunosti završena nova zgrada Doma, na bazenu se trenutno izvode fini građevinski radovi i postavljena je keramika, a fiskulturna sala je isto u završnoj fazi i postavljen je sportski pod. Nova zgrada Doma, bazen i fiskulturna sala su vezani za jednu građevinsku dozvolu, te se uskoro očekuje završetak svih ovih radova i tehnički prijem objekta, kako bi deca mogla da koriste ove sadržaje što pre - kaže Soković, dodajući da je u potpunosti završen i objekat namenjen Dnevnom boravku "Zvezdice", koji je u fazi pribavljanja dozvole za prijem korisnika.

Kada su u pitanju radovi na staroj zgradi "Kolevke", gde se, između ostalog, zamenjuje kompletna elektro i vodovodna instalacija, sanitarni čvorovi i podovi, a boravci proširuju, Soković navodi da je za sada gotova nova hidratantska mreža, čije se puštanje u rad očekuje uskoro, dok se radovi na samom objektu izvode fazno, kako se ne bi remetio boravak mališana u Domu.

- Radovi su podeljeni na tri celine, odnosno A, B i C blok. U B bloku radovi se izvode unutar dela objekta, postavlja se ventilacija, podovi i molersko-farbarski radovi, dok A i C blok nisu u mogućnosti da se rade zbog korisnika. Odmah po završetku B bloka, krenuće radovi na blokovima A i C, jer će deo mališana da se useli u B blok, dok će deo mališana u novu zgradu Doma, tako da će radovi u ova dva bloka moći da se izvode istovremeno, bez da remete redovan rad ustanove. Moram da napomenem i da sa izvođačem imamo odličnu saradnju i da se o svemu dogovaramo, jer samo tako možemo da uspemo u ovom velikom poduhvatu - objašnjava naš sagovornik.

"KOLEVKA" U PROCESU DEINSTITUCIONALIZACIJE - Ustanova je u procesu deinstitucionalizacije, što predstavlja proces sistematičnog prelaska sa sistema rezidencijalne brige i zbrinjavanja u institucijama, na sistem brige o osobi u porodičnom okruženju, uz korišćenje usluga i službi podrške u zajednici. Osnovna svrha deinstitucionalizacije je sprovođenje sistemskih promena, koje treba da omoguće puno uključivanje korisnika sistema socijalne zaštite u sve sfere života u zajednici.

Završetak svih radova na rekonstrukciji Doma "Kolevka" se očekuje do 31. decembra ove godine, kada će 162 mališana, koliko ih je trenutno smešteno u Domu, kao i oko 65 korisnika koji borave kako u Dnevnom boravku za decu i mlade, tako i u Dnevnom boravku za odrasle, dobiti bolje uslove za život i ostvarivanje svojih potreba. 

- Dom nastavlja da radi sa svim postojećim uslugama koje pruža, al uz poboljšnje kvaliteta samih usluga. Novi deo ustanove sadržaće povećan prostorni kapacitet koji je isključivo namenjen deci i poboljšanje kvaliteta njihovog života kroz rad u bazenu i fiskulturnoj sali. Dnevni boravak "Zvezdice" dobiće u potpunosti novu zgradu, povećanog prostornog kapaciteta. Moram da se zahvalim i ministarki Dariji Kisić Tepavčević, jer je prepoznala naše probleme, te smo od Ministarstva dobili na konkursu novac namenjen opremanju svih objekata novim nameštajem - dodaje Soković.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 4 dana
Komentara: 5
Pregleda: 2973
Povezane teme
kolevka dom za decu ometenu u razvoju kolevka rekonstrukcija stojan soković
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.