Komentara: 65
Pregleda: 11610

Rekonstruisana Zelena fontana do kraja godine

24.01.2019. u 16:45h
Izvor: Subotica.com
Kao jedna od mnoštva stavki u bužetu Grada Subotice za ovu godinu, nalazi se i projekat rekonstrukcije Zelene fontane, za koji je opredeljeno više od 120 miliona dinara. Prema podacima Sekretarijata za investicije i razvoj, nakon rekonstrukcije, Zelena fontana bi mogla da poprimi nešto drugačiji izgled od dosadašnjeg.
Rekonstruisana Zelena fontana do kraja godine

Pod projektom, koji nosi naziv "Sanacija i rekonstrukcija Zelene fontane, spoljno tehnička kontrola tehničke dokumentacije", podrazumeva se rekonstrukcija i izgradnja Zelene fontane sa uređenjem trga, a projektno tehnička dokumentacija predviđa građevinske, hidromašinske i elektro radove.

- Zbog zastarelosti tehnologije, izvršena je izmena projekta u delu arhitekture, hidrotehnike i u delu hidromašinske opreme, elektroenergetskom delu, kao i u delu projekta koji se odnosi na spoljno uređenje. Dakle, u središnjem delu trga predviđena je parterna fontana kružnog oblika koja svojim izgledom, oblikom i arhitekturom treba da se uklopi u ambijentalnu celinu centra grada - stoji u pisanom odgovoru Sekreterijata za investicije i razvoj.

Rekonstruisana Zelena fontana do kraja godine

Početak radova očekuje se sredinom 2019. godine, a ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, rekonstrukcija i izgradnja Zelene fontane mogla bi biti završena do kraja ove godine.

- Nakon sprovedenog postupka javne nabavke i izbora izvođača planira se početak radova. Projektom nije predviđeno fazno izvođenje, te ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, postoji mogućnost da se radovi okončaju do kraja 2019. godine, odnosno najkasnije početkom 2020. godine - dodaju iz nadležnog Sekretarijata.

Za realizaciju ovog projekta opredeljeno je 120 miliona i 448 hiljada dinara, a iz Sekretarijata za investicije i razvoj poručuju da će se finansijska sredstva trošiti u zavisnosti od dinamike izvođenja radova, kao i od priliva prihoda u budžet Grada Subotice.

Rekonstruisana Zelena fontana do kraja godine

Zelena fontana je izgrađena 1985. godine, po projektu Svetislava Ličine. Obložena skupocenom Žolnai keramikom i sa visokim vodoskocima, bila je jedno od omiljenih mesta Subotičana, koji su se pokraj nje sastajali, nalazili spas od letnjih žega i beležili najznačajnije trenutke odrastanja, maturiranja i venčavanja.

Međutim, 2011. godine, tadašnja Direkcija za izgradnju Grada naložila je obustavu rada jer je, zbog lošeg stanja cevi koje se nalaze ispod dna fontane, oticala velika količina vode. Od tada je Zelena fontana prekrivena daskama, a u njenoj neposrednoj blizini postavljeni su i znakovi sa natpisom "zabranjen pristup".

Rekonstruisana Zelena fontana do kraja godine

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 65
Pregleda: 11610

Povezane vesti

Povezane teme

zelena fontana subotica

sudbina zelene fontane

rekonstrukcija zelene fontane

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.