Komentara: 19
Pregleda: 5385
Foto

Naziru se mogućnosti obnove Zelene fontane

29.05.2018. u 15:23h
Izvor: Subotica.com
Tok sedmogodišnje obustave rada i propadanja Zelene fontane, naš sugrađanin Josip Cvijin, pomno je pratio, te predložio mogućnosti jednostavne i jeftine obnove ovog arhitektonskog detalja našeg grada. S druge strane, da bi Zelena fontana mogla u skorije vreme da se revitalizuje i rekonstruiše, potvrdili su nam iz Sekretarijata za investicije i razvoj Grada Subotice.
Naziru se mogućnosti obnove Zelene fontane

Izgrađena pre 33 godine po projektu Svetislava Ličine, Zelena fontana bila je jedno od omiljenih mesta Subotičana, koji su se kraj nje sastajali, nalazili spas od letnjih žega, te beležili najznačajnije trenutke odrastanja, maturiranja i venčanja. Međutim 2011. godine, tadašnja Direkcija za izgradnju Grada naložila je obustavu njenog rada jer je, zbog lošeg stanja cevi koje se nalaze ispod dna fontane, oticala velika količina vode.

Naš sugrađanin, Josip Cvijin, građevinac i arhitekta u penziji, u to vreme bio je zaposlen u "Integralu" koji je izvodio radove, te je nekoliko puta posetio gradilište iz, kako kaže, profesionalne radoznalosti. Tom prilikom uvideo je da se ispod skupocene "žolnai" keramike nalazi armirano-betonsko korito od vodonepropustivog betona, te da ono, kako tvrdi, zagarantovano ne propušta vodu, već da voda može da otiče samo iz cevovoda.

Naziru se mogućnosti obnove Zelene fontane

- Takvi objekti, kao što je fontana, grade se veoma kvalitetno i čvrsto tako da mogu da izdrže pritisak tla na zidove. Kada je fontana svojevremeno otvarana, pogledao sam u dno kako bih video da li ima podzemnih voda, koje su na tom mestu prisutne, jer je ovde nekada bila takozvana Rogina bara. Podzemne vode uslovile su da fontana bude napravljena od vodonepropustivog materijala, kako ne bi mogle da prodru u njenu unutrašnjost i naruše armirano-betonsku konstrukciju, jer bi došlo do korozije i hemijskih reakcija koje škode čeliku. Takođe, u vodonepropustivi beton su dodavani i specijalni aditivi koji zgušnjavaju masu, tako da nije moglo doći do propuštanja vode - objašnjava Cvijin.

Od tada je Zelena fontana prekrivena daskama, sa natpisima "zabranjen pristup", te je postala mesto koje sugrađani neretko zaobilaze. Iako nije u pogonu, naš sagovornik ističe da je dobro što je bar na neki način zaštićena, što uliva nadu da će jednog dana možda ponovo zasijati starim sjajem, predlažući jedno od mogućih rešenja njene obnove.

- Jedan od jeftinijih načina obnove je da se zameni kompletna vodovodna instalacija, a da se pri tome izbegne bilo kakvo bušenje armirano-betonskog korita. Fontanu treba demontirati i staviti nove, plastične cevi, koje mogu da traju stotinama godina, jer plastika može da podnese mnogo više agresije i nije podložna korodiranju. Ukoliko je previše oštećena, keramika u bazenu fontane može da se premaže zaštitnom hidroizolacionom masom, u bilo kojoj boji i kvalitetu, jer bi tanak sloj zaštitio keramiku od daljeg propadanja. Posle toga ostaje da se uredi plato oko fontane, da se pločice poslažu ili zamene nekim izdržljivijim, te da se svečano pusti voda. Fontanu mogu oplemeniti i neki svetleći elementi, kao što je i Gradska kuća osvetljena, čime bi se dodatno ukrasila - ističe Cvijin, koji je prošle godine na platonu Zelene fontane organizovao i izložbu svojih slika, kako bi skrenuo pažnju sugrađana na fontanu i stanje u kojem se nalazi.

Naziru se mogućnosti obnove Zelene fontane

Tokom proteklih sedam godina, postojalo je nekoliko planova o sanaciji postojeće, kao i o rekontrukciji i izgradnji nove fontane, ali su poslednjih godina planovi utihnuli. Međutim, kako saznajemo iz Sekretarijata za investicije i razvoj Grada Subotice, u finansijskom planu za tekuću godinu opredeljena su sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za revitalizaciju i rekonstrukciju Zelene fontane.

- Tender za izradu predmetne projektno-tehničke dokumentacije, odnosno izbor projektanta će biti raspisan u što skorije vreme. Planirano je da dinamika izgradnje, odnosno realizacija rekonstrukcije i revitalizacije Zelene fontane bude podeljena u dve faze shodno finansijskim mogućnostima Grada Subotice, odnosno prema mogućnosti opredeljivanja budžetskih sredstava za potrebe planirane izgradnje - stoji u pisanom odgovoru Sekretarijata za investicije i razvoj za naš sajt.

Šta će se konkretno podrazumevati pod revitalizacijom i rekonstrukcijom Zelene fontane, saznaće se nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije, do tada ostaje da se nadamo da uskoro slede neka bolja vremena za ovaj arhitektonski detalj našeg grada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 5385

Povezana vest

Povezane teme

zelena fontana subotica

rekonstrukcija fontane

rekonstrukcija

sekretarijat za investicije i razvoj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.