Komentara: 4
Pregleda: 2137

"Rehabilitacija atarskih puteva cementnom stabilizacijom je kvalitetnije i bezbednije rešenje na duže staze"

20.05.2022. u 16:46h
"Rehabilitacija atarskih puteva cementnom stabilizacijom je kvalitetnije i bezbednije rešenje na duže staze"

Povodom izjave predsednika Srpskog pokreta Dveri u Subotici o besmislu izrade atarskih puteva metodom cementne stabilizacije zbog velikih troškova "Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje" Subotica navodi sledeće:

Rehabilitacija atarskih puteva metodom cementne stabilizacije jeste skuplja od klasičnog postavljanja tucaničkog zastora, ali je kvalitet takvih radova daleko bolji, što se odražava na čvrstoću kolovozne konstrukcije i eksploatacioni vek. S obzirom da se u slučaju rehabilitacije puteva postavljanjem tucaničkog zastora ne koristi cementno vezivo, eksploatacioni vek takve kolovozne konstrukcije je daleko kraći, upoređujući sa kolovoznom konstrukcijom od cementne stabilizacije.

Navodi da je rehabilitacija atarskih puteva metodom cementne stabilizacije višestruko skuplja u odnosu na klasično postavljanje tucaničkog zastora su netačni. Naime, rehabilitacija atarskih puteva metodom cementne stabilizacije je duplo skuplja, s tim da je eksploatacioni vek ovakvog puta minimalno 5 puta duži od klasičnog postavljanja tucaničkog zastora, što je praksa i dokazala.

Prilikom izvođenja radova na rehabilitaciji atarskih puteva metodom cementne stabilizacije akreditovana laboratorija vrši ispitivanja terena i na osnovu isti daje recepturu prema kojoj se izvode radovi. Na osnovu dobijenih parametara vrši se mešanje postojećeg zemljanog materijala, cementnog veziva i vode, što obezbeđuje odgovarajuću kolovoznu konstrukciju za tu vrstu terena. Upotrebom cementnog veziva i izradom recepture za svaki tip zemljišta na kojem se vrši rehabilitacija postiže se veća čvrstoća podloge, što samim tim obezbeđuje i duži vek trajanja u odnosu na rehabilitaciju postavljanjem tucaničkog zastora.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva utvrđeno je, da kod puteva, koji su rehabilitovani metodom cementne stabilizacije pre 5 godina, još uvek ne postoji potreba za sanacijom, dok se kod puteva, koji su rehabilitovani postavljanjem tucaničkog zastora, već posle 2 godine ukazala potreba za sanacijama.

Na osnovu navedenog, dugoročno gledano, može se zaključiti da se rehabilitacijom puteva metodom cementne stabilizacije štede značajna finansijska sredstva Grada Subotice, pa i Autonomne pokrajine Vojvodine, a o samom kvalitetu mogu posvedočiti korisnici desetina kilometara rehabilitovanih atarskih puteva metodom cementne stabilizacije.

Napominjemo da su, u skladu sa članom 71. stav 1. Zakona o poljoprivrednom zemljištu sredstva ostvarena od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno poljoprivrednog objekta u državnoj svojini u visini od 60% prihod budžeta Republike Srbije, a u visini od 40% prihod budžeta jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini i ista se koriste za realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, a stavom 2. istog člana da su u autonomnoj pokrajini, sredstva ostvarena od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno poljoprivrednog objekta u državnoj svojini u visini od 30% prihod budžeta Republike Srbije, u visini od 30% prihod budžeta autonomne pokrajine, a 40% prihod budžeta jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, shodno čemu se finansijska sredstva, ostvarena od zakupnine poljoprivrednog zemljišta moraju izdvojiti i za uređenje atarskih puteva.

Javne nabavke, koje se sprovode u cilju zaključenja ugovora za njihovu realizaciju, se sprovode u otvorenom postupku, koji je u skladu sa članom 52. stav 1. Zakona o javnim nabavkama postupak u kome svi zainteresovani privredni subjekti mogu da podnesu ponudu.

U skladu sa članom 106. Zakona o javnim nabavkama naručilac je dužan da objavi javni poziv u svim postupcima javne nabavke, na portalu javnih nabavki, a u skladu sa članom 95. stav 1. istog zakona naručilac je dužan da istovremeno sa slanjem na objavljivanje javnog poziva pošalje na objavljivanje i konkursnu dokumentaciju za svaku javnu nabavku, na Portal javnih nabavki, nakon čega ovi dokumenti postaju javno dostupni.

Nakon što navedeni dokumenti postanu javno dostupni, na osnovu člana 97. stav 1. Zakona o javnim nabavkama svaki zainteresovani privredni subjekt može u pisanoj formi putem Portala javnih nabavki da traži od naručioca dodatne informacije ili pojašnjenja u vezi sa dokumentacijom o nabavci, pri čemu može da ukaže naručiocu ukoliko smatra da postoje nedostaci ili nepravilnosti u dokumentaciji o nabavci.

Član 114. stav . 1 Zakona o javnim nabavkama propisuje da prilikom određivanja kriterijuma za izbor privrednog subjekta u postupku javne nabavke isti mogu da se odnose na: 1) ispunjenost uslova za obavljanje profesionalne delatnosti; 2) finansijski i ekonomski kapacitet; 3) tehnički i stručni kapacitet, a stavom 3. istog člana da prilikom određivanja kriterijuma za izbor privrednog subjekta, naručilac može da zahteva samo nivo kapaciteta koji obezbeđuje da će privredni subjekt biti sposoban da izvrši ugovor o javnoj nabavci.

Propisivanje minimalnog prihoda koji privredni subjekti treba da ispunjavaju, u skladu sa članom 116. stav 2. Zakona o javnim nabavkama, ne sme da bude veći od dvostruke procenjene vrednosti javne nabavke što se u svakoj javnoj nabavci i primenjuje.

U skladu sa članom 114. stav 3. Zakona o javnim nabavkama prilikom određivanja kriterijuma za izbor privrednog subjekta, naručilac može da zahteva samo nivo kapaciteta koji obezbeđuje da će privredni subjekt biti sposoban da izvrši ugovor o javnoj nabavci, pa se tako tehnički i stručni kapaciteti zahtevaju u nivou potrebnom za realizaciju svake javne nabavke sa minimalnim kapacitetima i oni su u logičkoj vezi sa predmetom nabavke i srazmerni predmetu nabavke.

Nakon isteka roka za podnošenje ponuda, ugovor se dodeljuje ponuđaču, koji je dostavio ispravnu ponudu sa najnižom ponuđenom cenom.

U skladu sa navedenim podvlačimo da nikada nije bilo prigovora na tekst i uslove javne nabavke, niti na zaključene ugovore.

Planom rada zimske službe, koji je izrađen u skladu sa Pravilnikom o radovima na redovnom održavanju javnih puteva, donetim od strane Ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obuhvaćeno je ukupno 254 km gradskih i prigradskih saobraćajnica i oko 150.000,00 m2 trotoara i biciklističkih staza, za čije održavanje je propisan minimalni tehnički i kadrovski kapacitet, shodno čemu su određeni kriterijumi koji privredni subjekti treba da ispunjavaju.

Putnu mrežu na teritoriji Grada Subotice čini oko 1000 km puteva i ulica, sa kojih je potrebno vršiti adekvatno odvođenje atmosferske padavine. U ulicama u kojima ne postoji izgrađena kanalizaciona mreža i slivnici vrši se iskop kanala, kako se atmosferske padavine ne bi zadržavale na kolovozu. Kriterijumi za izbor privrednog subjekta su određeni u nivou potrebnom za realizaciju javne nabavke sa minimalnim kapacitetima, što se može utvrditi uvidom u konkursnu dokumentaciju.

Određenim uslovima u svim javnim nabavkama se obezbeđuje realizacija javne nabavke sa minimalnim kapacitetima i istima se ne ograničava konkurencija, jer je podnošenje ponuda omogućeno svim zainteresovanim privrednim subjektima.

U skladu sa članom 214. stav 1. Zakona o javnim nabavkama zahtev za zaštitu prava može da se podnese u toku celog postupka javne nabavke, a najkasnije u roku od deset dana od dana objavljivanja na Portalu javnih nabavki odluke naručioca kojom se okončava postupak javne nabavke u skladu sa ovim zakonom, a stavom 2. istog člana da će se zahtev za zaštitu prava kojim se osporavaju radnje naručioca u vezi sa određivanjem vrste postupka, sadržinom javnog poziva i konkursnom dokumentacijom smatrati blagovremenim ako je primljen od strane naručioca najkasnije tri dana pre isteka roka za podnošenje ponuda, bez obzira na način dostavljanja.

Na osnovu navedenog, rehabilitacijom atarskih puteva metodom cementne stabilizacije, grad Subotica se trudi da obezbedi uštedu finansijskih sredstava za potrebe dodatne sanacije istih, čime bi se, u narednom periodu, povećala ukupna dužina rehabilitovanih atarskih puteva.

// kraj saopštenja

Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2137
Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.