Komentara: 15
Pregleda: 3566
Foto

Regionalna deponija pionir u kompostiranju mulja

28.04.2021. u 13:50h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući jednoj američkoj firmi i međunarodnim organizacijama na prostoru Regionalne deponije kod Bikova u toku je uspostavljanje eksperimentalnih zasada brzorastuće vrbe za proizvodnju biomase.
Regionalna deponija pionir u kompostiranju mulja

Kako je istakao Balint Pastor, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada, naša Regionalna deponija je prva u svemu u Republici Srbiji, imala je mesto i u ekspozeu predsednice Vlade Ane Brnabić i uvek je dobro govoriti da su Subotičani pioniri u nekoj oblasti.

Regionalna deponija pionir u kompostiranju mulja- Trenutno se radi o uspostavljanju eksperimentalnih zasada vrbe i arunda. Pošto imamo prečistač, mulj iz njega se tretira i kompostira. Zahvaljujući drveću koje vrlo brzo raste, ono će se  mešati sa muljem i to će moći da se upotrebi za tretiranje divljih deponija kojih ima na teritoriji svih sedam lokalnih samouprava na severu Vojvodine, koje obuhvata Regionalna deponija – objasnio je Pastor.

Ovaj pilot projekat je multidisciplinarnog karaktera iz aspekta tehnike zaštite životne sredine koja se primenjuje u Regionalnoj deponiji.

Regionalna deponija pionir u kompostiranju mulja

- Uz to što biljni sistem održava ravnotežu tla i zmljišta, izuzetno poboljšava strukturu tla, a naš cilj je da obezbdimo biomasu kao resurs i rezervu za kompostiranje koji se koristi iz aerobnog digestovanog mulja – precizira Gelert Gligor, v.d. direktora Regionalne deponije. - Sa energetskom vrbom, koja ima veliku kaloričnu moć, obezbedićemo unutrašnje rezerve biomase za funkcionisanje Regionalne deponije. Bitno nam je da reznice što pre stignu u zemljište i za dve-tri godine ćemo imati mogućnost da koristimo kao biomasu.

Regionalna deponija pionir u kompostiranju mulja

Izvor: Subotica.com
Obilazak Regionalne deponije Obilazak Regionalne deponije Obilazak Regionalne deponije Obilazak Regionalne deponije Obilazak Regionalne deponije Obilazak Regionalne deponije Obilazak Regionalne deponije Obilazak Regionalne deponije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 3566
Povezane teme

regionalna deponija

pastor balint

kompostiranje subotica

kompostiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.