Komentara: 0
Pregleda: 2643

Reforma školstva

22.01.2009. u 13:57h
<p>Regionalni sastanak &ldquo;Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji&rdquo; održana je danas u Tehničkoj &scaron;koli. Na sastanku se razgovaralo o rezultatima reforme kao i narednim koracima.</p>
Reforma školstva

Da bi škole bile u koraku sa vremenom potrebno je otvarati i nove obrazovne profile,stoga su svi prisutni smatrali da je ovo jedan pozitivan korak.

Program reforme srednjeg stručnog obrazovanja se sprovodi od 2003-će godine na inicijativu Ministarstva prosvete u saradnji sa Evropskom unijom. Cilj reforme je razvoj stručnog obrazovanja zasnovanog na potrebama privrede i tržišta rada. Školovaće se deca koja će nakon završteka školovanja lakše i brže doći do zaposlenja. Trenutno devet odsto mladih se školuje po novom oglednom planu a u narednih sedam godina planiraju da podignu taj broj kao i kvalitet stručnog obrazovanja.

Škole i privreda treba da su u koraku sa vremenom i da se osavremenjavaju. Zbog toga su potrebna ogledna odeljenja i nova zanimanja. Za narednu školsku godinu Politehnička,Tehnička,Hemijska i Ekonomska škola su tražile od Ministarsva prosvete ogledna odeljenja kako bi unapredili nastavu u veli nove obrazovne profile koje su našem gradu deficitarne.

U Srbiji je otvoreno 55 novih oglednih odekjenja a u okviru projejkta 28. Reforma je pre svega usmerena na poljoprivredu,,proizvodnju i preradu hrane,medicinu,mašinstvo, građevinarstvo i elektrotehniku. Zabeleženo je manje izostanaka,veća zainteresovanost dece kao i veće prosečne ocene. Zahvaljujući časovima praktične obuke đaci brzo razvijaju potrebne veštine zahvaljujući kojima brže dolaze do radnog mesta. Vrednost projekta iznosi 13 miliona evra.

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2643
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.