Komentara: 2
Pregleda: 2695

„Reforma mentalnog zdravlja i razvoj centara za mentalno zdravlje u AP Vojvodini

13.03.2015. u 16:51h
Izvor: Subotica.com
U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju održan je sastanak na temu „Reforma mentalnog zdravlja i razvoj centara za mentalno zdravlje u AP Vojvodini“ gde su predstavljeni dosadašnji rezultati reformskih procesa.
„Reforma mentalnog zdravlja i razvoj centara za mentalno zdravlje u AP Vojvodini

Prisutni stručnjaci koji su angažovani na podršci reformi mentalnog zdravlja u okviiru projekta „Otvoreni zagrljaj“, kao i predstavnici Kliničkog centra Vojvodine, specijalnih psihijatrijskih bolnica iz Novog Kneževca i Kovina, psihijatrijskih odeljenja opštih bolnica iz Sombora, Subotice i Zrenjaninai i domova zdravlja iz Sombora i Subotice govorili su o aktuelnim projektima koji omogućavaju osnivanje centara za mentalno zdravlje u Kikindi i Vršcu, prvih službi ove vrste u Srbiji, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Primer inovativnog „Somborskog modela“, koji je baziran na ideji nove uloge lekara opšte prakse u domu zdravlja u zaštiti osoba sa problemima mentalnog zdravlja ustanovljen je po Tršćanskim modelom psihijatrije u zajednici.

„Reforma mentalnog zdravlja i razvoj centara za mentalno zdravlje u AP Vojvodini

Osim činjenice da je neophodno smanjiti broj postelja u velikim psihijatrijskim ustanovama i razviti centre za mentalno zdravlje u okviru kojih će se širiti usluge u zajednici za psihijatrijske pacijente, zaključeno je da će se započeti procesi reforme nastaviti i omogućiti širenje primera dobre prakse i u drugim sredinama kako bi centri za mentalno zdravlje bili dostupni na celoj teritoriji AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat će nastaviti podršku ovoj reformi u okviru svojih nadležnosti i predložiti osnivanje Komisije za mentalno zdravlje u kojoj će biti i predstavnici sektora socijalne politike kako bi se obezbedila sveobuhvatna zaštita osoba sa psihijatrijskim smetnjama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 2695
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.