• Pregleda: 1868

Recimo NE trgovini ljudima!

Tokom prošle godine na teritoriji našeg grada prijavljena su tri slučaja trgovine ljudima, koja su kasnije prekvalifikovana u krivična dela krijumčarenje ljudi i posredovanje u prostituciji, dok je u 2019. godini ovaj vid ugrožavanja ljudskih prava zabeležen samo jedanput. Ovim podacima Subotica je dočekala Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, koji je pod sloganom „Recimo ne trgovini ljudima“ obeležen brojnim aktivnostima u gradu.
Recimo NE trgovini ljudima!

Odgovore na pitanja poput, koji su to oblici trgovine, ko su najčešće žrtve trgovine ljudima, šta je to trgovina ljudima, kako se sprovodi i kako se može postati „plen“ počiniocima ove kriminalne pojave, sugrađani su mogli dobiti na Gradskom trgu, tokom promotivnih aktivnosti koje su organizovali članovi Lokalnog tima za borbu trgovine ljudima.

- U toku godine smo organizovali više aktivnosti, a ciljne grupe su nam bile deca, roditelji, stručna javnost, a sada i sugrađani koje smo želeli da upoznamo sa fenomenom trgovine ljudime kroz podelu edukativnih letaka. Naš Lokalni tim se odlučio da ovu godinu posveti prevenciji i edukaciji, za šta smo dobili veoma visoku ocenu od nacionalne radne grupe kojoj smo prisustvovali u junu i na kojoj smo predstavili sve aktivnosti - rekao je Ilija Đukanović, koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima.

O prevenciji i prepoznavanju svih oblika trgovine ljudima, danas su mogli čuti i đaci OŠ „Sečenji Ištvan“, dok su predstavnici Crvenog krsta za zainteresovane održali tematske radionice. U narednom periodu članovi Lokalnog tima organizovaće i tribinu o radnoj ekspolataciji koja je, usled rastućeg migracionog trenda, vrlo aktuelna.

- Do kraja godine, Lokalni tim će organizovati tribinu na temu radne eksploatacije, jer mislimo da je to važna tema za naš grad, jer mnogo naših sugrađana odlazi u inostrantsno i suočava se sa određenim problemima. Naši članovi će na ovoj tribini dati poseba doprinos, pre svega iz civilnog sektora Fondacija "Tijana Jurić", od institucija inspekcija rada i tužilaštvo, a očekujemo i određene goste iz regiona - dodao je Đukanović.

Evropski dan trgovine ljudima obeležava se od 2007. godine, kako bi se ukazalo da žrtva može biti svako, bez obzira na pol, uzrast ili stepen obrazovanja, te da je neophodno da se u kompleksnu borbu protiv ovog globalnog fenomena uključe svi relevantni organi i institucije, lokalne zajednice i nevladin sektor, uz obaveznu međunarodnu saradnju.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

15
kole Odgovori
a drzava sta radi?zasto ne legalizuje prostituciju?zasto dozvoljava ulazak izbeglica sa juga?zasto dozvoljava migrantima boravak u srbiji ,dok ne nadju ko ce ih prebacit na zapad?
Snoop Dogg
Zašto dozvole migrantima da se kupaju kod Majsanskog mosta i da žive u hangarima kod zeljeznicke stanice?
Pero Odgovori
Bravo za sadašnju vlast u Subotici i Srbiji, tu trgovinu sa ljudima treba svakako zaustaviti, one koji to rade treba pohapsiti i osuditi na sudu, a posebno danas pozdravljamo čestitog i populrnog subotičkog političara dipl. ecc Iliju Đukanovića, koji nas sve oduševljava svaki dan kad vidimo kako se zalaže na svom poslu u gradskoj vlasti Subotica. Bravo Ilija Đukanoviću!
Narod subotički je uz tebe i vas, tvoj resor poslova je širok,ali sjajno radite već duže vreme.
Овца за шишање
Садашња, НАЗАДЊАЧКА власт је она која највише тргује људима који су јефтина, робовска радна снага у фабрикама послодаваца које ова НЕСРЕЋА доведе!
Doki
Ne mlati molim te to je jedan obican sarlatan.
Su
Bravo,ishvali ovog ko da nesto radi pametno.Postajete vec smesni sendvicari.
Ruda
Ma ovaj je bio zuti,sad je plavi a sutra ce biti crveni.Tako da ne lupetaj
Lozika Odgovori
Pero, ne govori u moje ime, ti ne znaš uz koga sam ja.
Trebao si lepo napisati: mi naprednjački botovi i sendvičari smo uz vas
Pero
Prestanite lupetati, Ilija nije u SNS-su, istakao sa na poslovima u "Trgoprometu"Subotica, koliko mi je poznato po zanimanju je dipl.ekonomista,oženjen čovek, potiče od divnih roditelja, uzoran roditelj svojoj deci, sportski ili bolje rečeno fudbalski funkcioner, osoba kakva se retko sreće u današnjem životu. Dakle, sve pohvale za njegov rad na poslovima sekretara po socijalnim pitanjima grada Subotica. Onima,koji sve pljuju na političkoj sceni u našoj zemlji mora biti jasno, Ilija se uvek dokazuje samo svojim marljivim ipoštenim radom, njegovo vreme tek dolazi i zapamtite nezadovoljni, Đukanović je čovek za novo vreme. Toliko od mene.
Snoop Dogg
Ja mislim da I ti volis sendvic i to najvise sa parizerom i majonezom.
Lozika Odgovori
Ilija je i te kako snsovac. Naravno, golub preletač, ko i gazda mu- Laban
Pero
Ilija Đukanović je uvek bio i ostao socijalista, ne lupetaje gluposti, on je moj drug još iz rane mladosti. Ništa ne fali njemu i njegovom pogledu na svet oko sebe. Sigurno nije ono što mu vi pojedini etiketirate. Čovek kakvog bi svako poželeo za prijatelja, pozvao da mu bude kum na svadbi, da mu bude gost na porodičnom slavlju, da mu bude kolega na poslu. Neću više da pišem sve što pozitivno znam o Iliji Đukanoviću. Greška mu je što se slika uvek iz ovog našeg paradera Džeja, ne treba mu to, ali rade mnogo po pitanju socijalnih pitanja i usput ga uslikaju dok stoji iza direktora Gerontološkog centra Subotica. Ipak, on nije samoreklamer i parader, koji voli stati pred kamera ovde u našem gradu Subotica.Hvala na prostoru da kažem ono što znam već godinama, Ilija izvini ovo sam morao da kažem svima, ali nemoj se ljutiti što sam izneo samo deo lepe priče o tebi.
Lozika Odgovori
Jedino u čemu se slažem sa Vama Pero je da je Ilija dobar dečko (matora sam, pa je on dete za mene),ali je isprljao i ruke i dušu, čim sa ovom bagrom druguje
Ratni veteran Odgovori
A sta radi sns i sva ostala politicka banda.koji su pustili migrante zavelike pare u svoje licne interese.i davaju im stanove pare i hrane sve na teret gradjana srbije
Ratni veteran Odgovori
Recimo ne ovoj sve ukupnoj politickoj izdajnickoj fasistickoj bandi koji su unistili drzavu srbiju gradjane srbije i porodice nasu decu .pustaju i dozvoljavaju migrantima da rade svasta..ova politicka banda trguje sa ljudima .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.