Komentara: 15
Pregleda: 2834

Recimo NE trgovini ljudima!

19.10.2019. u 12:06h
Izvor: TV Subotica
Tokom prošle godine na teritoriji našeg grada prijavljena su tri slučaja trgovine ljudima, koja su kasnije prekvalifikovana u krivična dela krijumčarenje ljudi i posredovanje u prostituciji, dok je u 2019. godini ovaj vid ugrožavanja ljudskih prava zabeležen samo jedanput. Ovim podacima Subotica je dočekala Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, koji je pod sloganom „Recimo ne trgovini ljudima“ obeležen brojnim aktivnostima u gradu.
Recimo NE trgovini ljudima!

Odgovore na pitanja poput, koji su to oblici trgovine, ko su najčešće žrtve trgovine ljudima, šta je to trgovina ljudima, kako se sprovodi i kako se može postati „plen“ počiniocima ove kriminalne pojave, sugrađani su mogli dobiti na Gradskom trgu, tokom promotivnih aktivnosti koje su organizovali članovi Lokalnog tima za borbu trgovine ljudima.

- U toku godine smo organizovali više aktivnosti, a ciljne grupe su nam bile deca, roditelji, stručna javnost, a sada i sugrađani koje smo želeli da upoznamo sa fenomenom trgovine ljudime kroz podelu edukativnih letaka. Naš Lokalni tim se odlučio da ovu godinu posveti prevenciji i edukaciji, za šta smo dobili veoma visoku ocenu od nacionalne radne grupe kojoj smo prisustvovali u junu i na kojoj smo predstavili sve aktivnosti - rekao je Ilija Đukanović, koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Recimo NE trgovini ljudima!

O prevenciji i prepoznavanju svih oblika trgovine ljudima, danas su mogli čuti i đaci OŠ „Sečenji Ištvan“, dok su predstavnici Crvenog krsta za zainteresovane održali tematske radionice. U narednom periodu članovi Lokalnog tima organizovaće i tribinu o radnoj ekspolataciji koja je, usled rastućeg migracionog trenda, vrlo aktuelna.

- Do kraja godine, Lokalni tim će organizovati tribinu na temu radne eksploatacije, jer mislimo da je to važna tema za naš grad, jer mnogo naših sugrađana odlazi u inostrantsno i suočava se sa određenim problemima. Naši članovi će na ovoj tribini dati poseba doprinos, pre svega iz civilnog sektora Fondacija "Tijana Jurić", od institucija inspekcija rada i tužilaštvo, a očekujemo i određene goste iz regiona - dodao je Đukanović.

Evropski dan trgovine ljudima obeležava se od 2007. godine, kako bi se ukazalo da žrtva može biti svako, bez obzira na pol, uzrast ili stepen obrazovanja, te da je neophodno da se u kompleksnu borbu protiv ovog globalnog fenomena uključe svi relevantni organi i institucije, lokalne zajednice i nevladin sektor, uz obaveznu međunarodnu saradnju.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 2834

Povezana vest

Povezane teme

trgovina ljudima

dan borbe protiv trgovine ljudima

ilija đukanović

lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.