Komentara: 70
Pregleda: 16162

Reakcije na naoružane migrante, pucnjavu i obračune krijumčara - taksisti su (i) sinoć dovozili u šumu, počela sporadična samoorganizovanja građana

05.07.2022. u 13:47h > 18:21
Izvor: Subotica.com
Treći je dan od incidenta, nazovimo ga tako, u šumi nedaleko od Makove sedmice. Subotica je uznemirena, potrešena, vlasti umiruju, policija svojim učestalijim prisustvom želi da ostavi utisak da građani na njih mogu računati, ali kada se podvuče crta, Subotičani bi samo da se osećaju bezbedno, da sa prvim mrakom ne moraju da osećaju teskobu, ili da kada vide grupu migranata ne moraju da prelaze na drugu stranu ulice... Počelo je i sporadično samoorganizovanje građana.
Reakcije na naoružane migrante, pucnjavu i obračune krijumčara - taksisti su (i) sinoć dovozili u šumu, počela sporadična samoorganizovanja građana

Pitanje prevelikog broja migranta samo se stavilo ponovo u prvi plan nakon subotnjeg vatrenog okršaja, u kojem je po zvaničnim informacijama bilo sedmoro povređenih i jedan podlegao povredama, dok se u javnosti mogu ćuti dosta drugačije cifre, pa i da je među povređenima bilo i policajaca, što smo proverili iz više izvora i ispostavilo se netačnim. Ipak, još uvek je mnogo pitanja bez odgovora.

UNOSAN POSAO KRIJUMČARENJA, TOLERANCIJA SVE MANJA - Mediji koji se intenzivnije bave temom migracija i pratećih pojava navode da na granici sa Mađarskom danas deluje čak 15 grupa krijumčara i da je sasvim jasno da je došlo do određenog zasićenja koje kulimnira sve češćim sukobima.

Građani su s pravom uznemireni, boje se za svoju bezbednost, iako funkcioneri koji treba da brinu o tome upravo tvrde suprotno - da je sve pod kontrolom, da mesta strahu nema i da svako radi svoj posao.

Ipak, najnovije informacije koje smo dobijali sinoć, a potvrdili ih iz više izvora jutros, govore nam da su se taksisti bili "vredni" i da su čitavu noć dovozili migrante u šumu. Meštani koji su tome svedočili tvrde da su pri velikoj brzini protutnjali kroz naselje, pravo u šumu... isto tako brzom brzinom nazad. Da im se to ne sviđa iskazao je i jedan broj Makovčana koji su sinoć u ulicama Anke Butorac i Ljermontovoj dežurali, tvrde sa šipkama, čekićima. Dešavalo se upravo ono što ne bi trebalo, da građani moraju da preuzmu stvar u svoje ruke.

Reakcije na naoružane migrante, pucnjavu i obračune krijumčara - taksisti su (i) sinoć dovozili u šumu, počela sporadična samoorganizovanja građana

KAO DETE BEZBRIŽNO SAM ŠETAO ŠUMOM, SADA SVOM DETETU BRANIM

Na spontanim protestima u centru Makove sedmice bili smo u prilici da razgovaramo sa građanima koji sa različitim emocijama iznose svoj utisak povodom nemilih scena u njihovom mirnom kraju. Među  njima bio je i Radivoj Hajdanov.

- Ne osećamo se sigurno, jednostavno nemamo mira otkad su krenule ove migracije. Imali smo više incidenata u naselju, ja lično sam bio napadnut pre izvesnog vremena od strane petorice migranta koji su me oko tri ujutro, kada sam se vraćao sa posla, presreli dok sam vozio bicikl. Jedva sam uspeo da im pobegnem, inače ko zna šta bi bilo - priča nam Radivoj. - Nekada je bilo pravilo da ih je ovde u šumi više zimi, ali evo sada i preko leta baš ih ima mnogo. Najviše nas brine što sve češće čujemo da su naoružani, a evo svedoci smo da su spremni to oružje i da upotrebe. Kao dete sam u tu šumu bezbrižno odlazio da se igram da drugarima, a danas mom detetu ne dozvoljavam da ide sam, ne znam na koga može da naleti. Odem na put, nema me dva dana, žena ostane sama, a znam da nekad za veče znaju da dovezu ispred naše kuće i do 35-40 migranata.

Radivoj kaže da jeste pojačano prisustvo policije, to ne spori, ali navodi primer gde policija pojuri za taksistima koji su tek iskrcali migrante, oni (migranti) odu svojim putem u šumu, a policija razgovara sa taksistima.

- Ovo predugo traje, mi meštani odavno upozoravamo na ovakve scene, samo je bilo pitanje kada će se i zapucati, posle i, nedaj bože, neko od naših sugrađana ili bližnjih stradati - zaključuje Radivoj.

Njegovu priču potvrđuje još jedan momak koji nam se pridružio u razgovoru, pojačavajući utisak da bezbednost građana nije na visokom nivou, bez obzira što to vlastodršci poručuju u svojim izjavama.

Reakcije na naoružane migrante, pucnjavu i obračune krijumčara - taksisti su (i) sinoć dovozili u šumu, počela sporadična samoorganizovanja građana

 

PREPLAŠENA I ZABRINUTA

Naša starija sugrađanka Nada Budimnić kaže da živi na 300 metara gde su se čuli rafali, bila je tada sama u kući, preplašena i vrlo zabrinuta za svoju bezbednost.

- Prolazila su kola za kolima, prvo Hitna pa policija, sirene su zavijale čitavo jutro, shvatila sam da je reč o migrantima. Čula sam pucnjavu, bilo je strašno, plakala sam od straha! - priseća se Nada. - Prva pomisao mi je bila, odakle njima oružje, ko im je to dao?!

PROBLEMI SA MIGRANTIMA TRAJU GODINAMA

Još jedna od komšinica naglas komentariše i tvrdi da je bilo i 20 mrtvih, da to što pišu medijima nije istina (zvanično je jedan preminuli). Kaže pucalo se više od sat vremena.

- Ujutro sam zalivala baštu, začula se pucnjava, pomislila sam, bože, da nisu opet vratili strelište ovde u šumi? To je bilo oko 5:15, a već nekih pola sata kasnije čuli su se rafali i tako skoro do 7 sati. Verujem da je bilo i 20 mrtvih! - kaže Rada Trninić. - Bilo je i ranije sukoba među njima, znali su tu noću da viču, da se vijaju. Nije istina da nema problema sa njima! Pale, ruše i uništavaju ljudima imovinu, kradu struju, napadaju omladinu.

Reakcije na naoružane migrante, pucnjavu i obračune krijumčara - taksisti su (i) sinoć dovozili u šumu, počela sporadična samoorganizovanja građana

Kako su reagovale lokalne političke stranke i organizacije prenećemo u ovoj objedinjenoj objavi.

 

POKRET GRAĐANSKE SUBOTICE: DRŽAVNI BIZNIS

U subotu (2.jula) je na Makovoj sedmici došlo do oružanog obračuna između migranata, u kojem ima smrtno stradalih osoba i više teško povređenih lica. Javnost Subotice je ogorčena zbog tih dešavanja i čitave nastale situacije sa prisustvom velikog broja migranata u Subotici.

Dolaskom lepog vremena drastično se povećao i broj migranata u Subotici i njegovoj okolini. U poslednjih par meseci migranti su bukvalno preplavili Suboticu i  njena okolna naselja prema granici sa Mađarskom.

I šta preduzima država?

Ponekad se uz medijsku pompu u kojoj glavnu ulogu igraju nosioci visokih političkih funkcija pohapsi autobus ili dva migranata, koji se prevoze nazad na Južne granice naše države. Sve je to
bacanje prašine u oči lakovernog naroda.

Ne bi više više stotina hiljada migranata na godišnjem nivou bez važećih putnih isprava moglo ući na teritoriju Republike Srbije, a posle nesmetano kretati u državi Srbiji do njenih severnih granica, do kapija ulaska u evropsku uniju da država Srbija primenjuje svoje zakone. Sve seo dešava uz aktivnu asistenciju nosioca vlasti.

Krijumčarenje ljudi je jedan od najunosnijih poslova u današnjem vremenu. Velike i lake pare, više stotina miliona eura na godišnjem nivou su previše sladak zalogaj za alave nosioce vlasti.

Materijalna šteta na objektima naših sugrađana, u voćnjacima ili usevima, su samo kolateralna šteta kao i naša kolektivna bezbednost, u tom unosnom biznisu. Ne treba okrivljavati policaje ili taksiste za nastalu situaciju sa migrantima.  Oni rade što im se naredi ili koriste nastalu situaciju da bi imali sitne mrvice iz tog unosnog biznisa.

Ako nekome još nije jasno, ova situacija će sigurno potrajati sve dok vlast vrše današnji njeni nosioci. Velike i lake pare će kod njih uveknatpisati interese materijalne sigurnosti i kolektivne bezbednosti građana Subotice. Samo promena sistema može pružiti perspektivu boljitka i na ovom planu, sve ostalo je prazna priča.

// kraj saopštenja

 

DVERI: TRAŽIMO ODGOVORNOST POLICIJE!

Oružani sukob između migranata koji se desio u šumi na Makovoj sedmici  je na žalost samo rezultat politike ove vlasti. Vlast koja još uvek žmuri na nekontrolisano kretanje migranata jedina je odgovorna za posledice takve politike. Dveri u Subotici su po ko zna koji put upozoravali na posledice takve neodgovorne politike koja je za rezultat mogla imati samo ovo što se desilo – sukob sa smrtnim ishodom.

Da je policija radila svoj posao, tada bi onemogućila  postojanje tih kriminalnih grupa koje su najvećim delom formirane od kriminalaca sa Bliskog istoka. Tada ne bi prebrojavali ranjene i mrtve migrante, blokirali prilaze  subotičkim  šumama, širili strah među našim građanima.

Smešne su izjave gradonačelnika Stevana Bakića ali i svih ostalih aktera ove vlasti. Bakić optužuje građane da su se previše približili migrantima. Umesto optužbe građana mogao je zahtevati da se policija odgovornije ponaša prema svojim građanima. Da se  kretanje migranata stavi pod kontrolu policije, da prihvatni centri budu jedino mesto gde su  smešteni migranti, osobe bez ikakvih dokumenata.

Da se ne dešava da roditelji  moraju svoju decu da prate i sačekuju prilikom večernjeg izlaska, brinući se za bezbednost svoje dece, jer je naš grad postao nebezbedan.

Da li će sada posle saznanja od strane subotičke i srpske javnosti da pojedini migranti koji pripadaju kriminalnim grupama imaju i automatsko naoružanje, nešto učiniti po tom pitanju? Da poseduju oružje po našim informacijama je već odavno poznata činjenica policiji. Već par meseci su dolazile informacije da na pojedinim lokacijama u subotičkim šumama ima zakopanog automatskog oružja. To su bile priče po kuloarima. Kada su te informacije dopirale do nas iz Srpskog pokreta Dveri  u Subotici, šta je onda sve znala policija, a opet ništa po tom pitanju nije učinila.

Jedino objašnjenje je da su se pojedini funkcioneri u policiji u dosluhu sa kriminalcima sa Bliskog istoka, što potvrđuju i istraživanja novinara BIRN-a.

Dveri u Subotici traže da se subotička policijska uprava stavi pod neku vrstu prinudne uprave, da se ispitaju sva saznanja i svi umešani u nezakonite radnje sudski procesuiraju.

Policija je imala saznanja o posedovanju naoružanja od strane migranata a ništa nisu učinili da se ono oduzme i spreči njegova upotreba, kao što se mogao sprečiti oružani sukob od juče.

Radi buduće bezbednosti naših građana treba nam profesionalna policija, koja će štititi i obezbediti normalan i bezbedan život svim našim građanima. Zbog nepotpunih  informacija  o licima koja su povređena, a neki informativni izvori ukazuju da ima i povređenih policajaca, mere koje pod hitno mora da preduzme država moraju biti odgovorne i državničke.

Ovde nije reč da li građani Subotice imaju empatiju prema migrantima ili ne, već o veoma narušenom sistemu bezbednosti za koji je zadužena policija.

// kraj saopštenja

Reakcije na naoružane migrante, pucnjavu i obračune krijumčara - taksisti su (i) sinoć dovozili u šumu, počela sporadična samoorganizovanja građana

STRANKA SLOBODE I PRAVDE: KADA ĆE NADLEŽNI ORGANI, A PRE SVIH NAČELNIK POLICIJSKE UPRAVE SUBOTICE, POČETI DA SE BAVE SVOJIM POSLOM?!

Nedavni krvavi oružani sukob između članova grupe migranata označio je Suboticu na mapi nemilih događaja u Srbiji, a i u regionu. U tom obračunu jedna osoba je izgubila život, sedmoro je povređeno, uključujući i jednu šesnaestogodišnjakinju.

Stranka slobode i pravde pita načelnika Policijske uprave Subotica Borivoja Mucalja, kako smo došli u situaciju da ljudi bez ikakvih dokumenata o identitetu slobodno cirkulišu našim gradom, uz to naoružani automatskim oružjem?!

Kako je moguće da u šumskom pojasu Subotice neometano podižu ilegalne migrantske kampove?

Da li je vrh subotičke policije upoznat sa time da taksisti iz obližnjih gradova dovoze migrante, a organizovane kriminalne grupe ih preuzimaju, nalaze im prenoćište i prebacuju preko granice?

Situacija u Subotici se otrgla kontroli u toj meri da građani Subotice strahuju za svoju bezbednost ne samo u prigradskim mestima, već i u samom centru grada, posebno u noćnim satima.

Država ima sve kapacitete da ovaj bezbednosni problem reši u veoma kratkom roku. Stranka slobode i pravde smatra da većina policajaca odgovorno obavlja svoj posao, ali zbog izostanka naredbi sa vrha ne mogu da se posvete svom poslu na način koji bi rešio problem. A svi znamo ko u ovoj državi izdaje naredbe.

Pre godinu i po dana današnji ministar unutrašnjih poslova smenio je Nenada Sekulića,  tadašnjeg načelnika Policijske uprave Subotica i velikog profesionalca u svom poslu. Postavio je Borivoja Mucalja da se kao prvi čovek subotičke policije stara o bezbednosti kako građana Subotice, tako i svake osobe koja se nalazi na njenoj teritoriji. Razlozi ove smene su najverovatnije poznati samo Aleksandru Vulinu i Borivoju Mucalju, ali Stranka slobode i pravde postavlja pitanje da li se pre 20 dana u restoranu Majur, na proslavi koju je načelnik organizovao u čast ministra Vulina i gde je goste zabavljao “eminentni” estradni umetnik Baja Mali Knindža, razgovaralo o tada aktuelnoj bezbednosnoj temi koja je uključivala i dojave o bombama u subotičkim školama, i situaciju sa migrantima, koja je vrlo složena s obzirom na to da je Subotica pogranični grad na samom pragu Evropske unije? Da li se gospodin Mucalj u pauzi estradne priredbe interesovao kod ministra zašto Srbija više od sedam meseci nema direktora policije, čiji je posao da strateški procenjuje javnu bezbednost u državi i usmerava rad policijskih uprava?

Stranka slobode i pravde zahteva od načelnika PU Subotica da izađe pred građane koji ga plaćaju i odgovori na goruća pitanja. Suvoparna saopštenja kako je bezbednosna situacija na zavidnom nivou su, kao što vidimo, daleko od istine i takvim izjavama samo vređa građane Subotice.

// kraj saopštenja

 

NOVA DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE: MIGRANTI SVE BLIŽI GRADSKOJ KUĆI

Gradski odbor Nove Demokratske stranke Srbije u Subotici (GO NDSS SU) oštro osuđuje incident koji se desio od strane naouražene grupe migranata na Makovoj sedmici i remećenja bezbednosti naših građana!

Već duži vremenski period svedoci smo nemilih događaja u gradu od strane migranata. Presretanja, uznemiravnja, ulazaka u privatne posede, razne krađe i sve do međusobnog oružanog sukoba samih migrantskih grupa.

Gradski odbor Nove DSS SU ovim putem ukazuje na učestalu pojavu o kojoj se  javno ćuti! Tiče se sigurnosti i bezbednosti građana kvarta grada, u neposrednoj blizini centra, u kome se vrše usluge privatnog smeštaja velikim grupama migranata koji tu provode i po nekoliko meseci uz nadoknadu u stranoj valuti i na crno. Lokalna vlast je blagovremeno upoznata sa ovom pojavom kao i određene institucije, ali svi iz samo sebi poznatih razloga - ćute!

Ovim putem pozivamo gradonačelnika i  nadređene institucije da na osnovu Zakonskih normi hitno reaguju kako bi se izbegle dalje zloupotrebe kako samih  migranata tako i pojedinih naših građana kao saučesnika! Ujedno skrećemo pažnju na potrebu pojačanog prisustva obezbeđenja u gradu, periferiji i u pograničnom pojasu!

(NDSS, Jelica Santrač)

// kraj saopštenja
 

DEMOKRATSKA STRANKA: IMA LI DRŽAVE U SRBIJI?

Jedno od osnovnih javnih dobara o kojima mora da se stara svaka država je bezbednost i sigurnost njenih građana.

U tom cilju država organizuje aparat koji ima monopol na silu i upotrebu vatrenog oružja: policiju, žandarmeriju, vojsku i slično. Policijski aparat izdržavaju građani plaćajući poreze i akcize.

Zauzvrat, država garantuje svojim građanima da niko neće biti u mogućnosti da naruši bezbednost građana ulazeći na teritoriju države bez validnih dokumenata, da niko neće stotinama kilometara putovati bez ikakvih papira od juga do severa države, da se neće bez dozvole kretati u velikim grupama, da neće otuđivati imovinu građana, provocirati pripadnice ženskog pola, da niko neće neovlašćeno nabavljati vatreno oružje, da neće zauzimati deo teritorije na kome će se događati okršaji vatrenim oružjem, da neće, slučajno, nastradati neko od građana te države.

Tako je u uređenim državama, sa efikasnim i nekorumpiranim državnim i policijskim aparatom.
U Srbiji kojom vlada Srpska napredna stranka, međutim, građani plaćaju poreze i akcize ne dobijajući zauzvrat ništa.

U Srbiji je normalno da grupe migranata iz Pakistana, u kome nema nikakvog rata, prelaze bez dokumenata granicu, da bi ih taksisti, kojima je dozvolu za vršenje taksi delatnosti dala država, prevozili stotinama kilometara od juga Srbije do Subotice, da policija iz nekog razloga to niti vidi niti kontroliše, da se migranti kreću Suboticom bez ikakvih dokumenata, da kupuju oružje, i na kraju okupiraju i šumu u koju policija ne zalazi. U Srbiji je danas moguć obračun vatrenim oružjem u kome ginu ljudi.

Ministar Vulin i pored pompeznih izjava je, izgleda, ministar samo do „druge krivine“ na Majšanskom putu. Dalje od toga vlast nema.

U Srbiji kojom vlada SNS država skoro i da ne postoji. Jedino što nam preostaje je da se nadamo da sutra zbog toga neće stradati i neko od građana Subotice. Samo da se nadamo - jer ne postoji niko i ništa ko bi nam garantovao da tako nešto nije moguće.

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 70
Pregleda: 16162

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

migranti u subotici

imigranti

ilegalni migranti

migrantska kriza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.