• Pregleda: 4222

Razvoj preduzetništva po uzoru na dobru praksu u Švedskoj

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković i član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Nebojša Daraboš razgovarali su danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, sa delegacijom opštine Sandviken (Kraljevina Švedska) koju su predstavljali Anders Landel, načelnik Kancelarije za evropske poslove te opštine, i Ana-Luis Klin i Peo Larson, predsednica i potpredsednik Asocijacije preduzetnika Sandvikena. Radni sastanak upriličen je na temu početka zajedničke saradnje na projektu razvoja preduzetništva u ovom regionu na osnovu prakse i iskustava u Švedskoj.
Razvoj preduzetništva po uzoru na dobru praksu u Švedskoj

Uz podsećanje da je 6. juna 2014. godine, u Medija-centru Gradske kuće, potpisano Pismo o namerama između grada Subotice i opštine Sandviken, Nebojša Daraboš je, obraćajući se medijima, rekao da je u skladu sa Pismom o namerama formiran međuopštinski tim koji je pripremio predlog uspostavljanja saradnje između dve lokalne samouprave u formi projektne prijave i da je fokus projektne ideje stavljen na razvoj preduzetništva u našem gradu i Severnobačkom okrugu, po uzoru na dobru praksu u Švedskoj.

- Pripremljena projektna prijava podneta je Međuopštinskom centru za lokalnu demokratiju na razmatranje u martu ove godine, a već u junu 2015. donator je, dajući joj najvišu ocenu, odobrio finansiranje, nakon čega je i potpisan Ugovor o subvenciji na period od godinu dana, počev od 1. jula ove godine. Finansijska sredstva za realizaciju projektne ideje u stoprocentnom iznosu obezbedila je Švedska  agencija za razvoj i međunarodnu saradnju (SIDA). Za takozvanu Prvu fazu projekta, koja podrazumeva izradu Studije izvodljivosti i predloga projekta razvoja preduzetništva, obezbeđena su sredstva u iznosu od oko 24.000 evra – istakao je Daraboš.

On je dodao da je cilj da se u ovoj fazi izradi detaljan projekat razvoja preduzetništva u ovom regionu na osnovu prakse i iskustava u Švedskoj, a u saradnji sa partnerskom opštinom Sandviken, Asocijacijom preduzetnika Sandvikena, poslovnim subjektima iz Švedske, Opštim udruženjem preduzetnika iz Subotice i drugim subjektima koji svojim znanjem i podacima mogu da doprinesu razvoju kvalitetnog projekta.

- Nakon izrade Studije, biće pripremljen sveobuhvatan i detaljan predlog projekta razvoja preduzetništva koji bi predvideo konkretne aktivnosti i mere, a koji će se podneti Švedskoj agenciji za razvoj i međunarodnu saradnju za finansiranje u okviru tzv. Druge faze. Sredstva bi u tom slučaju bila mnogo značajnija od onih koja su već obezbeđena i bila bi dovoljna da se realizuju konkretna ulaganja, ili uspostave pravno-finansijski mehanizmi koji bi omogućili preduzetnicima iz ovog regiona olakšano poslovanje, doprinoseći na taj način lokalnom ekonomskom razvoju – kazao je Nebojša Daraboš.

Dragi Vučković je, između ostalog, izjavio da rezultati posvećenosti kvalitetnom poslu koji može da razvije dobre odnose ne mogu da izostanu, da mu je izuzetno drago što su i gosti iz Sandvikena prepoznali da je Srbija zemlja otvorena za saradnju sa celim svetom i da će Kancelarija Severnobačkog upravnog okruga i dalje nastaviti širenje međunarodne saradnje i saradnje sa lokalnim samoupravama.  

Gosti iz Švedske izrazili su zahvalnost na pozivu da posete Suboticu i Festival evropskog filma Palić i podvukli da su veoma ponosni što je uspostavljena zvanična saradnja između grada Subotice i opštine Sandviken. Oni su naglasili da je opština Sandviken veoma zainteresovana da pruži podršku razvoju preduzetništva u ovom regionu.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

3
Sting Odgovori
Nasi predstavnici izuzetni predstavnici privrede. Sve sto su dotakli unistili su
AlwaysUltra Odgovori
Mora da nas zaj... ! Opet svedski standard ?? Drug Sloba bi bio ponosan na svoje naslednike !!!
? Odgovori
Vuckovic je diplomirani filozof a Darabos je sigurno neki Fabusovac tako da o razvoju preduzetnistva znaju koliko prosecan covek o nuklearnoj fizici.Ne vidim niti jednog jedinog preduzetnika na sastanku.Toliko o ozbiljnosti svega.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.