Komentara: 0
Pregleda: 7033

Razrokost se leči, važna pravovremena terapija

19.07.2016. u 04:35h
Izvor: Subotica.com
Najčešće patologije vida u dečjoj populaciji su razrokost i slabovidost, a pogađaju oko pet odsto mališana. Najsavremeniji prisup u lečenju ovih oboljenja je dostupan i malim pacijentima u Subotici, jer Oftalmološki tim “Kuće zdravlja” ostvaruje saradnju sa jednim od najvećih stručnjaka na ovom polju, dr Nadom Milić, oftalmologom-strabologom Očne klinike Kliničkog centra Srbije.
Razrokost se leči, važna pravovremena terapija

Strabizam ili razrokost je svaki poremećaj paralelnog položaja dva oka, a ukoliko je ovaj poremećaj urođen manifestuje se već tokom prve godine života.

- Kod razrokosti jedno oko stoji pravo, a drugo je skrenuto. Oko koje stoji pravo se koristi za gledanje, dok se ono drugo zapostavlja u svakodnevnom životu. U više od polovine slučajeva, razrokost je povezana sa slabovidošću, odnosno smanjenjem vidne oštrine pa se neretko ova dva oboljenja javljaju udružena - objašnjava dr Nada Milić.

Kako deca nemaju subjektvne tegobe, koje se poput duplih slika javljaju kod odraslih, prema rečima dr Milić neophodno je dete odvesti na pregled kod oftalmologa do navršene četvrte godine života, jer pravovremeno lečenje daje najbolje rezultate na očuvanje vidne oštrine.

- Razvoj vidne oštrine započinje po rođenju, a nastavlja se do osme godine života. Svaka prepreka u razvoju vidne oštrine u tom periodu, može da dovede do značajnog gubitka fukcije vida što predstavlja ograničenje za mnoga zanimanja u kasnijem životnom dobu. Slabovidost ili razrokost ometaju razvoj binokularnog vida, što znači vida sa oba oka istovremeno. Deca koja imaju ovakav poremećaj, nemaju trodimenzionalni vid, nego vide svet ravno, pa se kao posledica javljaju problem u školi, poteškoće u pisanju, čitanju…Zato je važno dete na vreme odvesti na pregled kako bi se predupredile ovakve posledice-upozorava dr Milić uz napomenu da u porodicama gde postoje slučajevi razrkosti dete bi trebalo odvesti na pregled već do kraja druge godine života- Razokost se može ispoljiti i mnogo ranije. Ukoliko je konstantna, razrokost u prva tri meseca života, predstavlja znak upozorenja da možda postoji neko organsko oboljenje oka.

Terapija strabizma podrazumeva konzervativno i hirurško lečenje, a za uspeh je često neophodno kombinovati obe metode.

- Nekada je dovoljno detetu dati naočare i to se radi u većini slučajeva, nekada je potrebno lepljenje oka posebnim flasterima, a često i hirurška intervencija. U pojedinim slučajevima se u lečenju koriste sve tri metode. Danas se operacije rade mnogo ranije i ukoliko se postavi dijagnoza urođene razrokosti, najbolje je da se operiše do druge godine života. Lečenje traje od nekoliko meseci do čak nekoliko godina, a umnogome zavisi od strpljenja i saradnje roditelja. Iako deca nerado prihvataju takvu terapiju, najbolje rezultate daje lečenje flasterima. To jeste mukotrpan i dugotrajan proces koji zahteva saradnju dece i roditelja , ali daje odlične rezultate. Ima smisla lečiti dete do sedme godine života, a od sedme do devete godine života su rezultati lečenja slabovidosti diskutabilni, jer se tada već završio proces razvoja vidne oštrine, pa su i rezultati manje uspešni. Ukoliko se lečenje započne do četvrte godine života, uspešnost je čak 80 odsto - naglašava oftalmolog.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 7033
Povezane teme

kuća zdravlja

oftamolog

oftamologija

slabovidost

razrokost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.