• Pregleda: 2423

Razgovori o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti socijalne zaštite

Direktor Doma za decu sa smetnjama u razvoju „Kolevka“, Nenad Kozomora i članovi Gradskog veća za oblast socijalne zaštite i obrazovanja, Ilija Đukanović i Nataša Aleksić sastali su se danas u Zelenoj sali Gradske kuće sa delegacijom „Internationaler Bund“ iz Nemačke, kako bi razgovarali o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti socijalne zaštite.
Razgovori o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti socijalne zaštite

Povod dvodnevne posete nemačke delegacije je članstvo Doma za decu „Kolevka“ u mreži „Karavan 2000“, koja okuplja 22 organizacije i institucije iz 19 zemalja.

- Razmenili smo iskustva, prezentovali smo usluge koje Grad Subotice finansira u našim ustanovama, pre svega „Kolevci“ i Gerontološkom centru. Cilj jeste da se kroz posetu definišu ciljevi i da vidimo koliko naša ustanova „Kolevka“ može da da doprinos u mreži, kako bi se time unapredio rad ustanove i pružanje usluga. Želimo da damo punu podršku kroz Kancelariju lokalni ekonomski razvoj kroz pisanje projekata za ovu mrežu - kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za socijalnu zaštitu.

Prema rečima Mihaela Tielea iz „Internationaler Bund“-a jedan od glavnih zadataka je pružanje pomoći i podrške osobama sa posebnim potrebama.

- Ovde smo u duploj funkciji, kao predstavnici internacionolnog saveza koji se zalaže za socijalnu zaštitu lica sa posebnim potrebama i za međusobno sporazumevanje i saradnju među narodima. S druge strane, posećujemo novu članicu naše mreže „Karavan“. Cilj je da pomognemo ljudima sa posebnim potrebama i da im omogućimo put u Evropu. Nama je stalo do toga da ljudi sa posebnim potrebama mogu da žive u društvenoj zajednici i da se međusobno upoznaju. Ono što nas povezuje u Evropi su naša moralna shvatanja, društveni uslovi su različiti, a mogu da kažem da svi koji rade u oblasti socijalne zaštite, rade sa punim srcem i velikim angažmanom. Razmatraćemo da li postoje uslovi za zajedničke projekte. Poslednjih godina smo izgradili institut za ljude sa posebnim potrebama, što se može videti preko ela.eu i trenutno pokšavamo da dobijemo sredstva za savetnike za ljude sa posebnim potrebama - kaže Mihael Tiele, regionalni menadžer „Internationaler Bund“-a.

Kroz članstvo u mreži „Karavan 2000“ Dom za decu „Kolevka“ će pokušati da reši problem zbrinjavanja odraslih korisnika, koji su nakon smrti roditelja ili staratelja prinuđeni da nastave život u institucijama. Uz stručnu i finansijsku podršku partnera u mreži, „Kolevka“ želi da opremi i prilagodi stan koji je dobila kao nasledstvo i salaš „Esperanca“ za život starijih korisnika, čime bi počela realizacija projekta„Stanovanje uz podršku“.

- Malo vremena imamo, naš najstariji korisnik ima 50 godina. Postavlja se pitanje šta dalje sa tim licima, pokušavamo na sve načine da ta lica ostanu u Subotici i žive u što adekvatnijim uslovima. Zahvaljujući ovom udruženju nadamo se da ćemo u što kraćem roku obezbediti takav vid zbrinjavanja i reštiti problem sa kojim se susreću naši sugrađani, koji su korisnici ove usluge - izrazio je nadu Nenad Kozomora, direktor Doma „Kolevka“.

Delegacija iz Nemačke će obići i Gerontološki centar koji bi se, prema rečima direktora ove ustanove, Petra Balaževića, uskoro mogao naći u mreži „Karavan 2000“.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Realan Odgovori
Ovo je je*anje u zdrav mozak. Toliko sposobnih i kvalitetnih ljudi, a naši političari se dodvoravaju strancima. Fuj!
peking Odgovori
Gosti mi nekako deluju kao '' mrak''. U tekstu nam nije objasnjeno sta su im zadnje namere,
jim
Migranti.
Mirko Odgovori
Pogledaj našu delagaciju...! vidi ovu istetoviranu... pa onda ova što je radila na šalteru... STRAŠNO!
Penet
Stvarno zalosno, doci na poslovan sastanak bez rukava sa tetovazom, ajoj....a i ovoj Aleksicki neko bi morao objasniti sta znaci rec frizer i frizura!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.