Komentara: 21
Pregleda: 14928
Foto

Ratni veterani negoduju zbog novog zakona

27.02.2020. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Udruženje ratnih veterana 1990-1999. godine „Patriotski front“ održao je sastanak sa bivšim borcima o aktuelnim problemima, među kojima je najveći nacrt novog Zakona o pravima boraca, ratnim vojnim invalidima i civilnim žrtvama rata, koji je ušao u skupštinsku proceduru.
Ratni veterani negoduju zbog novog zakona

Po rečima Neđe Antonića, predsednika generalne skupštine „Patriotskog fronta“, najveća manjkavost zakona je što su iz njega izopšteni krajišnici, odnosno period od 27. aprila 1992. godine do kraja 1996. godine.

- Od samog početka zalažemo se za jedan pravedan zakon koji bi obuhvatio kompletnu boračku populaciju, pre svega one koji su učestvovali u ratovima na prostoru bivše SFRJ a potom i SRJ, što ovaj zakon nije uradio. Kao što Hrvatska svojim braniteljima priznaje učešće u ratu od 1990. do 30. juna 1996. , gde  je po njihovom zakonu za četiri godine i dva meseca pola miliona branitelja ratovalo protiv nikoga, nisu imali suprostavljenu stranu – ističe Antonić. – Svo ovo vreme smo ukazivali u javnim raspravama i posle njih da će jedan veliki broj vojske, pripadnika republike Srpske Krajine biti izopšten iz ovog zakona. Suština datumskog ograničenja je da se pripadnicima bivših republika onemogući da steknu status borca. To je krajnje ponižavajuće i uvredljivo, jer se  tu radi o državljanima nekadašnje bivše države, srpskom narodu koji je bio napadnut od strane hrvatskih paravojnih a kasnije i regularnih vojnih snaga.

Predstavnici veterana su nezadovoljni i kategorizacijom boraca, po kojoj su borci prve kategorije oni koji su učestvovali u ratu 200 dana 1991. i 1992. i oni koji su 60 dana bili u ratu 1999. godine.

- To znači da su borci iz 1999. godine tri i po puta veći borci od onih koji su to bili 1991. Ta odredba je protivustavna i ima elemente diskriminacije. Imamo ljude koji su učestvovali u oba rata i istom čoveku jedan dan na ratištu 1991. vredi tri puta manje nego 1999. – dodaje Antonić. – Novi zakon borcima ne daje ništa posebno sem legitimacije, jer veliki broj boraca iz 1991. i 1992. godine spada u red druge i treće kategorije. Takođe, borački dodatak koji je predviđen da se dodeljuje ukoliko nema nikakvih uslova za penziju je vrlo malo, za borce prve kategorije to je 100 odsto od minimalne penzije, druge kategorije 80 odsto, a treće, gde je najveći broj ljudi, 60 odsto.

„Patriotski front“ će pokrenuti  postupak za proveru ustavnost zakona, a putem narodne inicijative pokušaće da dođu do izmena i dopuna ovog pravnog akta.

Takođe, bilo je reči i o akcinonom planu na nivou pokrajine po kome bi opštine bile dužne da obezbede povlastice za borce.

- Subotica je i pre tog akcionog plana uvela određene povlastice za borce, a trudićemo se da ta praksa zaživi i u ostalim mestima – poručuje Antonić.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 3 dana
Komentara: 21
Pregleda: 14928
Povezane teme
ratni veterani
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.