Komentara: 0
Pregleda: 1769

"Rastrgnite me" večeras premijerno na sceni "Kostolanji Deže"

23.09.2020. u 12:13h
Izvor: TV Subotica
Pozorište "Kostolanji Deže" jesenju sezonu otvara premijerom predstave "Rastrgnite me". Komad je nastao na osnovu životnog dela pisca Ištvana Domonkoša, a režiju potpisuje Kinga Mezei.
"Rastrgnite me" večeras premijerno na sceni "Kostolanji Deže"
Foto: Pozorište "Kosztolányi Dezső"

Domonkoš je još sedamdesetih godina prošlog veka napustio Vojvodinu, a kroz njegova dela provlače se uvek aktuelne teme odlaska ili ostanka i odnosa prema domovini. Rediteljka se sa njegovim delima susrela još kao dete, a sada joj je kao osnova za svet predstave poslužio mikrokosmos plaže Istre iz romana "Punjena ptica". Osim "Punjene ptice", rediteljka je u predstavu "Rastrgnite me" uvrstila i figure iz drugih Domonkoševih novela i romana "Via Italia".

- "Punjena ptica" se odigrava na primorju i to smo i mi uzeli iz romana, tako da je i naša scenografija u nekom smislu more u kojem su svi likovi veoma metaforični. Domonkoševi likovi su veoma bliski nama i baš zato možemo da ih volimo i da se identifikujemo sa njima - objašnjava Kinga Mezei.

"Rastrgnite me" večeras premijerno na sceni "Kostolanji Deže"

Pozorište "Kosztolányi Dezső"

Predstava je zanimljiva iz više aspekata, Domonkošev poetski jezik pun je specifičnog humora koji je pomalo ironičan, pa gledaoce očekuje komad koji je istovremeno i zabavan i ironičan, ali i ozbiljan, a prati je i muzika koja celu priču upotpunjuje, otkriva glumac Boris Kučov.

- Ne samo atmosferu, već je i sama priča o muzičarima koji su došli na more da sviraju, što je takođe zanimljivo, ali se priča odvija na više nivoa i mislim da će predstava i zbog toga biti zabavna - kaže Kučov.

Predstava je pripremana tokom vanrednog stanja, probe su održavane u junu i julu, a subotička publika će imati priliku da je premijerno pogleda večeras, 23. septembra, u 19:30 časova, dok je repriza zakazana za sutradan u istom terminu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1769
Povezane teme

predstava u pozorištu

pozorište kostolanji deže

pozorište deže kostolanji

pozorišna predstava

premijera predstave

predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.