Komentara: 9
Pregleda: 12086

Rast industrijske proizvodnje na severu Vojvodine

27.03.2015. u 16:46h
Izvor: RTV
Industrijska proizvodnja na severu Bačke i Potisju porasla je u januaru 14,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, rekao je generalni sekretar Regionalne privredne komore Subotica Ivan Vonjić Tunić.
Rast industrijske proizvodnje na severu Vojvodine

Sekretar je pred sednicu Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica rekao da je time na početku ove godine zadržan trend prisutan od početka septembra prošle godine koji je uzrokovao da fizički obim industrijske proizvodnje na kraju 2014. u regionu koji pokriva ova komora bude 1,6 odsto veći u odnosu na lane.

Podsetio je da je, istovremeno, industrijska proizvodnja cele zemlje u januaru zabeležila pad fizičkog obima.

"Mi moramo biti zadovoljni onim što se odnosi na naš region jer imamo rast koji možda baš i nije toliki, možda tu ima i prikrivenih statističkih momenata, ali je činjenica da taj rast postoji", rekao je.

Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmeni regiona, sekretar komore je podsetio da je u prošloj godini njena vrednost bila 1,68 milijardi dolara, iako je očekivano da će razmena biti i veća, ali se to nije ostvarilo zbog pada vrednosti evra u odnosu na dolar.

Stoga je januarska robna razmena, prema njegovim rečima, manja u odnosu na isti mesec prošle godine u finansijskim pokazateljima, dok je u naturalnom obliku na istom ili sličnom nivou u odnosu na januar prošle godine.

Vrednost robne razmene je u januaru iznosila ukupno 99 miliona dolara, od čega je izvoz vredan 55 miliona, tako da je ovaj region i dalje u suficitu.

Najvažniji izvozni proizvodi ovog regiona, po njegovim rečima jesu električne mašine i oprema, vozila, proizvodi od plastike i duvan.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 9 godina i 1 dan
Komentara: 9
Pregleda: 12086
Povezane teme

privredna komora

regionalna privredna komora

ivan vojnić tunić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.