Komentara: 1
Pregleda: 2236

Raspust provesti u prirodi i aktivnostima sa porodicom

29.12.2020. u 16:24h
Izvor: Subotica.com
Zimski raspust već uveliko traje, a stručnjaci poručuju da bi deca što više vremena trebalo da provode u prirodi, na svežem vazduhu, baveći se fizičkim aktivnostima. Period praznika savetuju da iskoriste za povezivanje sa porodicom i razvijanje bliskosti, a da školske obaveze, računare i telefone odlože na neko vreme.
Raspust provesti u prirodi i aktivnostima sa porodicom

Kako objašnjava Dragana Ćupurdija, psiholog u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", fizička aktivnost je od presudne važnosti za pravilan psihomotorni razvoj svakog deteta, pogotovo u vremenu kada đaci usled onlajn nastave sve više vremena provode sedeći pred televizorima i računarima. Upravo zbog toga, naša sagovornica savetuje roditeljima da obrate pažnju na koji način će njihovi mališani provesti raspust.

- Ne samo zimski raspust, već slobodno vreme koje inače imaju, deca bi trebalo da provode u prirodi, na svežem vazduhu, baveći se fizičkim aktivnostima. Bilo da je to šetnja, igra, neki sport ili, u slučaju da padne sneg, grudvanje i sankanje, to može samo povoljno da utiče na njihov mentalni i fizički razvoj, kao i na socijalizaciju - kaže Ćupurdija. - Ono što se svakako ne preporučuje, jeste da provode vreme za računarima, laptopovima i telefonima, jer i ovako previše vremena provode za njima zbog onlajn nastave. Ne preporučuje se prvenstveno iz zdravstvenih razloga, ali i zbog pravilnog razvoja dečje psihe, da se ne bi otuđila i previše vremena provodila u virtuelnom svetu.

Raspust provesti u prirodi i aktivnostima sa porodicomPreporuka stručnjaka je i da se vreme novogodišnjih i božičnih praznika iskoristi za povezivanje sa članovima porodice i razvijanje bliskosti, kao i da se više pažnje posveti ne poklonima, već onima koji poklanjaju.

- Važno je deci objasniti da nije bitno šta će dobiti, već da je od srca i da sa tom osobom provedu vreme. U doba ove nove stvarnosti, ljudi su počeli da se otuđuju. Iako su svi mislili da ćemo se zbližiti zbog zatvaranja u domove, to se nije pokazalo kao slučaj i ovo je jedna vrsta apela za školarce i roditelje da što više vremena provedu zajedno, jer će deca jednog dana porasti i otići, a onda neće biti vremena za društvene igre, šah i sve ostalo što sada mogu da rade zajedno - poručuje Ćupurdija.

Kada su u pitanju školske obaveze, naša sagovornica kaže da one za sada mogu da sačekaju, ali da nekoliko dana pre početka dugog polugodišta đaci prelistaju gradivo i urade domaće zadatke kako bi spremno dočekali nove izazove.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2236
Povezane teme

raspust

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.